Son Dakika


Ankara 15. İdare Mahkemesi, Giresun’un Keşap ilçesine bağlı Karabulduk Beldesi hakkında emsal niteliğinde karar verdi. 2014’te nüfus yetersizliği nedeniyle kapanan Karabulduk, yeniden belde statüsüne kavuştu.
Mahkemeden Emsal Karar: Kapatılan Belde Yeniden Açılıyor
Giresun’un Keşap ilçesine bağlı Karabulduk, 2014 yerel seçimleri öncesinde nüfusunun 2 binin altına düşmesi gerekçesiyle belde statüsünü kaybetmişti. Ancak köy halkının dört yılı aşkın hukuk mücadelesi, Türkiye genelinde emsal teşkil edecek bir kararla sonuçlandı.
Ankara 15. İdare Mahkemesi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 8’inci maddesi kapsamında yürütmeyi durdurma kararı vererek Karabulduk’un yeniden “belde” statüsü kazanmasının önünü açtı. Bu karar, 2014 yılında aynı gerekçeyle kapatılan 9 Giresun beldesi arasında ilk örnek olma özelliği taşıyor.
Karabulduk’ta Sevinç Dalgası: “Bu Başarı Hepimizin”
Mahkeme kararının ardından Karabulduk’ta adeta bayram havası yaşandı. Karabulduk Köyü, Çevre ve Yaylaları Güzelleştirme Derneği öncülüğünde düzenlenen toplantıda, kararla ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Toslu, yaptığı açıklamada uzun süredir yürütülen mücadelenin sonucundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi:
“1973 yılında büyüklerimizin gayretleriyle belde statüsü kazanmıştık. 2014’te kapanmamızın ardından 4 yıl önce yeniden süreç başlattık. 2 yıldır da mahkeme sürecini adım adım takip ediyoruz. Bu karar hepimizin başarısı. Artık nüfusumuzu artırmak, hizmetleri geri getirmek ve beldemizi güçlendirmek için daha çok çalışacağız.”
40 Yıllık Geçmiş, Yeniden Hayat Buluyor
Karabulduk’un geçmişi 1916 yılına, Karluk ismiyle başlayan idari yapısına dayanıyor. 1973 yılında belde statüsü kazanan Karabulduk, 2013 yılında alınan kararla kapanarak 2014 seçimlerine katılamamıştı.
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karabörk, beldenin kapatılmasının bölge için büyük bir kayıp olduğunu ifade etti:
“Karabulduk beldesi 40 yıl boyunca kendi belediyesine sahipti. Kapanmamız sadece idari bir kayıp değildi, aynı zamanda üretimin ve sosyal yaşamın da zayıflamasına yol açtı. Köylerin boşalması ülke genelinde olduğu gibi bizim bölgemizde de büyük sorun yarattı. Şimdi bu karar, üretimin ve yaşamın yeniden canlanması demek.”
Yeniden Yapılanma Süreci Başlıyor
Mahkeme kararının ardından sürecin tamamlanması için Resmî Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Yayımlanmasının ardından Karabulduk Belediyesi yeniden faaliyete geçecek, akabinde ise kayyum ataması ve yeniden belediye başkanlığı seçimi yapılacak.
Yetkililer, Karabulduk’un yeniden belde olmasıyla birlikte mahallelerin yeniden yapılandırılacağını belirtiyor. Belde; Karşıyaka, Orta Mahalle ve Çağlayan Mahallesi olmak üzere üç ana bölgeden oluşuyor. Yeni idari düzenlemeyle mahallelerde altyapı, ulaşım ve çevre düzenlemesi projelerinin yeniden gündeme alınması bekleniyor.
“Yeniden Üretim ve Göçün Tersine Dönmesi İçin Büyük Fırsat”
Uzmanlara göre Karabulduk’un yeniden belde statüsü kazanması, sadece yerel bir başarı değil, aynı zamanda kırsal kalkınma açısından da önemli bir adım. Nüfusun köylere geri dönmesini teşvik edecek bu kararın, bölgedeki tarımsal üretimi artırması bekleniyor.
Dernek temsilcileri, “Kapanma sürecinde tarım ve hayvancılık büyük darbe almıştı. Belediye hizmetlerinin geri dönmesiyle birlikte üretim yeniden canlanacak, gençler köylerine geri dönecek” değerlendirmesinde bulundu.
Emsal Nitelikli Karar, Diğer Beldelere de Umut Oldu
Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar sadece Karabulduk için değil, Türkiye genelinde 2014 yerel seçimleri öncesi kapatılan yüzlerce belde için emsal niteliği taşıyor.
Giresun’da Karabulduk dışında benzer durumdaki 8 belde daha bulunuyor. Hukukçular, Karabulduk’un kazandığı davanın ardından diğer beldelerin de aynı yönde adım atabileceğini belirtiyor.
Mahkeme kararının ardından Giresun genelinde pek çok belde halkının yeniden dava açma hazırlığında olduğu öğrenildi.
Vatandaşlardan Ortak Mesaj: “Belde Olmak Birlik Olmaktır”
Karabulduk’ta yaşayan vatandaşlar, alınan kararın yalnızca idari bir kazanım olmadığını, aynı zamanda birlik ve dayanışma ruhunun zaferi olduğunu dile getirdi.
Toplantıya katılan yaşlı bir vatandaşın sözleri, sürecin duygusal boyutunu özetler nitelikteydi:
“Belde olmak sadece belediye demek değil, birlikte karar almak, birlikte üretmek demek. Şimdi yeniden bir aradayız.”
Sonraki Adımlar: Resmî Gazete ve Seçim Süreci
Yürütmeyi durdurma kararının ardından, İçişleri Bakanlığı’nın kararı Resmî Gazete’de yayımlamasıyla süreç tamamlanacak. Ardından belediyeye kayyum atanması ve belirli bir takvim çerçevesinde seçim yapılması bekleniyor.
Karabulduk’un yeniden belediye kimliğine kavuşması, hem Giresun’un yerel yönetim yapısına hem de Türkiye genelindeki idari yeniden yapılanma tartışmalarına yeni bir ivme kazandıracak.
Kapanan Bir Sayfa Yeniden Açıldı
Yaklaşık 40 yıl boyunca bölge halkına hizmet veren Karabulduk Beldesi, yeniden doğuş sürecine girdi. Mahkeme kararıyla birlikte sadece bir belde değil, bir topluluk da yeniden canlanıyor.
Karabulduk’un hikayesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki küçük yerleşim yerleri için umut verici bir örnek olarak tarihe geçecek.
Etiketler: belediye » Giresun » karar » MahkemeYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER