logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Kasım-Aralık 1971)

Yalvaç’lıları Kalkındırma Derneği’nin Kongresi Yapılıyor

Geçen yıl İstanbul’da kurulan Yalvaç’lıları Kalkındırma Derneği’nin ilk olağan büyük kongresi 27 Kasım 1971 Cumartesi günü İstanbul Çarşıkapı’daki dernek binasında yapılacaktır.

İstanbul’da bulunan tüm üyelerin katılacağı kongrenin olgun bir hava içerisinde geçmesi beklenirken kongrede Yalvaç’ın çeşitli sorunlarının da ele alınıp çözüm yollarının aranacağı belirtilmiştir. (15 Kasım 1971, Sayı: 141)

 

Sanayi Sitesi’nin Arsa Alımı Tamamlandı

Geçtiğimiz yıl ilçemizde kurulan Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi için şehir planında sanayi için ayrılan bölgedeki arsaların istimlak işlerinin tamamlanmış olduğu bildirildi.

Bir kooperatif yetkilisinin belirttiğine göre Yalvaç Sanayi Sitesinin temelleri önümüzdeki ilkbaharda atılacaktır. Sitenin iki yıl içerisinde inşaatlarının tamamlanıp faaliyete geçmesi beklenmektedir. (15 Kasım 1971, Sayı: 141)

 

4 Köyümüz Daha Belediye Teşkilatına Kavuşuyor

Aldığımız sevinçli habere göre 1970 Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, nüfusu 2000’i aşan 5 köyümüzün 4 tanesi daha yakında Belediye Teşkilatına kavuşacaktır.

Bakanlıktan gelen yazıya göre ilçemize bağlı Tokmacık, Kozluçay, Çetince ve Özgüney köylerinde hazırlıklar son aşamaya gelmiş olup önümüzdeki aylarda Belediye Teşkilatları kurulacaktır.

1970 Nüfus Sayımına göre nüfusu 2500’ü aşan ve daha önce durumu kesinleşen Körküler köyü ile birlikte ilçemizdeki belediye sayısı merkez dahil 10’a ulaşacaktır. (15 Kasım 1971, Sayı: 141)

 

Eğirdir’de Büyük Yangın:

50 Ev, 2 Dükkan Yandı, Bir Kişi Öldü

Komşu ilçe Eğirdir, Ramazan Bayramı arefesi günü büyük bir yangınla yasa bürünmüş ve çevreyi de derin bir üzüntüye garketmiştir.

Eğirdir’de 1959 yılındaki büyük yangından sonra meydana gelen ikinci büyük yangına Kale Mahallesinde E.B. adlı kişiye ait evdeki bütangaz tüpünün patlaması sebep olmuştur.

Arefe günü saat 15 sıralarında meydana gelen patlamadan sonra ateş hemen her tarafı sarmış, bir anda bütün mahalle alevler içinde kalmıştır. Yangın haberi kısa zamanda çevre il ve ilçelere duyurulmuş ve itfaiye ekipleri hemen yardıma koşmaya başlamışlardır. Yalvaç İtfaiye ekibi de yardıma giderken meydana gelen bir arıza nedeniyle yolda kalmıştır.

Öte yandan Isparta, Burdur, Atabey itfaiyeleri ile Dağ Komando Okulu ekipleri ancak saat 18.00’de duruma hakim olabilmişler, bu arada duvarın yıkılmasıyla altında kalarak yaralanan 5 kişiden biri olan 56 yaşlarındaki Y.Y. adlı şahıs kaldırıldığı hastanede can vermiştir.

Bayram yerine yasa boğulan Eğirdir ilçemizdeki yangın sonucu 50 ev ve 2 dükkan hiçbir eşyası dahi kurtarılamayarak tamamen yanmıştır. Kazazedeler bağ evlerine yerleştirilmiş, etraftan ve Kızılay’ dan hemen yardım ekipleri çeşitli yardım malzemeleri ile birlikte Eğirdir’e gelmişlerdir. (29 Kasım 1971, Sayı: 142)

 

Odun – Kömür Sıkıntısı Halkı Bıktırdı

Havaların soğuması ve kışın kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte halkımız odunsuz ve kömürsüzlükten ve yapılan keyfi zamlar sonrası büyük bir sıkıntıya düşmüştür.

Bilhassa kömürün tonunu 350 liraya satan nakliyeciler çoğu zaman halkımızı kömürsüz de bırakmaktadırlar.

Öte yandan Ortaokul hastane ve diğer bazı kurum ve kuruluşlarda kömürsüzlükten dolayı görev yapılamaz hale gelindiği belirtilmiştir. (29 Kasım 1971, Sayı: 142)

 

İlçemizde ZİRAAT ODASI Kuruldu

İlçemizde müteşebbis hemşehrilerimiz tarafından Ziraat Odası kurularak faaliyete geçirilmiştir.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Belediye Meclis Salonunda ilk toplantısını yapan Yalvaç Ziraat Odası Müteşebbis Heyet üyeleri aralarında geçici Yönetim Kurulu’nu seçmişlerdir.

Yalvaç Ziraat Odası Yönetim Kurulu’na: Osman Çapraz (A.Tırtar), Hüseyin Eski (Hüyüklü),Yakup Hisarardılı, Ali Arslan Uyaroğlu, Reşat Akbaki ve Mehmet Külcü (merkez), A.Osman Gezgin (Altıkapu) seçilmişlerdir. Kendilerine başarılar dileriz. (29 Kasım 1971, Sayı: 142)

 

ZORLA MUHTAR YAPTILAR

İlçemize bağlı Hisarardı Köyünde muhtar ve azaların köy halkının arzusuyla istifa etmelerinden sonra yine köy halkının ısrarıyla aynı köyden Adil Şenol muhtarlığa getirilmiştir.

20 yıl önce muhtar iken politikadan çekildiğini belirterek muhtarlıktan ayrılan Adil Şenol, görev yaptığı dönemde ve daha sonrasında köy halkının sevgisini kazanmış olması nedeniyle ve köylünün ısrarıyle yeniden muhtarlığa getirilmiştir. (29 Kasım 1971, Sayı: 142)

 

Karnında Beslediği Yılan Yüzünden Öldü

İlçemizde geçtiğimiz haftalarda meydana gelen garip bir ölüm olayı çevreyi üzüntüye sevketmiştir.

İlçemize bağlı Yağcılar köyü halkından A.Ö. alı şahsın karnına ne zaman girdiği belli olmayan kır yılanı yavrusu zamanla büyüyerek A.Ö.’yü rahatsız etmeye başlamıştır.

Ameliyat için Fransa’ya kadar giden A.Ö.’ye doktorlar orada da çare bulamamışlardır.

Türkiye’ye gelen A.Ö. son çare olarak Isparta’da ameliyat olmuş, karnından yılan çıkarılmaya çalışılmış ancak kurtarılamıyarak acı bir şekilde ölmüştür. (29 Kasım 1971, Sayı: 142)

 

Tokmacık’ta Plebisit Yapıldı

Sonuç: 621 EVET, 4 HAYIR

1970 Nüfus Sayımı sonuçlarına göre nüfusu 2000’i aşan köylerimizden biri olan Tokmacık’ta 21 Kasım 1971 günü Plebisit -Halkoylaması- yapılmıştır.

İlçe Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre, yapılan tasnif sonucu Tokmacık’ta oylamaya katılanların 621’i Evet, 4’ü ise Hayır oyu kullanmıştır. Böylece Tokmacık halkı da Belediye Teşkilatı kurulmasını kabul etmiştir. (29 Kasım 1971, Sayı: 142)

 

Başbakan NİHAT ERİM İlimizde

Başbakan Nihat Erim ve bazı bakanlar, geçtiğimiz hafta Eğirdir ilçemizde meydana gelen büyük yangın felaketi için geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak üzere ilimize gelmiş ve Eğirdir ilçemizde tetkiklerde bulunmuştur.

Yangından etkilenen felaketzedelerin en kısa zamanda dertlerinin halledileceğini vadeden sayın Başbakan Nihat Erim bugün ilimizden ayrılacaktır. (6 Aralık 1971, Sayı: 143)

 

TIP FAKÜLTESİ KOMİTESİ İzmir’e Gitti

İlimize açılması çalışmalarını yürütmek üzere kurulan Tıp Fakültesi Komitesi geçtiğimiz hafta saat 12.30’da özel otomobilleri ile İzmir’e hareket etmiştir.

Aldığımız bilgilere göre Vali vekili Alaaddin Sarıgül ilimize gelecek olan Başbakan Nihat Erim ve bakanlar dolayısıyla komite ile birlikte İzmir’e gidememiştir.

Komiteyi teşkil eden Belediye Başkanı H.Fuat Uyar, Dr. Rıfat Öner, Ecz. Nail Aras, Dr. Turan Özgül, Tüccar Fevzi Sezgin, Birlik Başkanı Tevfik Önem, Dr. Ali Akçiçek, Dr. İsa Köklü ve Mehmet So demir Ege Üniversitesi Rektörü ve Senatosunu ziyaret ederek ilimize açılması istenen Tıp Fakültesi için görüşmelerde bulunacaklar, kendilerini şehrimize davet edeceklerdir. (6 Aralık 1971, Sayı: 143)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.