logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (20 Aralık 1976)

Belediye YSE’ye Şantiye Yeri Verdi

İlçemiz köylerinde bütün bir yıl boyunca hizmet verecek olan Yol – Su – Elektrik teşkilatına şantiye yeri yapılmak üzere Belediyece 10 dekar yer verilmiştir.

Sücüllü Kasabası yolu üzerinde saptanan YSE Şantiye yerinin ilgili kuruluş tarafından en kısa zamanda inşaatına başlanacaktır. Şantiye- yerini temin eden Belediye Başkanı Akgün’e YSE yetkilileri teşekkür etmişlerdir. -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

—————

HİSARARDI YOLU DERT OLDU

YSE tarafından ilçemize bağlı Hisarardı köyünün ilçeye geliş gidişini sağlayan yolunun açılması ve asfaltlanması işleri ilçemiz için sorun olmaya devam etmektedir.

İlk yol açılışı sırasında belediyeye ait arsa ve diğer yerlerin gelişi güzel istimlak edilişinden başka bu defa da ilçeye gelen içme suyu borularının patlatıldığı bildirilmiştir.

Konunun muhatabı YSE yetkilileri daha dikkatli olunması hususunda uyarılmışlardır. -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

—————

Ülkücü Gençler Yine Saldırdı

Son günlerde artan gençlerin kavgalarına geçtiğimiz Pazar günü bir yenisi daha eklenmiştir.

Daha önce ilçemiz Atatürk Lisesinde sınıfta zincir ve demirli kayışlarla dövülen H.G. adlı genç ve bir arkadaşı, Ülkücüler Teşkilatından toplu halde hareket ederek Hükümet Konağı civarına gelen ülkücü gençlerin saldırısına uğramışlardır.

Çıkan kavga sonucunda iki devrimci genç muhtelif yerlerinden yaralanırken Emniyetin olaya el koymasıyla kavga son bulmuştur. Bu arada ülkücü gençler arasından birinin de ilçemizde görevli Hakimlerden birine hakaret ettiği iddia edilmektedir. Her iki olayla ilgili tahkikat devam etmektedir.    -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

———————-

YALVAÇ POSTASI Gazetesinin Toplantısı Yapılamadı

Yalvaç Postası gazetesi arkadaşımızın, son günlerde ilçemizde ortaya çıkan ve genellikle gençlerimiz arasında vukuu bulan sağ – sol olarak nitelenen çatışmaları ele almak ve ilçemizde huzurun sağlanabilmesine katkıda bulunabilmek ve çözüm yolları bulabilmek amacıyle düzenlediği, 18 Aralık 1976 tarihinde yapılması gereken toplantı çağrılı olanların bir kısmının katılmaması nedeniyle başka bir güne ertelenmiştir.

Çağrılı olanlardan Belediye Başkanı Süleyman Akgün, CHP ve AP temsilcileri, Halkevi Yalvaç Şubesi, TÖB-DER Yalvaç Şubesi, Özyalvaç Gazetesi, Yalvaçın Sesi Gazetesi temsilcileri belirtilen gün ve saatte toplantı yerine gelmişlerdir.

Çağrılı oldukları halde ilçemizin huzurunun sağlanması çabalarının konu edileceği toplantıya gelmeyenler; başta sayın Kaymakamımız Teoman Ünüsan, MHP’si ve yan kuruluşları olarak bilinen Ülkü-Bir, Ülkücüler Teşkilatı, Ülküm, Ülkücü İşçiler Dernekleri, MSP/si ve yan kuruluşu MTTB, DP ve CGP temsilcileri toplantıya gelmemişlerdir.

İlçemizin huzurunu ilgilendiren konuya hassasiyet göstererek toplantıya katılanlara teşekkür eden toplantının yönetmeni ve gazetemiz sorumlu müdürü Ruşen Özgül, toplantının ileride tüm çağrılılarla ayrı ayrı görüşülerek uygun bir günde tekrar toplanılmasını dilemiş ve zorunlu olarak toplantının ertelendiğini duyurmuştur. -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

——————-

ASKERLİK ŞUBESİ YAPILIYOR

Uzun yıllar önce kendi binası yıkılan Belediye İşhanında faaliyet gösteren Yalvaç Askerlik Şubesi için önümüzdeki yıl yeni bir bina yapılacağı sevinçle haber alınmıştır.

Atatürk Lisesi arkasındaki eski şube arsası üzerinde yapılacak olan yeni Askerlik Şube binasının ilgili projelerinin Milli Savunma Bakanlığınca hazırlanmaya başlandığı bildirilmiştir. -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

———————-

TMO Hizmet Binası Yapılıyor

Yalvaç’ta bol miktarda yetiştirilen Afyon bitkisinin alımı için ilçemizde ekip şefliği kuran Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin kullanımı için bir bina yapılacağı ve bunun için de Belediyeden yer verildiği bildirilmiştir.

Alınan bilgiye göre Kaymakamlık Lojmanı arkasında, bugünkü hayvan pazarının olduğu yerde önümüzdeki günlerde TMO Hizmet binası inşaatına başlanacağı ifade edilmiştir. -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

—————————-

Dr. Muammer ÖLMEZ İlçemizden Ayrıldı

Bir süredir ilçemizde Hükümet Tabipliği görevini yapmakta olan Senirkent’li genç doktor hemşehrilerimizden Muammer Ölmez, Çocuk Hastalıkları üzerine ihtisas yapmak üzere ilçemizden ayrılıp İzmir’e gitmiştir.

İlçemizde görev yaptığı sürece halkımızca sevilip sayılan ve genç yaşta başarılı hizmetler veren Dr. Ölmez’in ayrılması ilçemizde üzüntü yaratmıştır. Gazetemiz olarak Dr.Ölmez’e başarılar dileriz.             -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

—————-

Stadyum İhalesi Yenilendi

Bir süre önce Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünce ilçemizde yapılması kararlaştırılarak ihaleye çıkarılan Yalvaç Stadyumu inşaatına talip çıkan olmadığından dolayı bu kez ihale 28 Aralık 1976 tarihine ertelenmiştir. -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

—————

Sayın Isparta Valisi

DAVA AKLAMAZ TEKZİP PAKLAMAZ

Yine de İddia Ediyoruz: Yasaları Bilmiyorsunuz

Sayın Vali, Isparta Sulh Ceza Mahkemesi kanaliyle gönderip yayınlanmasını istediğiniz dört parçadan müteşekkil tekzip yazılarınızı gazetemizde yayınladık. Artık şahit oldunuz siz de okuyucularımız gibi… Biz yasalara derin saygısı olan kişiler olarak yasaların emrettiğini de yine yasalara uyarak yerine getiririz.

Aslında bir kez yasaya uymadık. O da sizin Tekzip diye gönderdiğiniz yazılarınız, herhalde sayın mahkemenin de gözünden kaçmış olacak ki, Basın yasasının ‘Cevap ve düzeltme hakları’yle ilgili maddeleri tekziplerinizde alenen çiğnenmiş diyebilirim.

Her şeyden önce mahkemeye bile başvurmanıza gerek yoktu. Zira bizim yasalara saygımız olduğu kadar mevki ve makamlara da büyük saygımız vardır. Isparta valisi olarak mahkemeye başvurmaksızın göndereceğiniz tekzip yazıları da aynen çıkardı. Bundan şüpheniz olmamalıydı.

Zira bizler sizler gibi katı, tutucu ve hissi davranışlar yapmayız. Size bir şey daha diyeyim mi… Tüm bu olanlardan sonra bizim yine de Isparta valisine saygımız sonsuzdur.

Hal böyle iken tam aksini yaptınız ve cevap ve düzeltme hakkı ile ilgili yasayı bilerek yada bilmeyerek çiğnemiş oldunuz. Nasıl mı?..

Bakınız size örnek vereyim. Birinci tekzip yazınız, yani bizim gazetede sizinle ilgili çıkan yazıyı tekzip eden yazınız muhteva ve kelime sayısı itibariyle tamamen farklı ve fazla idi. Şöyle ki bizim yazımız 114 kelimeden oluşmuş iken sizin tekzip yazınız 181 kelime idi.

İkinci tekzip yazınızda ise tekzip edilen asıl yazı 82 kelime iken tekzip yazınız 104 kelime idi.

Üçüncü yazınıza diyeceğimiz yok, zira o biraz uymuştu. Dördüncü tekzip yazınıza gelelim, asıl yazı 449 kelime iken tekzibiniz 457 kelimeden oluşmakta idi. Mahkeme karariyle de gönderilse biz istese idik itiraz eder bu tekzip yazılarınızı koymaya bilirdik.

Buraya kadar şekil yönünden söz ettik. Gelelim şimdi tekzip yazılarınızdaki yuvarlak, kacamaklı ve tarafgir sözlerinize ve Isparta’da Basına karşı takındığınız tavrınızı kısaca geçmek isterim. Yani açıkçası biz de sizin tekzip yazılarınızı tekzip edeceğiz. Ama sizin gibi yasalara uymayarak değil uyarak tekzip edeceğiz. Sizin gibi uzun uzadiya değil kısaca yazarak cevaplıyacağız.

Tekzip yazılarınızda genellikle Basın Ilan Kurumunun Ilgili yasa ve kararlarını tekrarlayıp durarak bir şeyler vermeye çalışmışsınız ama “Bizim oğlan bina okur…” örneği habire gitmiş gelmiş kaleminiz. Sonuç ise yasaya göre değil de sizin hislerinize ve isteklerinize göre olmuş. Yasa maddelerini vermişsiniz ama uygulamalarınıza gelince yan çizmişsiniz. Örnek mi istersiniz?..

Bir, Eğirdir ilçemizde yayınlanan arkadaşımızın bir anlık gafletini fırsat bilipp çıkarınız doğrultusunda hareket ederek cephenizin (Valisi bulunduğunuz MC Hükümet cephesinin) fikirlerini taşıyan bir diğer arkadaşa da emeği dahi geçmeksizin, yıllarını basın hayatına katmaksızın, hemencecik ilan alma hakkını kullandırıverdiniz.

Isparta’da da şu işe bakınız ki öyle bir garip durum ortaya çıktı ki bu kez yeni çıkan ve fakat sizin cephe görüşünüz karşısında bir tutuma sahip gazeteye de llan veriyorum deyip bir iki sayı sonra da hemen ilanını kesiverdiniz. Madem yasalara uyarak uyguluyordunuz neden Isparta’daki bir arkadaşımıza verilen ilan hakkını elinden aldınız.

Nasreddin Hoca ile komşunun gelini arasında geçen olaydaki gibi işinize geldi mi öyle, gelmedi mi şöyle hereket ederek güya Icrayı faaliyet edeceksiniz, “Isparta valisiyim” diyeceksiniz. Aşk olsun böyle valiye diyesi geliyor Insanın.

Gösterdiğiniz yasa maddeleri uygulanıyor idiyse Isparta’daki arkadaşımız neden yararlandırılmadı bunlardan. Şayet yararlandırılması mahzurlu ise neden Yalvaç’ta dizilip basılmayan gazeteye ilan hakkı verdiniz. Bu layüsel davranışınızla niye ve kimin adına hizmet ettiğinizi sormaya gerek görmüyorum. Zira tutumunuz ve yazılarınızda bahsetmek istediğiniz amma açıkça çıkaramadığınız konularla da belli oluyor.

Daha öncede dediğim gibi siz halkın, toplumun hizmetinde olmak zorundasınız. Hükümetler bugün vardır yarın yoktur. Onlara hizmet etmek size geçici de olsa parlak bir mevki sağlar amma sonu acı gelir sizin için. Biz demiyoruz ki size bizim emelimize uygun hareket edin diye. Halka dönük ve yasalara saygılı hareket ederseniz tüm konular halledilecektir, göreceksiniz. Amma ne var ki siz elinize geçen o sihirli değnekle sizden olmayanlara habire kanca takmaktasınız. Size tekrar hatırlatırım, ‘bugünün bir de yarını vardır’ diye bir sözümüz vardır bizim. Bu sözü tekrar tekrar hatırlayın ve bun dan böyle Valilik makamından inilince nasıl hareket edileceğine alışmaya bakın ki o zaman halkı ve onun hizmetlerini dikkate almış olursunuz.

Öte yandan biz haklarımızı savunmak için gazetemizde yazılar yazmıştık. Elbette hakkımızı gazetede yazarak savunacağız. Yoksa kalkıp sizinle kucak kucağa kavgaya tutuşarak veya silah çekerek ml savunacaktık. Bu yazılarımızdan ötürü değerli şahsınız, kalktınız hakkımızda dava açmaya yeltendiniz. Ama ne oldu, Adaleti ne sonsuz güvenimiz ve sadakatımız olan Adliye teşkilatımız haklıyı, haksızı ayırdetti değil mi? Ve sizde gereken cevabı almış oldunuz böylece.

Biz diyoruz ki “Dava aklamaz, tekzip paklamaz’ sizin tutumunuzu…   -20 Aralık 1976, Sayı: 380-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.