logo

reklam
22 Eylül 2026

ÖZGÜL’DEN YALVAÇ OSB İÇİN ÖZEL MESLEK LİSESİ ÖNERİSİ

“Fabrikaları kurarken, o fabrikalarda çalışacak nitelikli insan gücünü de bugünden yetiştirmeliyiz”

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Bülent Özgül, yatırımcı tahsislerinin başlamasıyla birlikte gelişme sürecine giren Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nin geleceği açısından nitelikli insan kaynağı konusunun şimdiden ele alınması gerektiğini belirterek, Yalvaç OSB içerisinde özel bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulması önerisini gündeme getirdi.

Özgül, kurulacak okulun yalnızca OSB yönetiminin değil; Yalvaç Belediyesi, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler ve hayırseverlerin iş birliğiyle hayata geçirilebileceğini belirtti.

Özgül, daha önce de Yalvaç OSB’de yaşanabilecek nitelikli iş gücü sorununa dikkat çekmiş ve OSB içerisinde özel meslek lisesi kurulması önerisini dile getirmişti.

 

“OSB’Yİ SADECE ARSA VE FABRİKADAN İBARET GÖRMEMELİYİZ”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Özgül, şunları kaydetti: “Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi için uzun yıllar emek verildi ve artık yatırımcıların yer almaya başladığı yeni bir döneme giriyoruz. Bundan sonraki aşamada yalnızca fabrika binası, yol, elektrik, doğalgaz ve altyapıyı konuşmamız yeterli değildir. Bir yatırımcı Yalvaç’a geldiğinde soracağı en önemli sorulardan biri, ‘Ben burada çalıştıracağım yetişmiş elemanı nereden bulacağım?’ olacaktır.

Bu nedenle insan kaynağı planlamasını fabrikalar tamamen dolduktan sonra değil, bugünden başlatmak zorundayız. Mesleki eğitim ile sanayiyi aynı yerde buluşturan bir okul, Yalvaç OSB’nin gelecekteki en önemli altyapı yatırımlarından biri olabilir.”

Yalvaç OSB’nin mevcut ortaklık yapısında Isparta İl Özel İdaresi yüzde 51, Yalvaç Belediyesi yüzde 43 ve Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 6 paya sahip bulunuyor. Bu yapı, eğitim yatırımı için kurumlar arası iş birliğine hazır bir zemin de sunuyor.

 

BELEDİYE, OSB, STK’LAR VE HAYIRSEVERLER EL ELE VEREBİLİR

Özgül, böyle bir okulun finansmanının ve organizasyonunun tek bir kurumun üzerine bırakılmaması gerektiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Yalvaç’ın bu projeyi gerçekleştirebilecek ortak aklı ve hayırseverlik geleneği vardır. OSB uygun alan ve sanayi bağlantısını oluşturabilir; belediyemiz altyapı, ulaşım ve sosyal imkânlar konusunda katkı verebilir; odalar işletmelerin hangi elemanlara ihtiyaç duyduğunu belirleyebilir; esnaf teşkilatlarımız uygulamalı eğitim süreçlerine katkı sağlayabilir. Hayırseverlerimiz okul binası, atölye veya laboratuvarların yapımını üstlenebilir. Sanayicilerimiz de makine, ekipman, burs, staj ve istihdam desteği verebilir. Böylece sadece bir okul binası değil, Yalvaç’ın üretim hayatıyla bütünleşmiş bir eğitim modeli meydana getirilebilir. Bu okulun kar amaçlı bir özel işletme tarafından değil, kamunun da, STK’ların da işin içinde olduğu bir modelle kazandırılması daha yerinde olacaktır.”

Mevzuatta da özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinin öğrencilerinin beceri eğitimi, staj ve yaz uygulamaları için aynı il sınırları içerisindeki desteklenen alanlarda faaliyet gösteren orta veya büyük ölçekli işletmelerle en az 10 yıllık iş birliği protokolü yapılması öngörülüyor.

 

DEVLET, OSB İÇİNDEKİ ÖZEL MESLEK LİSELERİNE DESTEK VERİYOR

Özgül, projenin değerlendirilmesini önemli kılan unsurlardan birinin de devletin özel mesleki ve teknik eğitime yönelik destek sistemi olduğunu ifade etti.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında, OSB’lerde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde belirlenen alanlarda öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği mekanizması bulunuyor. Son açıklanan 2025-2026 rakamlarında OSB içindeki okullara verilen öğrenci başına yıllık destek tutarları alanına göre 46 bin 332 TL ile 77 bin 626 TL arasında değişiyor.

2025-2026 eğitim öğretim yılı için OSB içindeki özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde destek kapsamına alınan alanlar ve yıllık öğrenci başına tutarlar şöyle:

  • Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi: 48.948 TL
  • Bilişim Teknolojileri: 46.332 TL
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojileri: 61.957 TL
  • Elektrik-Elektronik Teknolojisi: 74.257 TL
  • Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri: 72.093 TL
  • Gemi Yapımı: 74.257 TL
  • Gıda Teknolojisi: 64.646 TL
  • Kimya Teknolojisi: 70.932 TL
  • Laboratuvar Hizmetleri: 48.948 TL
  • Makine ve Tasarım Teknolojisi: 72.658 TL
  • Matbaa Teknolojisi: 63.086 TL
  • Metal Teknolojisi: 70.930 TL
  • Mobilya ve İç Mekân Tasarımı: 64.130 TL
  • Moda Tasarım Teknolojileri: 53.565 TL
  • Motorlu Araçlar Teknolojisi: 77.626 TL
  • Plastik Teknolojisi: 71.353 TL
  • Tekstil Teknolojisi: 67.586 TL
  • Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme: 63.086 TL
  • Uçak Bakım: 61.957 TL
  • Yenilenebilir Enerji Teknolojileri: 77.626 TL.

Özgül, bununla birlikte destek sisteminin her eğitim öğretim yılı için yeniden düzenlendiğini hatırlatarak, yeni kurulacak bir okulun ve yeni kayıt olacak öğrencilerin hangi şartlarla destek kapsamına alınacağının yatırım öncesinde MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünden yazılı olarak teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Nitekim 22 Eylül 2026 itibarıyla Bakanlığın OSB içinde ve dışında açılan mesleki eğitim okullarına ilişkin güncel sayfasında halen 2025-2026 eğitim öğretim yılı tebliği yer alırken, 2025-2026 ödeme uygulamalarında 8 Ekim 2024 ve öncesinde kayıtlı bazı öğrenciler için ayrıca kayıt tarihi şartı uygulanmış bulunuyor. Dolayısıyla yukarıdaki rakamların yeni kurulacak Yalvaç okuluna otomatik olarak aktarılacak kesin gelir olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.

 

YALVAÇ İÇİN HANGİ BÖLÜMLER ÖNE ÇIKIYOR?

Özgül’e göre okulun bölümleri masa başında değil, Yalvaç OSB’ye gelecek yatırımcıların ihtiyaç analizi yapılarak belirlenmeli.

Yalvaç OSB’nin resmi sektör planlamasında gıda, maden, cam, tekstil, kimya, metal, ağaç ve mobilya, makine ve taşıt gibi çok sayıda üretim alanı bulunuyor.

Bu çerçevede Yalvaç için ilk aşamada Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Bilişim Teknolojileri, Makine ve Tasarım Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Metal Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanlarının güçlü seçenekler olduğu değerlendirilebilir.

Yatırımcı profiline göre ilerleyen dönemde Gıda Teknolojisi ile Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanları da sisteme eklenebilir.

Yalvaç’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli düşünüldüğünde tarımsal eğitim de ayrıca önem taşıyor. Ancak 2025-2026 destek tablosunda “Tarım” alanı OSB dışındaki özel meslek liseleri için desteklenen alanlar arasında yer alırken, OSB içindeki 20 alanlık destek listesinde yer almıyor. Bu nedenle okulun bölüm planlaması yapılırken mevzuat ve destek sistemi ayrıntılı biçimde incelenmeli.

 

TÜRKİYE’DE BAŞARILI MODELLER VAR

Özgül, Yalvaç’ın bu konuda sıfırdan bir model geliştirmek zorunda olmadığını, Türkiye’de başarılı OSB meslek lisesi uygulamalarının incelenebileceğini söyledi.

Kayseri OSB Özel Teknik Koleji’nde öğrencilerin haftanın üç gününde fabrikalarda işbaşı eğitim aldığı belirtilirken, Kayseri OSB yönetimi okul mezunlarının yaklaşık yüzde 70’inin kısa sürede iş bulabildiğini açıklıyor.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından kurulan MOSTEM ise Türkiye’de OSB bünyesinde özel mesleki ve teknik lise modelinin öncü örneklerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. Okulda elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, makine ve metal teknolojileri alanlarında eğitim verilirken; öğrenciler bölgedeki sanayi kuruluşlarıyla mentorluk, kariyer, burs ve üretim odaklı projelerde bir araya getiriliyor.

Kocaeli’de Makine İhtisas OSB içerisinde faaliyet gösteren Özel ENKA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ise öğrencilerin tamamı tam burslu eğitim görüyor; okulda makine, endüstriyel otomasyon ve kimya alanlarında 13 atölyenin yanı sıra laboratuvarlar bulunuyor ve eğitim altyapısının geliştirilmesinde Almanya’daki mesleki eğitim kurumlarıyla iş birliğinden yararlanılıyor. Bunun yanı sıra Konya, Denizli ve Antalya’da da başarılı OSB Özel Meslek Koleji örnekleri bulunuyor.

Özgül, “Yalvaç’ın Kayseri veya Manisa büyüklüğünde bir sanayisi olmayabilir; zaten aynı büyüklükte okul kurmak zorunda da değiliz. 200-300 öğrenciyle başlayacak, birkaç stratejik alana yoğunlaşacak nitelikli bir teknik lise bile Yalvaç açısından büyük fark meydana getirebilir. Önemli olan eğitim alanlarının doğrudan iş dünyasının talebiyle eşleştirilmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“EĞİTİMDE BAŞARIYI SADECE ÜNİVERSİTEYE GİRMEK OLARAK GÖRMEMELİYİZ”

Yalvaç’ın ortaöğretim yapısının da yeniden ele alınması gerektiğini belirten Özgül, akademik eğitim yanında güçlü bir mesleki eğitim kanalına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Yalvaç’ta 2026 sonuçları bir önceki yıla göre olumlu bir gelişmeye işaret ediyor. LGS’de yüzde 15’lik başarı dilimine giren öğrenci sayısı 2025’te 28 iken 2026’da 58’e yükseldi. YKS’ye katılım oranı yüzde 77’den yüzde 82’ye, üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı ise 140’tan 146’ya çıktı. Yalvaç Fen Lisesi de 65 öğrencisini üniversitelere yerleştirdi.

Özgül, bu olumlu tabloya rağmen eğitimde başarının yalnızca üniversiteye yerleşen öğrenci sayısıyla değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

“Fen Lisemizin ve derece yapan öğrencilerimizin başarıları hepimizi mutlu ediyor. Son dönemde LGS ve YKS sonuçlarında da sevindirici bir yükseliş var. Ancak ilçedeki bütün çocuklarımızı birkaç başarılı öğrencinin veya bir okulun sonucu üzerinden değerlendiremeyiz.

Her öğrenci akademik üniversite eğitimi almak zorunda değildir. Bir gencimizin iyi bir CNC operatörü, otomasyon teknisyeni, elektrik-elektronik teknisyeni, kaynak uzmanı, makine teknikeri veya yenilenebilir enerji sistemleri çalışanı olarak yetişmesi de son derece önemli bir eğitim başarısıdır.

Bizim ihtiyacımız, akademik yönden güçlü çocuklarımızı üniversitelere gönderirken, diğer gençlerimize de ‘sen başarısızsın’ demeden, onları yeteneklerine uygun nitelikli bir meslek ve güçlü bir gelecek ile buluşturabilecek alternatifler oluşturmaktır.”

Yalvaç’ta meslek liselerindeki öğrenci sayısının yetersizliğine dikkat çeken Özgül, “Yalvaç’ta Fen Lisesi ve iki anadolu lisesine yığılan öğrenci sayısına bakıldığında, mesleki eğitime yönelen öğrenci sayısının yetersiz olduğunu görüyoruz. Meslek liselerinde de istenen eğitim ve öğretim ortamının mevcut şartlarda düzeltilmesinin zor olduğu hepimizin malumudur. Mesleki Eğitim Merkezi’nde oluşturulan yeni düzenleme ile öğrenci sayısı artmış olsa da, uygulamalı eğitim bakımından sıkıntılar yaşandığı ortadadır. Bizim akademik başarı bakımından ortada kalan öğrencilerimize güçlü bir mesleki eğitim alternatifi oluşturmamız Yalvaç’ın hem eğitim hayatı hem sosyal hayatı hem de ekonomik hayatı için çok büyük önem taşımaktadır.” dedi.

 

“ÇOCUK OKULDAN ÇIKTIĞINDA İŞİ HAZIR OLABİLMELİ”

Özgül, kurulacak okulun klasik meslek lisesi anlayışından farklı düşünülmesi gerektiğini belirterek, eğitimin doğrudan üretimle bütünleştirilmesini önerdi.

“Bir öğrenci dört yıl boyunca yalnızca sınıfta ve atölyede eğitim görmemeli. OSB’deki fabrikaya girmeli, makineyi görmeli, üretim disiplinini öğrenmeli, iş güvenliğini uygulamalı olarak yaşamalı, mümkünse eğitim gördüğü işletmede mezuniyet sonrasında işe başlamalıdır.

Böyle bir model kurabilirsek gençlerimizi Yalvaç’ta tutarız. Sanayicinin yetişmiş eleman sorununu azaltırız. OSB’ye yatırımcı çekmeyi kolaylaştırırız. Ailelerimizin çocuklarının geleceğe dair kaygısını azaltırız. Mesleki eğitimin itibarını yükseltiriz.”

 

İLK ADIM: YALVAÇ’IN BEŞ YILLIK ELEMAN İHTİYACI ÇIKARILMALI

Özgül, ilk aşamada okul binası yapımından önce kapsamlı bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Yalvaç OSB yönetimi, Belediye, STK’lar, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, meslek kuruluşları ve üniversite temsilcilerinden oluşacak bir çalışma grubunun, mevcut ve yatırım aşamasındaki firmalarla görüşerek önümüzdeki beş-on yıl içerisinde hangi mesleklerde kaç personele ihtiyaç duyulacağını belirlemesinin yararlı olacağını ifade eden Özgül, bu çalışmanın ardından MEB ile görüşülerek okulun kurucu yapısı, destek kapsamı, bölümleri, arazi ve bina ihtiyacı ile işletmelerde mesleki eğitim protokollerinin netleştirilebileceğini kaydetti.

Özgül açıklamasını şöyle tamamladı: “Yalvaç OSB’ye yapılacak en değerli yatırımlardan biri, yetişmiş insan yatırımı olacaktır. Bugün harekete geçersek dört-beş yıl sonra OSB’de çalışmaya hazır ilk mezunlarımızı veririz. Fabrika yapabilir, makine satın alabilirsiniz; fakat nitelikli insanı bir günde yetiştiremezsiniz.

Bu nedenle Yalvaç OSB’de özel bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulması seçeneğinin OSB yönetimi, Yalvaç Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, esnaf teşkilatlarımız, sanayicilerimiz ve hayırseverlerimizin katılımıyla ciddi biçimde incelenmesinin Yalvaç’ın geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Hedefimiz yalnızca Yalvaç’a fabrika getirmek değil; o fabrikalarda çalışacak, üretecek, teknoloji kullanacak ve gelecekte kendi işletmesini kurabilecek gençleri de Yalvaç’ta yetiştirmek olmalıdır.”

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.