• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Kooperatifçilikte Startup


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Dünyada izlenen yanlış ekonomik politikalar sonucu neredeyse her ülkede ekonomik ve sosyal sorunlar artmıştır. Global kriz başta BM olmak üzere tüm uluslararası kuruluşların ve ülkelerin gündemdeki ilk sorunu haline dönüşmüştür. İşsizlik ve yoksulluğun artması birçok sorunun tetikleyicisi olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Diğer taraftan küresel ısınma nedeniyle dünyanın geleceğini tehdit eden muhtemel bir gıda krizi çözüm arayışlarını artırmıştır.

Serbest piyasa ekonomisi anlayışı ile ortaya konan yaklaşım tıkanmıştır. Bir zamanlar bu politikaları savunan çevreler bile krizden çıkmak için modeller üretmeye ve çıkış aramaya başlamışlardır. Girişimciliği teşvik etmek ve bu konudaki fırsatları en iyi şekilde kullanmak, konu ile ilgili tarafları en uygun ve verimli olacakları şartlarda bir araya getirmenin yöntemlerini aramaya ve uygulamaya başlamışlardır.

Sorunların çözümü için girişimciliği artırmaya ve geliştirmeye yönelik politikalar ön plana çıkmıştır. Gerçekte iş dünyasında ve de kooperatifçilikte bir ölçüde herkesin bildiği, ama yeni kavramlarla şekillendirilen tanımlar günlük hayatımıza girmeye başlamıştır. İş dünyasında çağımızın değişen şartlarına göre girişimcilikte eksiklikleri gidermek ve destekleyici güç kazandırmak için önemli yeni iş fikri ve danışmanlık büyük önem kazanmıştır. Bu noktada startup kavramı en sık kullanılan kelime haline gelmiştir.

Startup ABD’de başlayan ve iş modeli olarak görülen sıfır noktasından başlayan, yeni bir iş fikri ve yeni girişim olarak tanımlanan bir kavramdır. Startup tanımlaması ülkelerdeki uygulamalara göre çok çeşitli şekillerde de tanımlanmakta ve anlatılmaktadır. Ama sonuçta yeni bir girişim fikri ağırlıklı görülmektedir. Zaten ülkemizde de startup yeni girişim kavramı olarak sık kullanılan bir kelime haline gelmiştir. Startup iş dünyasında kooperatifler de dahil üzerinde durulan ve çalışmalar yürütülen bir alan haline dönüşmüştür.

Ülkemizde herkes tarafından pek bilinmese de ve ekonomide bilen çevrelerce de görülmese de dünya kooperatifçilik hareketi global sorunları ve ekonomideki gelişmeleri çok yakından takip etmektedir. Kooperatifçilikle ilgili eğitim veren ve araştırma yapan kuruluşlar iş hayatındaki gelişmeleri kooperatifler açısından ele almakta, değerlendirmekte ve politikalar üretmektedir. Kooperatiflerin sosyal ve ekonomik olarak görevleri ve hizmetleri kapsamında çağa uyum sağlayacak yollar aramakta ve yöntemler ortaya koymaktadır. Sadece ülke sınırları içinde değil dünya ölçeğinde kooperatifleri bilgilendirmektedir. Bu çalışmaları Uluslararası Kooperatifler Alyansı çatısı altında tüm üyelere ve hatta üye olmayanlara bile sunmaktadır. Kooperatifçilikte yeni fikirler, yeni kooperatif türleri konusunda bilgiler ve deneyimler paylaşılmakta, ekonomik kriz karşısında çözümler yaratacak çalışmalara dikkat çekilmektedir.

Kooperatifçilikte startup olarak niteleyeceğimiz iş fikirleri yaratılmaktadır. Yeni sosyal ve ekonomik girişimler olarak uygulamaya geçirilmektedir. Dünyanın en eski uluslararası örgütü olarak 1865 yılından beri faaliyet gösteren, 105 ülkeden 360 üyesi ile 1.2 milyar ortağı ve 26 milyon kooperatifi çatısı altında toplayan Uluslararası Kooperatifler Birliği gerek kıta gerekse sektör örgütleri ile deneyimleri paylaşmakta, kooperatifçilikte yeni girişim fikirlerini yaymakta ve gerektiğinde danışmanlık desteği vermektedir. Örgütün en önemli kıta örgütü olan ve büyük kooperatifleri çatısı altında bulunduran, ülkemizin de yönetiminde yer aldığı Cooperative Europe konuya büyük önem vermektedir.

Kooperatifçilikteki startup yaklaşımı özel sektördeki yaklaşımlardan farklıdır. Kooperatifçilikte startup çalışmaları kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde toplum menfaatlerini dikkate alarak gerçekleştirilmektedir. Kooperatiflerin ekonomik olduğu kadar sosyal görevleri vardır. Hele sosyal kooperatiflerin görevlerinde toplumsal menfaatler daha da ön plandadır. Kooperatifçilikte yeni girişimler geri kalmış yöreler ve dezavantajlı gruplar için en temel girişim araçlarıdır. En zor şartlarda bile ortaklarına ve topluma insani ve çevre değerlerini dikkate alarak hizmet etmektedir.

Uluslararası kuruluşlar nezdinde ve iş dünyasınca kooperatiflere karşı olumlu yaklaşımların temelinde de bu özellikler ön plana çıkmaktadır. Kooperatifçilik hareketi sosyal ve ekonomik girişimcilikte yeni fikirlere ve girişimlere büyük önem vermektedir.  Ülkemizde yeri kadar anlaşılamasa da kooperatifçilik hareketi için startupların önemli olduğu, üzerinde çalışıldığı ve dünyadaki konu ile ilgili gelişmelerin takip edildiği bilinmelidir.  Ülkemizde de kooperatifçiler ve ilgili çevreler konu üzerinde önemle durmalıdır. Kooperatifçilik ile ilgili yeni fikir ve girişimlerin ülkemizdeki birçok soruna çözümler getireceği unutulmamalıdır. Dünya bu alanda neler yapmış görülmelidir. Startuplar sadece özel sektör bakış açısı ile değil toplumsal ekonomik ve sosyal sorunlara çözümler yaratmak içinde dikkate alınarak kooperatifçilikte de startuplar desteklenmelidir.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...
  • Prof.Dr. Zafer Karaer yazdı: “İYİLİK GÜNÜ MÜ?..”

    16 Kasım 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Geçmişi 1996 yılına kadar giden, ancak son birkaç yıldır gündemde yer bulan, gerçi yeterince bulduğu tartışılan, 13 Kasım “Dünya İyilik Günü”; benim için oldukça önemli. Çünkü dünyada yerleşik düzene geçildiği 12 bin yıllık insanlık tarihinde,  gerek savaşlar, gerek kötülükler sayesinde, her geçen gün iyilik kelimesi hızla değer kaybetmekte, hatta anlamını kavrayamayan büyük çoğunluk ellerinden gelse; iyilik kelimesini sözlüklerden, tedavülden, ortadan kaldıracaklar. Tabii ki; ülkemizde de aynı tutum ve davranışlar neticesinde özellikle 1...