Son Dakika
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak hareket etme kararı alan AK Parti-MHP, ittifak görüşmelerini hızlandırdı. Kurulan Milli Mutabakat Komisyonu çalışmalarını kısa sürede genel başkanlara sunulacak. AKP ve MHP’nin, 30 Mart yerel seçimleri için de işbirliğine gitmeyi konuştuğu dile getiriliyor. Bunun için de çatı adayı formülü üzerinde çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bu işbirliği netleşirse İzmir, Eskişehir, Muğla, Aydın gibi illerde AK Parti; Adana, Mersin, Karabük, Osmaniye, Manisa, Bartın gibi illerde ise MHP’nin adayları ile öne çıkacağı öne sürülüyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birlikte hareket etme kararının ardından partiler bir komisyon kurup gerekli çalışmalara başladı. Hazırlıklarda sona gelen komisyon yapılan düzenlemeleri genel başkanlara sunup onaylarını bekleyecek.
“OY PUSULASINA KAÇ MÜHÜR BASILACAK?”
Birlikte yapılması öngörülen cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimine yönelik ittifakın nasıl gerçekleşeceği sorusu da yanıtını bulmak üzere. Siyasi Partiler Yasası 90. Madde ile Milletvekilli Seçim Yasası 16. Maddede değişiklik yapılacak ve ittifakın önündeki yasal engel ortadan kalkacak. Seçime birlikte girecek partilerin tüzel kişiliği korunacak. Ancak “oy pusulasına kaç mühür basılacak?” sorusu şu an belli değil. Komisyon mesaisi sırasında, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti – MHP ittifakının oy pusulasında nasıl yer alacağının da tartışıldığı ancak AK Parti’li ve MHP’li üyelerin son kararını vermediği öğrenildi.
ÇATI ADAY FORMÜLÜ
İki parti milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldıkları birlikte hareket etme kararını yerel seçimlerde de sürdürmeyi düşünüyor. CNN TÜRK’den Ünal Kaya ve Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberlerine göre iki parti yerelde ittifakın hayata nasıl geçeceği üzerindeki çalışmalara başladı. Bunun için bazı seçenekler oluşturuldu. İki partinin ele aldığı seçeneklerden en dikkat çekeni “çatı aday” formülü.Bu kapsamda iki partinin, bir aday üzerinde uzlaşması ve onu ortak aday olarak göstermesi bekleniyor. Formül hayata geçerse, AK Parti’li ve MHP’li seçmen, belediye başkanlığı için tek adaya oy verecek. Belediye meclis üyeliğinde ise tercihini kendi partisinden yana kullanabilecek. Partiler aldıkları oy oranına göre belediye meclisinde temsil edilecek.
İZMİR’DE AK PARTİ, ADANA’DA MHP ADAYI
AK Parti ile MHP arasındaki ittifak görüşmelerinde ilk işbirliğinin 24 Mart 2019’daki belediye başkanlığı seçimlerinde yapılması ve bir bölümü muhalefet partilerinde olan illerde, hangi parti güçlüyse diğerinin aday çıkarmaması olarak değerlendirildi. Bu işbirliği netleşirse İzmir, Eskişehir, Muğla, Aydın gibi illerde AK Parti; Adana, Mersin, Karabük, Osmaniye, Manisa, Bartın’da ise MHP adayları seçime girecek. Adana Kozan, Ankara Polatlı, Antalya Alanya, Aydın Nazilli, Erzincan Refahiye gibi ilçelerde sadece MHP aday gösterecek. MHP’nin halen 3’ü büyükşehir, 5’i il, 79’u ilçe, 47’si belde olmak üzere 134 belediye başkanlığı bulunuyor. CHP’nin elinde olan il ve ilçelerde ise AK Parti ve MHP’den hangisi ikinci sıradaysa o partinin aday göstermesi fikri ağır bastı. Oy oranı partisinden önde olan adayların durumları da ayrıca değerlendirilecek. İttifak görüşmelerinde, 2014 yerel seçimleri ile 1 Kasım 2015 genel seçimleri arasında AK Parti ve MHP’nin aldığı oylarda büyük değişimler yaşandığı belirlendi. (Kaynak: www.milliyet.com.tr)
Etiketler: Ak Parti » belediye » ittifak » MHP » seçim » YerelYorum yapabilmek için Giriş yapın.