logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Şubat-Mart 1976)

Yalvaç Belediyesi 1976 Bütçesi 7.400.000 TL Olarak Bağlandı

Yalvaç Belediyesi 1976 yılı bütçesi, Belediye Meclisi’nin yoğun bir gündemle toplandığı Şubat ayı toplantısından sonra 7.400.000 lira olarak bağlanmıştır.

Yapılan açıklamaya göre Belediye bütçesinin 2.300.000 Tl.’si ESSOM işletmesine, 1.725.450 TL.’si yatırım harcamalarına, 2.634.971 Tl.’si cari harcamalara ve 736.579 Tl.’si ise sermaye teşkili eden transfer harcamalarına ayrılmıştır. -16 Şubat 1976, Sayı: 342-

——————

Üç Kafadar 5.030 Gram Esrarla Yakalandı

Geçtiğimiz hafta içinde ilçemize bağlı Hüyüklü Kasabası’ndan üç kafadar arkadaş sivil polislere esrar satmak isterken suçüstü yakalanmışlardır.

Isparta Emniyeti sivil ekiplerinin uzun süredir takibettiği esrar kaçakçılarıyla satın almak için pazarlığa giriştikleri sırada esrarı teslim ederken M.D. F.Ç, ve M. adlı şahıslar 5 kg. 30 gr. esrarla yakalamışlar ve Adliyeye teslim etmişlerdir. Esrar kaçakçıları sorgularını müteakip tutuklanmışlardır. -16 Şubat 1976, Sayı: 342-

——————

Geçen Yıl 300 Ton Et Tükettik

Geçtiğimiz 1975 yılında ilçemizde 300 ton civarında et tüketildiği ve kişi başına yaklaşık olarak 17 kg. et düştüğü hesaplanmıştır.

İlçemiz Veterinerliğinden aldığımız bilgilere göre ilçemiz mezbahasında 1779 koyun, 3068 keçi, 515 tiftik keçi, 236 kuzu, 51 oğlak, 146 sığır, 67 öküz, 45 manda, 320 inek ve 714 dana kesimi yapılmış, toplam olarak 6984 baş hayvandan 189.957 kg. et elde edilmiş ve tüketilmiştir. Bunun yanısıra halkımızın evinde beslediği ve muhtelif kesimlerle kurbanlar dahil edildiğinde toplam olarak 300 ton civarında et bir yılda tüketilmiştir.

Öte yandan yine Veterinerlikten alınan bilgilere göre ilçemizde 36.500 hayvan parazitlere karşı ilaçlanırken 88.600 baş hayvan çeşitli hastalıklara karşı aşılanmıştır.

16750 kanatlı hayvan tavuk vebası aşısına tabi tutulmuş, 3 yörede şap, 2 yörede çiçek ve bir yörede de rastlanan Keçebaş hastalığı Veterinerliğin çalışmaları ile söndürülmüştür.-16 Şubat 1976, Sayı: 342-

——————

Büromuz Faaliyete Geçti

Kısa bir süre önce açılacağını bildirdiğimiz gazetemiz bürosu, Hükümet Konağı karşısında faaliyete geçmiş bulunmaktadır.

Gazetemize ait olarak oluşturulan bu büroda ayrıca kırtasiye çeşitleri, dernek ve kooperatif evrak ve defterleri, okul araç-gereçlerinin satışı da yapılacaktır.

Gazetemiz hizmetlerinin yanında halkımızın önemli derecede ihtiyaç duyduğu matbu evrak ve kırtasiye malzemeleri ucuz, titiz, temiz ve kaliteli bir şekilde halkımıza sunulacaktır. -16 Şubat 1976, Sayı: 342-

—————-

Tabanca ile Yakalanan Şahıs Tutuklandı

İlçemize bağlı Hüyüklü Kasabası’na bir tahkikat için giden Jandarma ekipleri arama yaptıkları sırada şüpheli görülen ve kaçan bir şahsı yakalamışlardır. R.K. adlı şahsın üzerinde bir tabanca ele geçirilmiş ve şahıs tutuklanmıştır. -16 Şubat 1976, Sayı: 342-

——————-

İL GENEL MECLİSİ TOPLANDI

Yalvaç İçin Yapılacak Hizmetler Çok Az

İl Genel Meclisimiz Isparta Valisi Sabahattin Çakmakoğlu başkanlığında yaptığı toplantıda ilimizde yapılacak yıllık çalışma programı hazırlanmıştır.

Aldığımız bilgilere göre Isparta İli genelinde ilçe ve köylerdeki ilkokullarda 140 derslik açılması kararlaştırılırken bu arada ilçemiz merkezinde de 5 derslikli yeni bir ilkokul açılacağı söylenti halinde olmasına karşılık bundan vazgeçildiği bildirilmektedir. Bu kara ilçemizde üzüntü yaratmıştır.

Öte yandan il genel meclisi toplantısında ilçemizi ilgilendiren sadece ve sadece Yalvaç-Sağır, Yalvaç-Yarıkkaya ve Yalvac-Altıkapı köy yollarının islahı için karar alınmışsa da önemsiz derecede ödenek ayrılmıştır.

Yalvaç halkımız il genel meclisinin ilçemizi görmezden gelen bu kararlarını üzüntüyle karşılarken gerekli girişimlerde bulunulması için harekete geçilmesini istemişlerdir. -1 Mart 1976, Sayı: 343-

————

Emin Türköz Vefat Etti

Uzun yıllardır Yalvaç Ortaokulu katipliği görevini yapan, değerli Matematik Öğretmenimiz Ali Türköz ve Türkiye Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarı Orhan Türköz’ün kıymetli babaları Emin Türköz, geçtiğimiz hafta içerisinde vefat etmiştir.

Kıymetli büyüğümüz Emin Türköz’e Tanrıdan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dileriz. -1 Mart 1976, Sayı: 343-

—————-

İlçemize Bağlı İki Köyümüz Belediyelik Olmak İstiyor

1975 yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre nüfusu ikibini aşan ilçemize bağlı iki köyde Belediye teşkilatı kurulması için girişimlere başlanacağı haber alınmıştır.

1975 yılı Ekim ayında yapılan Genel Nüfus Sayımında Dedeçam Köyümüzde 2124, Y. Kaşıkara köyümüzde ise 2633 nüfusa sahip olunmasının ardından Belediyelik olma girişimlerinde bulunulacağı ifade edilmiştir.

Eğer bu iki köyümüz de Belediye teşkilatına kavuşursa ilçemiz merkeziyle birlikte Yalvaç’ta 11 belediye teşkilatına ulaşılacaktır. -1 Mart 1976, Sayı: 343-

—————–

Y.KAŞIKARA Köyümüzde ORTAOKUL Açıldı

Maarife düşkün ilçemizde yeniden ‘bir müdür bir mühür’ zihniyetiyle bir ortaokul daha açılmıştır.

Orta dereceli okullarımızda çekilen öğretmen sıkıntısı ortada iken politik görüşlerle ilçemize bağlı köylerimizden Y.Kaşıkara’da bir ortaokul açılmıştır. İlçemizde mevcut sekiz ortaokuldan sonra dokuzuncu olarak açılan Y.Kaşıkara Ortaokulu şimdilik bir müdürle idare edilmektedir. -1 Mart 1976, Sayı: 343-

————–

Toprak – Tarım Reformu Müsteşarı İlçemize Geldi

Demirel Hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra Toprak Tarım Reformu Müsteşarlığına atanan ilçemizin yetiştirdiği değerli gençlerimizden Hisarardı Köyünden Orhan Türköz, geçtiğimiz günlerde vefat eden babası Emin Türköz’ün cenaze törenine katılmak üzere ilçemize gelmişlerdir.

Genç yöneticimize hoşgeldiniz der, başarılarının devamını dileriz. -1 Mart 1976, Sayı: 343-

—————

MUTLU NİŞAN

İlçemiz T.İş Bankası Şube Müdürünün kızı

Ecz. Sıdıka ÜLKER ile

Avukatlarımızdan Ali BAL’ın oğlu, ilçemizin değerli Kimya Mühendislerinden

Tezer BAL

Geçtiğimiz hafta içerisinde nişanlanmışlardır.

Genç nişanlıları kutlar, mutluluklarının devamını dileriz. -1 Mart 1976, Sayı: 343-

—————

Terminalden Sonra Garaj da Yapılıyor

Son yıllarda yoğun çalışmaya giren Belediyemiz bu kez oto terminalinden sonra Otobüs ve Kamyon Garajı, şehirlerarası otogar yapımı için yeni bir çalışmaya daha girişilmiştir.

Müderris köprüsünden başlayıp Abacılar Mahallesine kadar olan alanı kaplayacak olan garaj yeri istimlaki için burada bulunan bahçe sahiplerine tebligat çıkarılmaya başlamıştır. Belediyenin bu garajı önümüzdeki yaz mevsiminde hizmete açması beklenmektedir.

————–

Endüstri Meslek Lisesi Arsaları İstimlakine Başlandı

Bir süre önce açılacağı haberini sevinçle verdiğimiz Endüstri Meslek Lisemizin inşaatlarının yapılacağı, arsaların istimlaklerine geçtiğimiz hafta başlanmıştır.

Daha önce kurulmuş bulunan dernekçe satın alınmış bulunan 10 dekar arsadan sonra 40 dekar arsa için de gerekli ilanlar yapılmış ve istimlake geçilmiştir.

Gayrıresmi edindiğimiz bilgiye göre Endüstri Meslek Lisesinin inşaatına önümüzdeki yaz mevsiminde başlanacaktır. -8 Mart 1976, Sayı: 344-

————–

Gelir Vergisi Beyannameleri Bu Ay Sonuna Kadar Verilecek

İlçemizdeki esnaf ve tüccarların götürü ve gerçek usulde vergiye tabi olanları bu ay içerisinde gelir vergisi beyannamelerini vereceklerdir.

Aldığımız bilgilere göre 550 civarında gerçek, 1000 civarında götürü usulde vergiye tabi esnafımız, hazırladıkları beyannamelerle Vergi Dairesine başvuracaklar ve vergilerinin bir kısmını yatıracaklardır. -8 Mart 1976, Sayı: 344-

————

Okullarımızda Dersler Öğretmensiz Geçiyor

Maarif yönünden bölgemizin en hareketli ve kalabalık kuruluşlarına sahip olan ilçemizdeki ilk ve orta dereceli okullarında öğretmensizlikten çoğu dersler boş geçmektedir.

Atatürk Lisesi 5-6 öğretmenle kalırken en çok öğretmeni olan okul olarak kabul edilen Yalvaç Ortaokulunda bile dersler boş geçmektedir. Köy ortaokullarımızda ise birer müdür ve öğretmenle dersler yürütülmekte, dışarıdan ilkokul öğretmenleri ek derslerle tamamlamaya çalışmaktadırlar.

Öğretmen sorunu ilçemizde öğrenci ve velilerini güç durumda bırakmaktadır. İlgililerden öğretmen sorunumuza el atmaların velilerimizce istenmektedir. -8 Mart 1976, Sayı: 344-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.