logo

2014-2019 Yalvaç Mahalli İdareler Seçimleri

Bülent ÖZGÜL
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimleri
30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Yalvaç Belediye Başkanlığı için 6 parti aday gösterdi. İşte o adaylar ve seçim sonuçları:

Bu seçim sonuçlarıyla, Yalvaç Belediye Başkanlığı’nı daha önce üçü üst üste toplam dört dönem yapan Tekin Bayram, seçimi MHP’nin genç adayı Halil Hilmi Tütüncü’ye karşı kaybetti.

2014 Yalvaç Belediye Meclisi seçim sonuçları da şu şekilde gerçekleşti ve Belediye Meclisi Üyeliği seçimleri sonucunda MHP 11, Ak Parti 4 üyelik kazandı.

Seçilen belediye meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu:

MHP: Fatma Meral Durucan, Doğan Turan, Murat Sarıoğlu, İbrahim Şen, Turgut Mutaf, Fahri Kodal, Orhan Özen, Mehmet Buğdaycı, Mümin İnanıcı, Arife Kadın Uzel, İsmail Özyurt.

Ak Parti: Mevlüt Aşık, Abdullah Gökkaya, Gencer Kondal, Hatice Başaran.

İl Genel Meclisi seçimlerinin Yalvaç sonuçları da şu şekilde gerçekleşmiştir:

Bu seçimlerde, İl Genel Meclisi Üyeliği için Yalvaç’ta toplam 9 parti listesi yarıştı. İl Genel Meclisi seçimleri sonucunda 2 üyeliği Ak Parti listesi kazanırken, 2 üyeliği de MHP listesi kazandı.

2009 seçimleri sonucu Yalvaç’ın il genel meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu:

Ak Parti: Hakan Yurttadur, İrfan Korkmaz.

MHP: İbrahim Bozbey, Hasan Keçeci.

 

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Yalvaç Belediye Başkanlığı için şu 6 parti aday gösterdi:

Bu seçim sonuçlarıyla, Yalvaç Belediye Başkanlığı seçimini mevcut başkan MHP adayı Halil Hilmi Tütüncü ikinci kez üst üste kazanmış oldu.

2019 Yalvaç Belediye Meclisi seçim sonuçları da şu şekilde gerçekleşti:

Belediye Meclisi Üyeliği seçimleri sonucunda MHP 8, Ak Parti 5, İyi Parti de 2 üyelik kazandı. Seçilen belediye meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu:

MHP: Murat Oruç, Fevzi Yüncü, Turgut Mutaf, Abdülkadir Kurucu, Yavuz Öztaş, Serkan Ayvallı, Mehmet Koca, Fahrettin Keklikoğlu.

Ak Parti: Mustafa Şafak, M.Mesut Koyutürk, Hasan Ellidirhem, Gencer Kondal, Fatime Yüksel Kulak.

İyi Parti: Ali İnce, Osman Köse.

İl Genel Meclisi seçimlerinin Yalvaç sonuçları da şu şekilde gerçekleşmiştir:

Bu seçimlerde, İl Genel Meclisi Üyeliği için Yalvaç’ta toplam 7 parti listesi ve bir bağımsız aday (Gülhanım Mutaf) yarıştı. İl Genel Meclisi seçimleri sonucunda 2 üyeliği Ak Parti listesi kazanırken,1 üyeliği de MHP listesi kazandı.

2019 seçimleri sonucu Yalvaç’ın il genel meclisi üyeleri şu isimlerden oluştu: Ak Parti: Ahmet Sektioğlu, Kadir Elbengili. MHP: Salih Başar.

 

SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yerleşim yeri özellikleri ve yaşanılan yerin kültürel ve siyasi kültürel özellikleri, bireylerin siyasi davranışları ve siyasi tercihleri üzerinde belli ölçüde etkileri olan faktörlerdir. Çalışmanın teorik kısmında da aktarılmaya çalışıldığı gibi, yerleşim yerinin ölçeği küçüldükçe bireylerin siyasi tercihlerinin genellikle sağ, muhafazakar ve milliyetçi partilere yöneldiği genel olarak gözlemlenen bir durumdur. Kültürel olarak daha kapalı, eğitim ve gelir düzeyinin düşük olduğu yerleşim yerlerinde siyasi kültürün de genellikle siyasi tercihleri benzer yönde etkilediği bilinen bir gerçektir.

Yalvaç, yerleşim yeri özellikleri bakımından orta ölçekli ilçeler sınıfında olmakla beraber, yaşanan iç göç, yani köyden ilçe merkezine göç olayı nedeniyle, şehrin kentli ve kırsal özellikleri bir arada barındıran orta ölçekli bir ilçe olarak, siyasi davranış ve siyasi tercih bakımından teorik çerçevede de aktarıldığı gibi, daha tutucu, sağ ve milliyetçi eğilimlerin kuvvetli olarak gözlemlendiği bir şehir görüntüsü vermektedir.

12 Eylül 1980 darbesinin öncesinde de Yalvaç ilçesinde ağırlıklı olarak sağ partilerin yüksek düzeyde oy aldığı bilinmektedir. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, ülke genelinde olduğu gibi Yalvaç’ta da sağ partilere yönelik tercihin daha da arttığı gözlenmiştir. Çalışma kapsamında, Yalvaç’ta 2004, 2009, 2014, 2019 mahalli idareler (yerel) seçimlerinin sonucu verilerek, siyasi tercihlerin şekillenişi bakımından değerlendirilmiştir. Seçim sonuçları, genel seçim sonuçlarıyla birlikte, Yalvaç ilçesinde tüm seçimlerde sağ partililerin seçim başarısının istisnasız şekilde gerçekleştiğini göstermiştir.

Yalvaç’ın mevcut sosyoekonomik ve kültürel düzeni içerisinde, mevcut siyasi davranış eğilimi ve siyasi tercihlerin bu yönde devam etmesi öngörülen bir durumdur.

Şehrin nüfusunda göç nedeniyle yaşanan azalma, ekonominin yeterince güçlü olmaması, nüfusun giderek yaşlanması, eğitim ve gelir düzeyinin düşmesi gibi faktörlerin etkisinin ileride ülke genelinde yaşanabilecek siyasi gelişmelere de bağlı olarak mevcut siyasi iklimin benzer şekilde devam etmesi beklenmelidir.

Son olarak ilçe merkezindeki 2023 genel seçim sonuçlarını vererek, pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimleriyle ilgili bir öngörü oluşmasına yardımcı olacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.