logo

30 Nisan 2022

Yalvaç Rehberlik ve Araştırma Merkezi onaylandı

Bir süredir kurulması için çalışmaların sürdürüldüğü Yalvaç Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin onaylandığı açıklandı.

Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesaplarından, “Yalvaç Rehberlik ve Araştırma Merkezi hayırlı olsun” paylaşımı yapıldı.

Ak Parti Yalvaç İlçe Başkanı Alperen Özer de, sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı:

“Yalvaç’ımızda eğitimi en iyi seviyeye getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. İlçemize kazandırmak için uzun zamandır gayret gösterdiğimiz RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Milli Eğitim Müdürlüğümüze devredilen eski emniyet müdürlüğü binamızda hizmet vermeye başlayacaktır. Emeği geçen herkese ilçemiz adına teşekkür ederim.”

 

Rehberlik Araştırma Merkezi Nedir? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Rehberlik Araştırma Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, ailelerle rehberlik, psikolojik danışma ve özel eğitim gerektiren öğrenciler konularında ücretsiz hizmet sunan bir birimdir.

Özel Eğitim ; beden, zihin, duygu ve toplumsal gelişim yönünden akranı olan çocuklara göre önemli farklılık ve aykırılıklar gösteren çocuklara yönelik eğitimdir. Özel gereksinimli öğrencilerin eğitimi.

  • Aileler çocuklarında yaşıtlarına göre bir eksiklik fark ederse başvuruda bulunabilir. Örneğin dil gelişiminde ve konuşmada gerilik, derslerde başarısızlık, okumaya geçememe, aşırı hareketlilik vs. gibi doğrudan Rehberlik Araştırma Merkezi ‘ne başvurabilir. RAM personeli çocuk ile ilgili bilgileri toplayarak, gerekirse doktora yönlendirdikten sonra çocuk için en doğru kararı vererek eğitiminde gerekli olan önlemlerin alınması için tedbir raporu çıkartır.
  • Öğrenciler en çok okuldan öğretmenlerinin yönlendirmesi ile Rehberlik Araştırma Merkezine gitmektedir. Öğretmenler öğrenci ile ilgili bilinmesi gerekenleri velisi ile görüşerek fikir alış-verişinden sonra yönlendirme formlarını doldurarak sistem üzerinden RAM ‘a gönderir. Aile ile görüşerek uygun bir tarihe randevusunu da alarak veliyi bilgilendirip RAM ‘a gitmesi gerektiklerini söyler.

 

Tam Zamanlı Kaynaştırma Raporu Nedir? Ne Anlama Gelir?

Rehberlik Araştırma Merkezi ‘nde çocuğunuza “tam zamanlı kaynaştırma” raporu verildiyse öğrenci akranlarıyla birlikte sınıf ortamında derslere devam edecek anlamına gelmektedir. Öğrenci yetersizliğine yönelik okulda veya rehabilitasyon merkezinde destek eğitim alabilir. Kaynaştırma raporu olan öğrencilere öğretmenler özel plan hazırlayarak düzeyine uygun kazanımlar edinmesini sağlar ve öğrencinin bu şekilde sınıf geçmesi sağlanır.

Her kaynaştırma raporu olan öğrenci zihinsel engellidir anlamına gelmemektedir. Rehberlik Araştırma Merkezi ‘nde bedensel yetersizliği de olsa gelişimsel bozukluklar da olsa öğrencilere kaynaştırma raporu adı altında rapor düzenlenmektedir. Kaynaştırma raporu olan öğrenciler eğitim hayatında tedbirli olunması ve önlem alınması gerekebilecek öğrenci anlamına gelmektedir.

 

Rehberlik Araştırma Merkezi’nde kimler çalışır?

RAM, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim ve rehberlik faaliyetlerinin yürütüldüğü bir kamu kurumudur. Çoğu il ve ilçe merkezinde bulunur, bulunduğu bölgedeki okullar arası iş birliği ve koordineyi sağlamakla yükümlüdür. Bünyesinde Özel Eğitim ve Rehberlik (PDR) olmak üzere iki bölüm barındırmaktadır. Özel Eğitim bölümünde; Özel Eğitim Öğretmenleri (İşitme Engelliler Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği vs.) gibi lisans programlarından mezun kişiler görev yapmaktadır. Rehberlik (PDR) bölümünde ise; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji lisans programlarından mezun psikolojik danışmanlar veya psikologlar çalışır.

İlgili alanlardan yeni mezun olan öğrenciler, nasıl ve ne şekilde bu kurumlarda çalışılabileceğini yazımızın devamında öğrenebilirler.

 

Rehberlik Araştırma Merkezi Görevleri ve Yapılan Çalışmalar Nelerdir?

  • Özel Eğitim bölümünde:

Eğitsel tanılama yapılmaktadır. Tanılama işleminde özel eğitime gereksinim duyan, engeli bulunan öğrencilerin çeşitli gözlem, test ve envanterlerle zeka düzeyi belirlenerek kendisinin gelişimine ve kapasitesine en uygun eğitimi alabileceği ortama karar verilir. Örneğin “tam zamanlı kaynaştırma” eğitimine uygun görülen öğrenciler akranları ile aynı sınıfta eğitim alabilir. Aynı zamanda Rehberlik Araştırma Merkezi ‘nde rehabilitasyon merkezine öğrenci yönlendirme işlemi yapılır. Aileler özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin eğitim-öğretim hayatında alınacak tedbirler ve yapılacaklar ile ilgili bilgilendirilirler.

  • Rehberlik (PDR) bölümünde:

Kuruma başvuran bireylere kişisel-sosyal, eğitsel, mesleki konularda rehberlik etmek; bireysel psikolojik danışma hizmeti vermektir. Psikolojik yardıma ihtiyaç duyan bireylerin bu kurumlardan ücretsiz destek alabileceğinin altını çizmek isteriz. Her iki bölüm çalışanları da kurum ve kuruluşlardan talep gelmesi halinde, çeşitli konularda seminer ve konferanslar düzenler. İhtiyaç olması durumunda Rehberlik (PDR) bölümünde çalışan personeller, kurum idaresi tarafından Özel Eğitim bölümünde görevlendirilebilir. Rehber Öğretmeni olmayan kurumlara yıl boyunca seminerler, konferanslar düzenleyip o okullardaki öğrencilerin rehberlik ihtiyacını gidermeye çalışırlar.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.