logo

Yalvaç-Pisidia Antiokheia ile birlikte Türkiye genelinde 20 kazı yıl boyu sürecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yıl boyu sürdürülecek arkeolojik kazı projelerine ilişkin, bu yıl Muğla’da 4, Çanakkale ve Antalya’da 3’er, Denizli ve Mersin’de 2’şer, Burdur, Diyarbakır, Gaziantep, Isparta, İzmir ve Şanlıurfa’da 1’er kazı yeri olmak üzere toplam 20 noktayı bu proje kapsamında destekleme kararı aldıklarını söyledi.

Yıl boyu sürdürülecek kazı alanlarından biri de, ilçemiz merkezinde bulunun Pisidia Antiokheia antik kenti kazısı oldu. Ersoy, 2020 itibariyle de her yıl minimum 20 tane ilave kazı yerini bu proje kapsamına alarak, 2023 yılına kadar 122 kazı alanını ve hatta daha fazlasını bu kapsamda desteklemeyi planladıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “2019 Arkeolojik Kazılar” basın lansmanında Anadolu’nun dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını ve çok zengin bir kültür hazinesine sahip olduğunu belirtti ve ancak bu hazinenin bugüne kadar çok az bir kısmının keşfedilebildiğini söyledi.

 

Ziyaretçi gelirleri kazıları finanse edecek

“Biz bu protokolle, projeyle birlikte hem bu keşfi hızlandırmak hem de bilinmeyenlerin sayısını azaltmak istiyoruz öncelikli hedefimiz bu. Türkiye Anadolu genelinde 153 noktada kazı projesi yürütmekteyiz. Bunların 31 tanesi yabancı kazı başkanlıkları, 122 tanesi de yerli kazı başkanlıklarımız tarafından yürütülmekte. Yerli kazı başkanlığımız tarafından yürütülen projelerdeki en büyük sıkıntımız büyük bir bölümü için sürelerinin 45 ile 60 gün civarında sınırlı olmasıydı. Bu projeyle birlikte proje kapsamındaki kazı alanlarının kazı sürelerini 12 aya yaymayı hedefliyoruz. Hem daha fazla uzman ve işçiyle destekleyeceğiz hem de kazı verimliliğini bu projelerle artırmış olacağız. Birkaç yıl içinde hem daha hızlı hem daha verimli ve 12 ay süreyle kazıldıkları için birkaç yıl içinde ziyaretçi alabilecek hale gelecekler. Yeni kazılan yerlerin ziyaretçilerinden elde edilen gelirleri de kazı yerlerine kaynak olarak aktarmaya devam edeceğiz. Belli bir süre sonra kazı yerleri kendi kendilerini finanse edebilen bir ekosisteme de kavuşmuş olacak. Bu sürdürülebilir bir hal alacak. Bu da ikinci hedeflerimizden biri.”

 

Yıl boyu sürecek arkeolojik kazılar açıklandı

Bu yıl Muğla’da 4, Çanakkale ve Antalya’da 3’er, Denizli ve Mersin’de 2’şer, Burdur, Diyarbakır, Gaziantep, Isparta, İzmir ve Şanlıurfa’da 1’er kazı yeri olmak üzere toplam 20 noktayı proje kapsamında destekleme kararı aldıklarını bildiren Ersoy, “2020 itibariyle de her yıl minimum 20 tane ilave kazı yerini bu proje kapsamına alarak 2023 yılına kadar 122 kazı alanını ve hatta daha fazlasını bu kapsamda desteklemeyi planlıyoruz. Bütün kazı yerlerinin 12 ay boyunca kazılması mevsimsellik özelliklerinden dolayı mümkün değil. Önümüzdeki yıllardan itibaren destekleyeceğimiz kazı yerlerinde 12 ay şartını aramayacağız, onların mevsimsel olarak izin verdiği ölçülerde ne kadar maksimum seviyede kazılabiliyorsa o kadar süre şartı arayacağız. Proje kapsamında arkeoloji, sanat tarihi, antropoloji, epigrafi eskiçağ tarihi ve restoratör branşlarında 120 uzman personel ve 350 adet işçinin de kazı çalışmalarında istihdam edilmesini planlıyoruz. Bütün kazı yerleri proje dahiline alındığında binden fazla uzman ve 3 binden fazla işçiyle toplamda 4.000’den fazla personele ek istihdam imkanı da bu projeyle oluşturulmuş olacak. Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında işbirliği sonucu ortaya çıkan bu çalışmada öncelikli hedefimiz kazı sürelerinin uzatılması ve bunun yanı sıra arkeolojik kazılar konusunda yetişmiş uzman personelin kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanması da yine bu projenin ikincil öncelikli hedefleri arasında yer almakta.” dedi.

Yıl boyunca arkeolojik kazıların devam etmesi planlanan projeler şu şekilde:

Antalya: Patara,

Side ve Olympos,

Burdur: Kibyra,

Denizli: Laodikeia ve Tripolis,

İzmir: Teos,

Isparta: Pisidia Antiokheia,

Çanakkale: Parion, Assos, Troia,

Gaziantep: Zeugma,

Mersin: Anemurium,

Muğla: Euromos, Stratonikeia, Lagina ve Knidos,

Diyarbakır: Zerzevan Kalesi,

Mersin: Silifke Kalesi,

Muğla: Beçin Kalesi,

Şanlıurfa: Harran Örenyeri.

Öte yandan, kazı çalışmaları için İŞKUR aracılığıyla geçici işçi alımı yapılacağı duyuruldu.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.