logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Temmuz-Ağustos 1970)

Kozluçay’daki Yangında Bir Ev Tamamen Yandı

İlçemize bağlı Kozluçay Köyünde çıkan yangında bir ev tamamen yandı.

Edinilen bilgiye göre, Kozluçay Köyünde Ali Bulucu adlı kişinin evinde bulunan bir tandırdaki ateşin etraftaki çalıları tutuşturması sonucunda gece yarısı çıkan yangında Ali Bulucu, eşi ve çocukları canlarını zor kurtarmışlardır.

Yangında ev kullanılamaz hale gelirken evin ahırında bulunan iki merkeple bir inek diri diri yanmışlardır. İlgililer maddi zararın henüz tesbit edilemediğini söylemişlerdir. (20 Temmuz 1970, Sayı: 75)

 

İlçemize Atanan Öğretmenlerin Görev Yerleri Belli Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı’nca atamaları yapılan ilimiz ve ilçelerindeki ilkokullarda görev yapacak öğretmenlerin görev yerleri Milli Eğitim Müdürlüğünce açıklanmıştır. Yalvaç merkez ve köy ilkokullarına atanan öğretmenler ve görev yerleri şöyledir:

A.İhsan Tortop: Taşevi, Vezir Yılmaz:  Kozluçay, Muammer Ünal: Koruyaka, Ramazan Ergün: Kurusarı, İ.Tuğrul Öcal: Kozluçay, Murat Tekdemir: Kozluçay, Nevzat Peker: Akçaşar, Halil Erdoğan: Tokmacık, Zekeriya Ulu: Çakırçal, İsa Topak: Körküler, Ali Yeni: Koruyaka, Mustafa Çelik: Celeptaş, Ali Yılmaz: Hisarardı, Faruk Akgül: Özgüney, Mehmet Yakar: A.Tırtar, Ali Eren: A.İleği, İsmail Uslu: Özbayat köylerimizdeki ilkokullara atanmışlardır.

Öte yandan Mustafa Güleç, Cankut Taşkın ve Turgut Tuzcu Yalvaç Merkez Gazipaşa İlkokulu’na atanmışlardır. Yeni atanan öğretmenlerimizi tebrik eder, görevlerinde başarılar dileriz. (27 Temmuz 1970, Sayı: 76)

 

Başbakan Demirel’e Küfreden Şahıs Tutuklandı

Şarkikaraağaç ilçesinde bundan bir süre önce Başbakan Demirel’e küfrettiği için hakkında şikayette bulunulan bir şahıs, açılan tahkikat sonucunda mahkemece tutuklanmıştır.

Aslen Ş.Karaağaç’a bağlı Yenişar Bademli kasabasından T. Ü. adlı şahıs, bir süre önce bir sohbet toplantısı sırasında Başbakan Süleyman Demirel’e küfretmiş, sohbet toplantısında bulunanlardan birisinin ihbarı ile şikayette bulunulmuş, şahıs hakkında kovuşturma açılmıştı. (27 Temmuz 1970, Sayı: 76)

 

TAŞ KİREMİT Fabrikası Yangın Tehlikesi Atlattı

İlçemizde faaliyette olan 5 kiremit fabrikasından biri olan Kaşaşağı Mahallesindeki Taş Kiremit ve Tuğla Fabrikası geçtiğimiz hafta büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır.

Alınan bilgiye göre, Taş Kiremit Fabrikasında gece nöbetçi olarak çalışan işçilerin uyuması sırasında ocağın yanında yığılı duran 30 ton kadar odun ateş almış ve alevler bir anda etrafı sarmıştır. İtfaiyenin de yetişmesiyle yangın kontrol altına alınabilmiş ancak odunların yarısı yanmıştır. (27 Temmuz 1970, Sayı: 76)

 

İlçemize İki Polis Memuru Verildi

İlçemiz Polis teşkilatından iki polisin Kars’a atanmasıyla boşalan yerlere iki yeni polis memuru verilmiştir. Muş ili emrinden ilçemize atanan İbrahim Güleç ve Hüseyin Korkmaz adlı polis memurları önümüzdeki günlerde göreve başlayacaklardır. Öte yandan senelik iznini kullanmakta olan Komiser Mustafa Yılmazkor da gelecek hafta göreve başlayacaktır. (27 Temmuz 1970, Sayı: 76)

 

ADLİ TATİL Başladı

Bütün yurtta olduğu gibi ilçemizde de adli tatil 20 Temmuz günü başlamıştır.

45 gün sürecek adli yaz tatilinde nöbetçi mahkemeler görev yapacaktır. Adli tatilden istifade ile hakimlerimiz de izne ayrılmışlardır. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Leblebicioğlu, Ağır Ceza Üyesi Nazmiye Decdeli ve Sorgu hakimi Necmettin Decdeli izinlerini geçirmek üzere ilçemizden ayrılmışlardır. (27  Temmuz 1970, Sayı: 76)

 

Kamyoncular Birliği Kuruluyor

İlçemizde şoför ve kamyoncularının birleşerek bir kooperatif veya birlik kurarak yük taşıyacak vasıtaları bir nizam ve intizam dahilinde yönetmek yolunda kararlı bir teşebbüse giriştikleri bildirildi.

Halen faal olarak çalışan 22 kamyonun birleşmesi ile kurulacak olan birlik yalvaç merkez olmak üzere nakliyecilik konusunda civar il ve ilçeler ile de münasebet kurup faaliyetlerini genişletmeyi de hedefledikleri ifade edilmektedir. (3 Ağustos 1970, Sayı: 77)

 

ÇINARALTI SOHBETİ

Sayın Ruşen ÖZGÜL / Özyalvaç Gazetesi Sahibi

Gazetenizde birkaç sayı önce, doktor ihtiyacına değindiniz ve Yalvaç’lı hemşehrilerinizi göreve çağırdınız. Toplumun sözcülüğünü yapan basın mensubu olarak bu haklı ve yerinde davranışınızı takdirle karşıladım. Yalvaç’ın eli neşter tutan bir hekime acilen ihtiyacı vardır. Biz de bu ihtiyacı en yetkililerine bizzat iletmişizdir.

Yalvaç’lı kader ve gönül birliği ile çalışarak, ilçeye ve çevresine hizmet vermesi için Türkiye’nin tüm ilçelerinde eşine rastlanılamayacak güzellikte bir hastane meydana getirmiştir. Hastane yapmak ne kadar lüzumlu ise onu işletecek hekim kadrosuna da o kadar ihtiyaç vardır.  Peki doktor niçin bulunmuyor? Veya doktor niçin Yalvaç’a gelmiyor, gelenler de neden çabuk terk ediyor? Bu yarayı biraz derinlemesine incelemek gerek…

Şunu itiraf edeyim ki, Yalvaç’lı hastane yapımında gösterdiği gayreti ve fedakârlığı, hekimler üzerinde de gösterse Yalvaç’a doktor gelir ve uzunca müddet Yalvaç’lının hizmetinde kalır. Maalesef ki bu birliği Yalvaç’ta göremiyorum.

Doktor çalıştığı yerde maddi ve manevi destek görmek ister. Fedakârlığı tek taraflı istemek kimsenin hakkı değildir. Evvela doktoru sadece bir devlet memuru hüviyetinde görmek yanlıştır. Doktor, memurluğundan çok bir sanatkârdır. Bir sanatkâr da etrafından destek ve teşvik görmelidir. Evvela Yalvaç’lı, hizmetinde olan doktora güvenmeli ve ona inanmalıdır. Akşamdan ateşlenip basit bir boğaz iltihabı için sabahleyin bilmem kimin teşvikiyle yakın-uzak demeden gitmemelidir. Ayağındaki doktora güvenmeyip elindekini avucundakini kaybettikten sonra gelip hastanemizde sıhhatine kavuşan nicelerini sayabilirim.

Sorarım size kimi poliklinikten veya hastaneden kovmuşuzdur? Kime kötü muamele etmişizdir? Hizmetinde olan doktora inanmak ona manevi bir destektir. Yine sorarım size Yalvaç’a gelipte şikâyet edilmedik kaç hekim gösterebilirsiniz? Mesela hakkımda olduğu gibi… En masum hareketleri ve ödevin gerektirdiği münesebetleri cinsi doyumsuzluğun verdiği ruhsal çöküntü ile ve o yönde manalandırıp çirkin isnatlarda bulunmak yakışık alır mı? Bütün bunlara rağmen sağduyu sahibi, insaf sahibi, büyük kitleyi teşkil eden fedakâr ve vefakâr Yalvaç halkına hizmet etmek şereftir. Sayın Ruşen bey, gelecek mektubumda size hastanemizin hali istikbali üzerine kanatlarımı yazacağım.

Hürmetlerimle.

Dr. Şükrü OĞUZ (20 Temmuz 1970, Sayı: 75)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.