logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (6-13-20 Temmuz 1970)

Kuyuya Düşen Çocuk Boğularak Öldü

İlçemize bağlı Çakırçal (Surk) köyünde meydana gelen üzücü olayda bir çocuk evlerinin önündeki kuyuya düşmüş ve boğulmuştur.

Çakırçal köyünden, 5 yaşlarındaki R.S., evlerinin önünde oynamakta iken dengesini kaybederek kuyuya düşmüş ve boğularak ölmüştür.

Köyde üzüntü yaratan olaya Savcılık el koymuş gerekli tahkikata geçilmiştir. (13 Temmuz 1970, Sayı: 74)

 

ŞARKİKARAAĞAÇ POSTASI Gazetesi Tekrar yayında

Komşu ilçe Ş.Karaağaç’ta daha önceleri yayınlanmakta iken bir süre yayınına ara verilen Şarkikaraağaç Postası Gazetesi tekrar yayınlanmaya başlamıştır.

Eski kurucularından Hakkı Emiroğlu ve ilçede yaşayan yüksek tahsilli gençler tarafından tekrar yayınlanmaya başlayan refikimizin yayın hayatının başarılı ve uzun olmasını diliyoruz. (13 Temmuz 1970, Sayı: 74)

 

ŞARKİKARAAĞAÇ’TA HELVVA GÜNÜ

Komşu ilçemiz Şarkikaraağaç’ta Turizm ve Tanıtım Derneği tarafından her sene çevremizin en güzel kamp ve mesire yerlerinin başında gelen Kızıldağ’da düzenlenen HELVA GÜNÜ bu yıl 12 Temmuz 1970 günü yapıldı.

Gazetemiz baskıya girdiği sırada yapılan Helva Günü ile ilgili ayrıntılı bilgiyi önümüzdeki sayımızda bulabilirsiniz. (13 Temmuz 1970, Sayı: 74)

 

Türkiye Halk Bankası’nda Yeni Tayinler Gerçekleşti

T.Halk Bankası Yalvaç Şubesi’ne yeni tayinler olmuştur. Yalvaç Şubesi’ne Şükriye Değimli yeniden, Ordu şubesinden Ali Yılmaz Coşkun veznedar olarak naklen atanırken, Yalvaç şubesinden Veznedar Emin Turgut Karacabey şubesine naklen atanmıştır. Görevlerinde başarılar dileriz.

 

Eşeğin Isırdığı Şahıs Öldü

Geçtiğimiz hafta ilçemizde garip bir olay meydana gelmiş, bir eşek sahibini ısırarak ölümüne sebep olmuştur. Sahibini ısıran eşek müşahade altına alınmıştır.

Özgüney köyünden 67 yaşlarındaki M.K., aniden kızışan eşeği tarafından kolundan ısırılmış ve yaralanmıştır. Çevreden yetişen yakınları tarafından hemen hastaneye götürülen yaralı M. K.’nin, kolunun kırıldığı görülmüş buradan da Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi’ne gönderilmiş, ancak hastaneye yetişemeden yolda ölmüştür.

Eşeğin ve ölümü şüpheli görülen şahsın durumları ilgili tabibliklerce müşahade altına alınmış, olaya Savcılık el koymuştur. (20 Temmuz 1970, Sayı: 75)

 

Yeni Kaymakam Vekilimiz Ata Yıldırım Göreve Başladı

Bir süredir asil Kaymakamımızın kursta bulunmasıyle boş kalan Yalvaç Kaymakamlığı’na yeni bir atama ile Ankara Maiyet Memurlarından bir stajyer Kaymakam vekil olarak atanmıştır.

Yeni Kaymakam Vekili Ata Yıldırım geçtiğimiz hafta içinde ilçemizdeki görevine başlamıştır. Kaymakam vekilimize görevinde başarılar dileriz. (20 Temmuz 1970, Sayı: 75)

 

Tarım Sayımı Yapılıyor

Yalvaç ve köylerinde bakanlıkça gönderilen uzmanlar tarafından tarım sayımı yapıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Ziraat Teknisyenliği ve Bakanlık uzmanlarının işbirliği ile yaklaşık on günden beri köylerimizde tarım sayımı faaliyetine devam edilmektedir.

İlgililerin belirttiğine göre tarım sayımı faaliyeti bir ay kadar sürecektir. (20 Temmuz 1970, Sayı: 75)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

HAYVANCILIK:

Son zamanlarda küçükbaş hayvanların mevcudu gittikçe artmaktadır. Hayvancılığın ıslahı ve inkişafı için büyükbaş hayvanların MONTAFON ırkına yöneltilmesini hedef tutan sun’i tohumlama istasyonları kurulmuş ve müsbet neticeler alınmaya başlamıştır. Yalvaç merkezinde ve ayrıca Hüyüklü, Eğirler, Bahtiyar, Çetince, Dedeçam, Kozluçay, Kuyucak, Özbayat, Hisarardı ile Sücüllü ve ayrıca Gelendost’a bağlı Madenli köyü de bu istasyonlar içine alınmış olup 12 istasyonla faaliyet halindedir.

1968 yılı içerisinde bu istasyonlarda 400 hayvana sun’i tohumlama yapılmış ve 310 yavru alınmıştır.

Veterinerlikten alınan 1969 yılına ait istatistiki malumata göre çok basit usullerle yapılan tavukçuluk ve bundan elde edilen ürünlerin haylice gelir sağladığı muhakkak. Elde edilen yumurtaların üçte ikisi İstanbul-İzmir pazarlarına yumurtacı esnaflar eliyle sevkedilmektedir.

Bu arada çiftçilerimiz arasında fenni tavukçulukla uğraşan yoktur. Fakat son zamanlarda iyi cins ve evsafta tavuk yetiştirmektedir. Fenni makinalarla elde edilen civcivlerle yekün teşkil eder. İlçemizdeki mevcut kümes hayvanları, ürünleri ile aşağıdaki listede gösterildiği şekildedir.

İlçemiz ve köylerindeki Tavuk, Horoz, Hindi ve piliç sayıları: 31.996 tavuk, 7.772 horoz, 16.779 piliç, 1.491 Hindi. Elde edilen tavuk yumurtası 959.880, hindi yumurtası 14.910’dur.

Yalvaç ve köylerinde kurt, tilki, kunduz, porsuk, keklik, tavşan, çil keklik, toy ördek, bıldırcın, karabatak, sığırcık ve daha birçok av hayvanı vardır. Toros dağlarında geyik ve karacaya da rastlansa da miktarı azdır. Sonbahara ve kış aylarında köy ve şehirdeki her yaştaki avcıların adeta katliam yapar gibi avlandıkları görülmektedir. Dağların ve çalılıkların her bakımdan meyvası sayılan ve buralarda bedii güzelliğini süsleyen bu hayvanların hiç olmazsa yumurta ve çoğalma zamanlarında şehir ve köylerdeki ilgililerin kontrollarından uzak olmaması ve avlananların av kanunu hükümlerine uymayı bilmeleri gerekmektedir. Bu başı boş durum devam ederse, bilinçsizce yapılan avlanma neticesinde üç-beş sene gibi kısa zaman içerisinde dağlarda, ovalarda, çalılıklarda avlanacak hayvan bulmaları çok zor olacaktır. (6 Temmuz 1970, Sayı: 73)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.