logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (4 Ocak 1971)

İlçemizden 316 Kişi Almanya’ya İşçi Olarak Gönderiliyor

Isparta’da kurulan Göltaş Çimento ve yem fabrikalarının hissedarı olarak ilçemizden 316 işçi Almanya’ya gönderilecektir.

Köylerimizden Nüfus oranına göre gönderilecek işçilerimize ilçemiz Kaymakamlığınca herhangi bir yolsuzluğa meydan verilmemesi için kura ile seçilecekler ve işlemleri tamamlanmak üzere 15 Ocak 1971’e kadar vilayete bildirilecektir. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

ALEMDAR İlkokulu Yeni Binası Programa Alındı

İlçemizin en eski okullarından olan Alemdar İlkokulu bu yıl yeni binaya kavuşacaktır.

Vilayetin çalışma programı içine alınan bina yerinin istimlak işleri için harekete geçildi.

Yalvaç İlköğretim Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 5 derslikli olarak inşaa edileceği bildirilen yeni okul binasının yerinin Pazar Yukarı Mahallesi Sel Çayı kenarı olarak tesbit edildiği ifade edilmektedir. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

Adliyecilerimiz Sendikalı Oldu

İlçemiz Adliyesi’nde görevli adliye mensupları toptan Türkiye Adliyeciler Sendikasına üye olmuşlardır.

İlçemiz adliyecilerinin sendikaya katılma kararını geçen hafta Ankara’da düzenlenen forumdan sonra vermişler ve hemen giriş muamelelerini bitirerek kayıtlarını yaptırmışlardır.

Ayrıca karşılıksız fazla mesai yapmamak için komisyona müracaat etmişler ve sendikanın direniş kararına uymuşlardır. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

Yeni Yıla Sakin Girdik

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü 1971 yılına girilmesi nedeniyle ilçemizde muhtelif yerlerde hazırlanan yılbaşı eğlenceleri sakin geçmiş, hiçbir zabıta olayı olmamıştır.

Yılbaşı gecesinde aileler genellikle evlerinde eğlenceler düzenlemiş, Milli Piyango çekilişini radyolarından takip etmişlerdir.

İyi bir tesadüf ile büyük ikramiyeler komşu ilçeler Ş.Karaağaç, Akşehir, Beyşehir ve ilimiz Isparta’ya isabet etmiştir. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

İlçemiz Okullarında 22 Öğretmen Eksik

İlçemiz ilkokullarında öğretmensizlik nedeniyle büyük bir sıkıntı baş göstermiş, öğrenciler mağdur olmuşlardır.

Konu hakkında kendisi ile görüştüğümüz İlköğretim Müdürü Ahmet basmacı “Bu yıl geçen yıllara nazaran ilçemize çok az miktarda öğretmen verilmiştir. Vekillik kadroları da kalkınca 22 öğretmene daha ihtiyacımız olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır” dedi.

İlçemiz çocuklarının öğretmensiz bırakılmaması hususunda ilgilileri konuyla ilgilenmeleri için göreve çağırıyoruz. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

Firari Bir Hükümlü Vurularak Öldürüldü

Isparta (H) – Eğirdir ilçemize bağlı Akbelen köyünde gizlenen bir hükümlü jandarmalar tarafından vurularak öldürülmüştür.

İddiaya göre olay şöyle cereyan etmiştir: Akbelen köyü halkından olan ve iki yıl öncesi kızı zorla iğfal etmiş olduğundan yargılanıp sekiz yıl dokuz aya mahkum olan 23 yaşındaki M.T. adlı şahıs Isparta Yarı Açık Cezaevine konulmuş, cezasını çekmeye başlamıştı.

M.T. adlı şahıs bir süre sonra firar edince C. Savcılığı, firarinin yakalanması için ilgililere talimat vermiştir.

M.T.’nin köyündeki evinde gizlendiği ihbar edilince jandarma müfrezesi evi sarmıştır.

Yakalanacağını anlayan M.T. selameti kaçmakta bulmuş, dur emrine itaat etmediğinden kendisine ateş açılmış, şahıs aldığı yaranın tesiri ile hastaneye kaldırılırken ölmüştür. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

Eğirdir’de Bir Öğretmen Bayan İntihar Etti

Eğirdir (H) – Haber aldığımıza göre Gönen köyünde bir bayan ilkokul öğretmeni intihar etmiştir.

Bildirildiğine göre 1968 yılında Gönen Öğretmen Okulunu bitirip Gümüşgün köyüne atanan F. Ö. Pazar tatilinden istifade ederek Gönen’e akrabalarına misafir gelmiş ve misafir olarak kaldığı evde kendisini iple tavana asarak intihar etmiştir. İlgililer 23 yaşında canına kıyan gen öğretmen F.Ö.’ nün intihar sebebinin bilinmediğini söylemişlerdir. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

Atatürk Kır Koşusu Yapıldı

27 Aralık 1970 günü Lise ve Ortaokul öğrencileri arasında ATATÜRK KIR KOŞUSU yapılmış ve 3 öğrenci derece almıştır.

Koşu ile ilgili geniş bilgiyi önümüzdeki sayımızda bulabileceksiniz. (4 Ocak 1971, Sayı: 97)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

YALVAÇ MÜZESİ: Kuruluş ve Gelişme – 3

Aradan geçen yedi yıllık zaman sonunda müzenin de depoluğunu sinesine alan Kütüphanenin hizmet odaları ve hatta dış kısımları öylesine dolmuş bulunuyordu ki yeni bulunan ve getirilenleri muhafaza altına alacak ve koyacak yerin olmayışı müze çalışmalarını adeta güçleştiriyordu. Belediyeye ait Askerlik Dairesinin bulunduğu (şimdiki Belediye Pasajının bulunduğu yerdeki) büyük camekanlarla kaplı binaya 1957 yılında taşınılmak suretiyle hem Kütüphanenin sıkışık durumu bertaraf edilmiş ve hem de resmiyeti bir türlü tanınmayan özel müze deposunun bu binada yeni bir hüviyete kavuşturulması yerli ve yabancı ziyaretçilerin görgü ve bilgisine sunulması suretiyle müstakil resmi bir müze durumuna geldiğini,  bu mevzuuda söz sahiplerinin, selahiyetlilerin intibaları, bu güzel hizmetin takdir toplaması, çalışmaların devamını teşvik ediyor ve müstakbel Yalvaç Müzesi’nin böylece temelleri atılıyordu.

Yurdumuzda turizmin manası anlaşılmış ve böylelikle Antalya ilimiz turistik yönden pilot bölge seçilmiş, Isparta, Burdur ve Antalya tüm olarak bölgedeki tarihi eserlerin Antalya Müzesi’ne hemen nakledilmesi yolunda MEB Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünden gelen tamimin bir benzeri de Müzenin toplayıcısı Yalvaç Kütüphane Müdürü Muzaffer Tütüncü’ye de tebliğ edilmiş, yıllar yılı verilen emekler, aşılan türlü zorluklar ile toplanan çok sayıdaki değerli eserlerin bir kalemde Antalya’ya götürülmek istenmesi haberi ilçede duyulmuş ve üzüntü ile karşılanmıştır. Bunun üzerine tüm siyasi partiler, kuruluşlar, cemiyetler, ve halkımızdan da çok sayıda kişi tarafından Cumhurbaşkanlığı’na, Başbakanlığa, MEB’e günlerce ve yüzlerce telgraf çekilmiş, Yalvaç’taki müzelik eserlerin götürülmemesi ve burada saniyen bir müze teşkilini havi talepler iletilmiştir. Yalvaç’ın ilgililerine topluca ilettiği talepler olumlu karşılanmış, birkaç gün içinde verilen cevaplara göre, Yalvaç’ta bir müze teşkilini havi talepler olumlu bulunmuş, buradaki tarihi eserlerin ve müze deposunun Antalya’ya götürülmesinden vazgeçildiği telgrafla müracaat eden partilere, cemiyetlere, derneklere ve halkımıza teker teker cevaplar verilmek suretiyle bu ikinci tehlike de böylece başarı ile atlatılmıştır. Konuyla alakalı telgraflar ve bunlara verilen cevaplar müze deposu muhaberat dosyasında saklanmaktadır.)

Yukarıda zikredilen bu çalışmalar durmamış aksine her fırsat ve imkandan faydalanılarak eserlerin daha da çoğaltılmasına çalışılmıştır. Depodaki her çeşit ebat ve boydaki tarihi değeri haiz malzemelerin ne Konya’ya ne de Antalya’ya götürülmelerinin önüne geçilmiş ancak yine de resmi bir müze deposu hüviyetini iktisap edememiştir. Bakanlık nezdindeki yoğun çalışma ve gayretler sonunda 19/11/ 1969 tarihinde Yalvaç Müze Deposu ünvanına kavuşturulmuş ve bu tarihte müze deposu önünde tören yapılarak ve her gün açık bulundurulmak suretiyle hizmete sunulmuş bulunuyordu. 1950 yılında başlayan Müze çalışmaları, bu milli hizmet 1961 yılına kadar tam on bir sene ki oldukça uzun bir zaman, bu müddet içinde bazı giderlerin karşılanabilmesi için zaman zaman istenen ödenek taleplerimiz hiçbir surette nazarı itibara alınmadığını ve bu on bir sene içinde yapılan eser taşıma-nakliye ve buna benzer giderlerin tümü de kurucusu tarafından karşılanmak suretiyle işin ne kadar çetin ve yorucu olduğunu da okurlarımızın, halkımızın ve ileride müze hakkında yazılacak eserlerin yazarlarının takdirlerine bırakıyorum. (14-21 Aralık 1970, Sayı: 94-95)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.