logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (27 Nisan 1970)

Tarım Bakanı İlçemizi Ziyaret Etti

Dünkü pazar günü Tarım Bakanı İlhami Ertem ilçemizi ziyaret etmiştir.

Çeşitli kuruluş ve ilgililerle temasa geçip incelemelerde bulunan bakan, halkımıza da hitap ederek mahalli konularda sohbet etmiş ve halkımızın isteklerini hükümete ileteceğini vaat ederek ilçemizden ayrılmıştır.

Sayın bakanın ilçemizi ziyareti sırasında gazetemizin baskısı bitmek üzere olduğu için bu konuda önümüzdeki sayıda geniş bilgi verilecektir. (27 Nisan 1970, Sayı: 63)

 

23 Nisan Bayramı Törenle Kutlandı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı geçtiğimiz Perşembe günü ilçemizde parlak törenlerle kutlanmıştır.

Günlerden beri hazırlıkları yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 50. yıl dönümü diğer yıllara nazaran daha büyük ilgi görmüştür. Bu yıl bir hafta süreyle kutlanacak olan 50. yıl dönümü muhtelif okulların özel programlarını halka milli hisler içinde sunulması ilgiyi daha da artırmıştır. (27 Nisan 1970, Sayı: 63)

 

Bayram Alanı Kafi Değil

İlçemizde çoğu milli bayramların törenleri kutlandığı bayram alanı bir defa daha halkımızın şikayetine sebep olmuştur. İlgililerin de gözü önünde bayram alnının darlığı ve çekilen güçlükler düşünülecek olursa ihtiyacın kısa zamanda giderilmesi gerekliliği ortaya çıkar.

İlgililerimizin bayram alanı için harekete geçmeleri ve ilçemize bir alan kazandırmaları gönülden arzedilir. (27 Nisan 1970, Sayı: 63)

 

Keşkek Günü Düzenlenecek

Yalvaç Turizm ve Tanıtma Derneği ile gazetemizin işbirliği yaparak ilçemizde bir ‘’Keşkek Günü’’ düzenlemesi kararlaştırılmıştır.

Varılan ilk nihai karara göre her yıl eylül ayının ilk Pazar günü tertiplenecek olan Keşkek Günü’nde bölgemizde bilhassa ilçemizde yapılan keşkekler davetlilere sunulacak, çeşitli kuruluşlar adet ve ana neleri yaşatacak mahalli gösteriler yapacaklardır.

Halkımızın da ilgi göstereceği Keşkek Günü’nün daha şimdiden hazırlıkları başlamıştır. İmkanlar elverdiği takdirde keşkek sever hemşeri ve misafirlerimizi Keşkek Günü’ne bekleriz. (27 Nisan 1970, Sayı: 63)

 

Okullar Temsil Gecesi Düzenledi

23 Nisan gecesi okulların özel program düzenlemeleri yanısıra halkımıza da hazırladıkları temsil gecelerini sunmuşlardır.

İlk gece ilçemiz Devrim İlkokulu’nun tertiplediği gece programı düzensiz olması ve yönetimin bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan izdiham nedeniyle pek çok veliler geceyi izleyememişler ve bu durumdan şikayetçi olmuşlardır. İlgililer buna salonun yetersizliğini sebep göstermişlerdir. Gazetemiz bu geceyi izleyemediği ve okuyucularına aktaramadığı için özür diler. (27 Nisan 1970, Sayı: 63)

 

Hababam Sınıfı

Diğer taraftan ilçemiz Atatürk Lisesi 26 Nisan Pazar gecesi Rıfat Ilgaz’ın ‘’Hababam Sınıfı’’ adlı komediyi Çınar Sineması’nda halkımıza sunmuştur. Yönetici oyuncuların başarıyla oynadığı oyunun ve gecenin izlenimlerini önümüzdeki sayılarımızda sunacağız. (27 Nisan 1970, Sayı: 63)

 

YALVAÇ TARİHİ

(Tefrika: 56)

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

Yalvaç halkının el sanatlarında büyük önem taşıyan ve bu önemi hala muhafaza eden ve bir çarşı durumunda olan bir de DEBBAĞHANE’si vardır. Bu sanatın daha verimli ve rasyonel çalışmalarını temin maksadıyla 1926 yılında aşağıda isimlerini vereceğim müteşebbis şahıslarla 33 sene müddetli büyük ve modern bir deri fabrikası kurulmuştur. Bu hususu kitabımızın ENDÜSTRİ ve EKONOMİ bahsinde zikredileceğinden izahına geçmeden önce kuruluş ve müteşebbisleri ile diğer dernek lokal ve kulüplerin kuruluş yılları ve adları şöyledir:

1-Yalvaç Debağat Fabrikası; kuruluş tarihi 1341/1926, hizmet müddeti 33 sene, müteşebbis heyeti 77 kişi:

1- Hüseyin Şefik Feyzi, 2- Binbaşı Hüseyin Hüsnü, 3- Kara İmam Oğlu Yusuf (Karahan),4- Ha- cı Lokman Zade Ahmet Efendi (Başaran), 5- Cey- han Salih (Benzet), 6- Kadir Top, 7- Mozu Oğlu Mustafa, 8- Hisarardılı Arap Oğlu Celal, 9- Şevki Yalvaç, 10- Sakallı Oğlu Lokman (Arı), 11- Ethem Hoca (Yalvaç), 12- Dülgerbaki Zade Süleyman, 13- Boyacı Oğlu Hüseyin Efendi (Başer), 14-Ha- san Dirik, 15- Tütüncüzade Hacı Adil (Tütüncü), 16- Tütüncüzade Hidayet Efendi (Tütüncü), 17- Sipahizade Hasım Hoca (Hisarardı köyünden),     18- Mari Hoca Hacı Ali Efendi (Bilgi), 19- Müderrisli Zenne Oğlu İsmail Efendi, 20- Kasım Efendi (Yalvaç), 21- Türkoğlu Hacı Mehmet Ali, 22- Hacı Ömer Oğlu Süleyman, 23- Hacı Ali Oğlu Emin Efendi, 24- Kademli Oğlu Salih, 25- Veli Oğlu Ramazan, 26- Teker Oğlu Ömer, 27- Hisarardılı Hacı İbrahim Oğlu Ali Efendi, 28- Hacı Ahmet Oğlu Ramazan Efendi(Taşkın), 29- Türkoğlu Hacı İbrahim Efendi, 30- Hacı Lokmanzade Halil Efendi(Tuna), 31- Kodaloğlu Ömer Efendi, 32- Hacı Bekir Oğlu Mustafa Efendi, 33- Tekeli Oğlu Nuri, 34- Haydar Oğlu Hasan, 35- Hacı Oğlu Ali Rıza, 36- Baki Beyzade Mehmet Bey (Demiralay), 37-Mustafa Zade Sadık Efendi(Mutaf), 38- Hüseyin Bey Oğlu Mehmet Efendi, 39-Hacı İbrahim Oğlu Tevfik, 40- Hacı Mehmet Oğlu Molla Ahmet, 41- Hacı Kuyumcu Oğlu Hacı Yusuf, 42- Müftü Oğlu Murat, 43- Hacı Nuri Oğlu Emin, 44- Ali Bey Oğlu Mehmet Şevket Bey (Yalvaç), 45- Hacı İsmail Oğlu Ethem, 46-Müftü Oğlu Hüseyin, 47- Hacı Habib Oğlu Mehmet, 48- Hurşit Oğlu Tevfik, 49-Çalık Oğlu Hamdi Efendi, 50- Ali Bey Oğlu Nazım Bey, 51- Sofularlı Sarı Oğlu Yusuf, 52- Haşılcıoğlu Hacı Hasan Efendi, 53- Sofularlı Boyvat Oğlu Hacı Mehmet Ali, 54- İsa Oğlu Emin Efendi (Tosun), 55-Turşucu Oğlu Hacı İbrahim, 56- Kubat Oğlu Mustafa, 57- Nuri Efendi, 58- İmiş Oğlu Hacı Halil, 59-Sinan Zade Hacıbey Oğlu Hacı Mustafa, 60- Hacı Veli Oğlu Hacı Veli, 61- Hacı Salih Oğlu Halil İbrahim, 62- Hacı İbiş Zade Ali Efendi, 63- Yakup Oğlu Şemseddin Efendi (Tatlıcı), 64- Kadıköylü Osman Efendi, 65- Madlak Oğlu Akif Efendi (Bilgin), 66- Yeni Bakkal Zade İmam Oğlu Ramazan Efendi, 67-Çerçi Hacı Mehmet Oğlu Nuh Efendi, 68- Fıscı Oğlu Hafız Mehmet Efendi, 69-Komşu Oğlu Ali Efendi, 70- Tütüncü Oğlu Tahsin Efendi (Tütüncü), 71- Hacı Kamış Oğlu Ali Beyler, 72- Fahrünnisa Feyzi, 73- Feyzi Efendi, 74- İrfan Efendi, 75- Huriye İzzet, 76- Hatice Hasan, 77- Şaziye Şerif Hanımlardır.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.