logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (23 Mart 1970)

ATATÜRK LİSESİ ELENDİ

Yurt çapında yapılan ve TRT ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tertiplenerek yapılan “Liselerarası Bilgi ve Kültür Yarışması” finallerine geçtiğimiz hafta devam edilmiştir.

Geçtiğimiz Aralık ayında Antalya’da ilçemizin de dahil olduğu Göller Bölgesi okulları arasında yapılan elemelerde Yalvaç Atatürk Lisesi, Bucak Lisesi ve Antalya Lisesi finallere kalmıştı. Geçtiğimiz hafta sonu Pazar günü yapılan bölge finallerinde yapılan Bucak Lisesi kura ile tur atlamış, Yalvaç Atatürk Lisesi ile Antalya Lisesi yarışmışlardır. Bu yarışma sonucunda Antalya Lisesi galip gelmiş, bilahere yapılan bölge finalinde Bucak Lisesi’ni de yenen Antalya Lisesi bölge birincisi olmuştur. Yalvaç Atatürk Lisesi’nin elenmesi ilçemizde üzüntü yaratırken, yarışmaya katılan öğrencilerimiz önümüzdeki yıllarda daha başarılı olmak için çalışacaklarını ifade etmişlerdir. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

Eğirdir Kapılar Mevkiinde Sıcak Su Çıktı

Eğirdir ilçemizde yol onarım çalışmalarının yapıldığı sırada Karayollarınca “Kapılar” olarak tabir edilen Hastahane ile Demirciler arasında kalan kısımdan toprak alınması sırasında yer yer kaymaya başlayan toprak yığınlarını kaldırmak için Karayolları tarafından yoğun bir çalışmaya girişildiğini bildirilmişti.

Tonlarca toprağın kaldırılmaya çalışıldığı Kapılar semtinde yapılan çalışmalar neticesinde yer altından su fışkırmaya başlamıştır. Oynayan toprak altından sıcak olarak çıkan suyun mahiyetini araştırmak için ilgililer tetkik çalışmalarına başlamıştır.

Kasaba halkından bazı kimseler gölün tamamen buzla kaplandığı senelerde yalnız Kapılar Elikepçeli kısmındaki sahilin buzla kaplanmadığını, şimdi ise bunun nedeninin ortaya çıktığını söylemişlerdir. Tepenin kaldırılmasından sonraki durumun ne olacağı merakla beklenmektedir. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

Telefon Tellerini Kesen Şebeke Yakalanamıyor

İlçemize bağlı Jandarma Karakolları ile ilçe merkezine olan irtibatı temin eden telefon tellerinin meçhul bir şebeke tarafından kesildiği bildirilmiştir.

İlgililerin belirttiğine göre Dörtyol civarında bulunan 48 direk arasındaki teller bu meçhul şebeke tarafından kesilip götürülmüştür.

Jandarma ekipleri tel hırsızı şebekenin peşine düşmüşler ve kısa zamanda yakalamak için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtmişlerdir. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

CHP İlçe Teşkilatı Feshedildi

12 Ekim seçimlerinde ilimizde seçimin kaybediliş nedenleriyle birlikte genel merkeze şikayet edildiği bildirilen CHP Yalvaç İdare Kurulu’nun feshedildiği bildirildi.

Genel Merkezden gönderilen parti müfettişlerinin gerekli tahkikatı yaptıkları, bir rapor halinde bildirmişlerdir. Yapılan çalışmalar sonucunda yeni ilçe idare kurulunun da belirlendiği ve tasvibi için il teşkilatı ile birlikte genel merkeze gönderildiği bildirilmiştir. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

SENATO SEÇİMİ Hazırlıkları Başladı

7 Haziran 1970 tarihinde yapılacak kısmi Senato seçimlerine katılacak olan ilimizde seçim hazırlıkları başlamıştır.

İlçe Seçim Kurullarınca önümüzdeki günlerde sandık kurulları seçimi yapılacaktır. Seçmen kütüklerinin yazılması hazırlıkları ile gerekli tüm hazırlıklar önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

Efes – Pilsen Birası İlçemizde

Ülkemizde kısa bir süre önce fabrikası kurulup yurt çapında dağıtımı yapılan Efes-Pilsen birası bu defa ilçemizde satışa arzedilmiştir.

Tekel maddeleri bayii S. Sami Baran’ın işyerinde satışa arzedilen Efes–Pilsen biraları ilçemizde de büyük ilgi görmüştür. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

Dr. Dinçtürk Senirkent’e Bir İlkokul Yaptıracak

Senirkent ilçemizin yetiştirdiği, pek kıymetli ve hayırsever hemşehrimiz Sayın Dr. Pakize Dinçtürk doğup büyüdüğü memleketine bir ilkokul yaptıracağı haberini memnuniyetle almış bulunuyoruz.

Dr. Pakize Dinçtürk’ün örnek hareketi ilçemizde takdir edilirken haber ilçe halkı tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

DOĞUM

Yalvaç Atatürk Lisesi Fizik Öğretmeni Mehmet Büyüksaraç ile T.Halk Bankası memurlarından Zarife Büyüksaraç’ın oğulları

CENK BÜYÜKSARAÇ

Dünyaya gelmiştir. Yavruya uzun ömürler dileriz. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

DOĞUM

T.Halk Bankası Yalvaç Şubesi Muhasebecisi Mehmet Kır’ın oğlu

DOĞAN KIR

Dünyaya gelmiştir. Yavruya uzun ömürler dileriz. . (23 Mart 1970, Sayı: 58)

 

MÜZEMİZ

Hasan AKGÜN-Müze Memuru

Memleket sever, milliyetçi halkımız ve gayretli, vefakar arkadaşların çalışıp çabalamaları neticesinde, maceralı bir kuruluş devresinden sonra, yerli ve yaban ziyaretçilerin faydalandığı Yalvaç Müzesi, halkımızın bağ-bahçe ve tarlasında çalışırken bulduğu tarihi eserleri müzeye getirip teslim etmesi, müzeye getirilen eserlere kıymeti nisbetinde bedellerinin ödenmesi suretiyle müze hizmetlerine yardımcı olan halkımızın anlayışlı hareketi ve hamiyeti sayesinde;

Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Müzeler Haber Büteninde, Türkiye’de bulunan 85 Müze Müdürlüğü ve Memurluğu içinde 1969 yılında en çok eski eser satın alımı yapan 12 Müze şöyle sıralanmaktadır:

  1. Ankara Arkeoloji Müzesi: 7852 adet,
  2. İstanbul Arkeoloji Müzesi: 1201 adet,
  3. Hatay Müzesi: 1125 adet,
  4. Burdur Müzesi: 983 adet,
  5. Konya Müzesi: 778 adet,
  6. YALVAÇ Müzesi: 778 adet,
  7. G.Antep Müzesi: 765 adet,
  8. Ereğli (Konya) Müzesi: 763 adet,
  9. Side (Manavgat) Müzesi: 723 adet,
  10. Adana Müzesi: 713 adet,
  11. Bursa Müzesi: 705 adet,
  12. Edirne Müzesi: 628 adet eser almışlardır.

Yalvaç Müzesi, bu listede 6. sırayı alarak İl Müzeleri seviyesine, evinde atalarından kalan yadigar hatıra ve müzelik antikalarını vermesi veya bağışlaması suretiyle gelişmiş ve yükselmiştir.

Kütüphane Müdürü Sayın Muzaffer Tütüncü fahri Müze Memuru olarak başlangıçta 5-10 tarihi eseri toplamakla işe başlamış, ısrarlı çalışmaları ve gayretiyle Yalvaç Müze Deposu kurulmasını temine ettikten sonra halkımızın da yardımı ve desteği neticesinde Müze Memurluğu haline getirilmiştir. (23 Mart 1970, Sayı: 58)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.