logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (22 Mart 1971)

KIŞ ŞİDDETİNİ ARTTIRDI

Şiddetli kış mal kaybına sebep oldu

Geçtiğimiz hafta şiddetinin aniden arttıran kış şartları hayatı felce uğratacak derecede etkili olmuştur.

Kar, tipi ve fırtınanın hüküm sürdüğü iki gün boyunca halkımız evinden çıkamamıştır. Fırtına ve tipi yüzünden Akşehir’den Yalvaç’a yolcu taşıyan vasıtaları da etkilemiş, birçok vasıta yolda mahsur kalmıştır.

Öte yandan köylerimizden aldığımız gayri resmi bilgilere göre A.Tırtar köyünde 200, Tokmacık köyünde 150 olmak üzere ilçemiz genelinde toplamda 1000 civarında büyük ve küçükbaş hayvan ölmüştür. Hayvan kaybından başka köylerimizde fırtınadan dolayı çeşitli hasarlar meydana gelmiştir. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Duruşmalar 30 Mart’ta Yalvaç’ta

Gazetemiz Özyalvaç ile Senirkent Postası Gazetesi arasındaki davaların duruşmaları devam ediyor.

16 Mart günü yapılan duruşmaya katılmıyan Senirkent Postası ilgilileri, selahiyet ve görev itirazında bulunmuşlarsa da bu itirazları yersiz görülerek mahkemece reddedilmiştir. Açılmış olan her üç dava da 30 Mart 1971 Salı gününe bırakılmıştır. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

GENÇLİK KULÜBÜ Faal Duruma Getiriliyor

İlçemizde yıllar önce kurulan ve yine bir süredir çalışmaz durumda olan Yalvaç Gençlik ve Spor Kulübü’nün yeniden aktif olarak faaliyete geçirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Eski idarecilerinin harekete geçtiği Gençlik ve Spor Kulübü sportif ve sosyal çalışmalarına kısa zamanda başlayacak, Isparta ili mahalli küme maçlarına iştirak edebilmesi için futbol takımı hemen hazırlanacaktır. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Kız Sanat Lisesi Açılması İçin Teşebbüse Geçildi

Yalvaç Kız Sanat Ortaokulu Okul Aile Birliği toplantısında alınan bir karara göre ilçemizde Kız Sanat Lisesi açılması için teşebbüse geçiliyor.

Geçtiğimiz hafta Pazar günü yapılan Okul Aile Birliği toplantısında konuşan veliler, mevcut Kız Sanat Ortaokulu’ndan mezun olacak öğrencilerin devam edebilmeleri ve ilçemize yeni bir okul daha kazandırmak için ilçede Kız Sanat Lisesi açılması için teşebbüse geçilmesi istenmiş, hemen kurulacak bir dernek kanalıyla okulun açılması için çalışmalara başlanması kararlaştırılmış ve önümüzdeki yıl öğrenime başlatılabilmesi istenmiştir. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Boykotçu Öğrencilerin İfadeleri Alınıyor

Yalvaç Atatürk Lisesi’nde öğrenciler tarafından “Lise mezunlarına önceden verilen öğretmen olma hakkının kaldırılmasını” protesto amacıyla geçtiğimiz hafta yapılan 2 günlük boykot nedeniyle bazı öğrencilerin yazılı ve sözlü olarak ifadeleri alınmaya başlamıştır.

Boykotun elebaşı olarak adı geçen öğrencilerin tesbiti ve ifadelerin alınmasının ardından öğrencilere çeşitli disiplin cezalarının uygulanacağı bildirilmiştir. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Almanya Yolcusu İşçilerin Muayene ve Muameleleri Başladı

Bundan bir süre önce Devlet Planlama Teşkilatı’nın da tasvibiyle Göltaş Çimento ve Yem Fabrikası hissedarı olarak Almanya’ya işçi olarak ilçemizden gidecek kişilerin muameleleri başlamıştır.

İlgililerin belirttiğine göre ilçemizden Almanya’ya gönderilecek 316 işçi adayının ilk muayene ve muameleleri 20 Nisan tarihine kadar tamamlanacaktır.

Konu ile ilgili olarak kendisiyle görüştüğümüz Kaymakamımız Ahmet Kayır, işlemlerin başlatıldığını belirtti.

Kaymakam Kayır, “İlçemiz köylerinden Almanya’ ya gönderilecek işçi adaylarımız önceden tespit edilerek vilayete bildirilmiş ve bu hususta gerekli işlemlere başlanmıştır.

Önümüzdeki ay içerisinde muayeneleri yapılacak işçilerimiz taahhüt ettikleri Göltaş Çimento Fabrikasına ve Yem Sanayiine 4000 lira ve Yalvaç Köy Telefonları Birliği’ne 1000 lira yatırmaya devam etmektedir.” dedi.

Köy Telefonları Birliği’ne yatırılacak paraları yatırma süresinin dolmasına az bir zaman kaldığını hatırlatan Kaymakam Kayır taahhüt ettikleri parayı bir an evvel yatırmalarını istedi. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Trafik Kazasında Bir Kişi Öldü

Eğirdir – Barla Bucağı yolunda meydana gelen trafik kazasında bir kişi ölmüştür.

Verilen bilgiye göre Senirkent ilçesine bağlı Büyük Kabaca Belediyesi’ne ait otobüsü, sürücü D. T.’in yönetiminde Barla yolunda giderken, yolun karşısına geçmeye çalışan O. AA.’ya çarpmış ve ölümüne sebep olmuştur. Şikayet üzerine yakalanan şoför D.T. ilk sorgusu sonunda tutuklanmıştır. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Ş.Karaağaç’ta Şapka Kanunu’na Aykırı Davranan 10 Kişi Yakalandı

Ş.Karaağaç ilçemizde on şahıs şapka kanununa muhalefet suçu ile yakalanarak adalete teslim edilmişlerdir. Ancak yapılan sorguları sonunda serbest bırakılmışlardır.

Çarşı içinde yeşil takke ve sarıkla dolaşmaktan yakalanan ve aslen Konya’lı oldukları anlaşılan M.D., B.Ş., M.B., M.Ş., M.K., H.Ş., H.B., O.Y., Ö.U. ve Ş.A. adlı şahıslar hakkında soruşturma devam etmektedir. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

Öğretmen Okullarının Kuruluşu Kutlandı

Öğretmen Okulları’nın kuruluşunun 123. Yıldönümü Isparta Kız Öğretmen Okulu ile Gönen Öğretmen Okulu’nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kız Öğretmen Okulu Bölge Kapalı Spor Salonu’nda düzenlediği törende öğretmen adaylarının hazırladıkları gösterileri ve milli oyunları büyük takdir toplamıştır. Gönen’deki törende okulun sinema salonunda yapılmış, gerek Isparta’dan gerek civardan gelen çok sayıda davetli Gönen’deki töreni büyük bir beğeni ile izlemişlerdir. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

DEMOKRAT ISPARTA 22 YAŞINDA

İlimizde yayınlanan Demokrat Isparta gazetesi refikimiz geçtiğimiz hafta 22 yaşına basmıştır.

Demokrat Isparta Gazetesi’ne yayın hayatında uzun ömür ve memleket hizmetinde başarılar dileriz. (22 Mart 1971, Sayı: 107)

 

**********************

Dr. Şenel DEMİREL ile

Sevilay ERTEN

Nikahlandılar.

19/Mart/1971 Akşehir (22 Mart 1971, Sayı: 107)

**********************

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.