logo

Özyalvaç Gazetesi (Ağustos-Eylül 1973)

ADAY YOKLAMALARI PAZAR GÜNÜ YAPILIYOR

14 Ekim Pazar günü yapılacak olan Milletvekili seçimi ile kısmi Senato seçimlerine katılacak adayların belirlenebilmesi için önümüzdeki Pazar günü tüm yurdumuzda olduğu gibi ilçemizde de aday yoklamaları yapılacaktır.

2 Eylül 1973 tarihinde yapılacak yoklamalarda AP’den 2, CHP’den 1, DP’den 1 olmak üzere 4 hemşehrimiz aday listelerine girebilmek için mücadele edeceklerdir. Yoklamaya katılacak aday adayı hemşehrilerimiz: AP’den Yusuf Uysal, Ecz. Ahmet İnanıcı, CHP’den Av. Ali Bal, DP’den İrfan Aksu.

Öte yandan seçime katılacak diğer partilerden CGP, MSP ve MHP’nin aday listelerinin parti genel merkezlerince belirlenerek seçim kurullarına bildirileceği belirtilmiştir.

Aldığımız bir başka habere göre ise uzun yılar ilçemizde doktorluk yapan, komşu ilçemiz Ş.Karaağaç’tan olan değerli doktor hemşehrimiz Halim Öz de Isparta ilinden bağımsız olarak senatörlüğe aday olduğunu açıklayacaktır. Tüm adaylarımıza başarılar diler, TBMM’de bizi başarıyla temsil etmelerini candan arzu ederiz.  -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

TAHİR DOĞAÇ Milletvekili Adayı

İlçemizin yetiştirdiği değerli iktisatçı ve iş adamı gençlerimizden Tahir Doğaç, İstanbul CHP listesinden milletvekilliği için aday adayı olmuştur.

Değerli öğretmenlerimizden Reşat Doğaç’ın küçük oğlu olan Tahir Doğaç, il, orta ve lise öğrenimini ilçemizde yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirmiş, ardından T.C. Merkez Bankası’nda kısa bir süre görev aldıktan sonra serbest iş hayatına atılmıştı.

En genç milletvekili aday adayları arasında yer alan hemşehrimiz Tahir Doğaç’a başarılar dileriz. -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

CAN ECZANESİ AÇILIYOR

İlçemizin yetiştirdiği değerli genç eczacılarımızdan Nevzat ve Nejat Arkılınç kardeşler, ilçemizde üçüncü eczaneyi açmak için teşebbüse geçmişler açılış hazırlıklarının son aşamasına gelmişlerdir.

Ateş Palas’ın yanındaki MSP parti binasının altında ilçemizin üçüncü eczanesi olarak açılacak olan CAN ECZANESİ’nin genç eczacılarımıza ve halkımıza hayırlı olmasını dileriz.  -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

Öğretmen Atamaları

Geçtiğimiz hafta içerisinde ilçemiz okullarına öğretmen ataması yapılmıştır.

Alınan bilgiye göre, Almanca öğretmeni Fatma Oduncu, Yalvaç Ortaokulu’na atanırken Tokmacık Ortaokulu Matematik öğretmenliğine Nurhan Onay atanmıştır.

Önümüzdeki günlerde ilçemize gelerek göreve başlayacak olan öğretmenlerimize başarılar dileriz. -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

Halk Bankası Müdürü Çivril’e Atandı

Dört yıla yakın bir zamandır ilçemiz T. Halk Bankası Şube Müdürlüğü görevini yapan Süleyman Kalay, geçtiğimiz hafta yapılan atamalara göre Denizli ili Çivril ilçesi şube müdürlüğüne atanmıştır.

Kalay’dan boşalan göreve de Çivril şube müdürünün atanacağı bildirilmiştir. -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

Bütünleme Sınavları Başladı

İlçemiz orta dereceli okullarında güz dönemi bütünleme sınavları geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan yazılı yoklamalarla başlamıştır.

Bütünleme sınavlarının Eylül ayının 15’inde sona ereceği bildirilmiştir. -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

Askerlik Şube Başkanı Değişti

Bir süre önce Kocaeli’ne atanan Bnb. Nuri Sezgin’den boşalan Yalvaç Bölge Askerlik Şubesi Başkanlığı’na atanan Atğm. Nasuh Küpeli’nin de terhis olması üzerine geçtiğimiz hafta yeni bir atama daha yapılmış ve Atğm. Engin Karapınar yeni Askerlik Şube Başkanımız olmuştur.

Yedek subaylığını yapmakta olan ve aynı zamanda gazeteci de olan Atğm. Engin Karapınar, geçtiğimiz günlerde ilçemize gelerek görevine başlamıştır. Atğm. Karapınar’a görevinde başarılar dileriz. -27 Ağustos 1973, Sayı: 231-

 

“BÜTÜNÜYLE YALVAÇ” Adlı Kitap Bastırılıyor

İlçemiz 50.Yıl Kutlama Komitesi’nce ilçemizin bütün konularını kapsayan bir kitap bastırılacaktır.

Bütünüyle Yalvaç adını alacak olan kitabın hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu, Ankara’daki matbaalarla baskısı için temasa geçildiği bildirilmiştir. İlçemizin tanıtımının yapılacağı, ekonomisi, kültürü, tarihi ve turistik değerlerinin anlatılacağı “Bütünüyle Yalvaç” adlı kitabın satışı için komitenin şimdiden abone kaydına başlandığı bildirilmiştir.

Kitaptan almak isteyen hemşehrilerimiz ve okuyucularımızın Yalvaç Halk Eğitimi Merkezi’ne ya da gazetemize müracaatları önemle duyurulur. -3 Eylül 1973, Sayı: 232

 

Devlet Han Camii Tamiratı Sona Eriyor

İlçemizin en eski ve en büyük ibadethanelerinden biri olan Devlet Han Camii’nde (Eski Cami) Yalvaç Hayırlar Yaptırma Derneği’nin önderliğinde halkımızın da büyük yardımıyla bakım ve tamirat çalışmaları başlatılmıştı.

İlgililerden aldığımız bilgiye göre Devlet Han Camii’nin tamiratı önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve mübarek Ramazan ayına yetiştirilerek yeniden ibadete açılacaktır.   -3 Eylül 1973, Sayı: 232-

 

BELEDİYE DÜĞÜN SALONU Tamamlandı

İlçemiz Belediyesince yapımına bir süre önce başlanan düğün salonunun inşaatı sona ermiştir.

Hastane Caddesi’nde Belediye Hamamı civarında yaptırılan Belediye Düğün Salonunun önümüzdeki günlerde halkımızın hizmetine sunulacağı belirtilmiştir.  -3 Eylül 1973, Sayı: 232-

 

İlçemizde Ekmek Sıkıntısı Arttı

Uzun süredir ilçemizde hissedilen ekmek sıkıntısı her geçen gün daha da artarak had safhaya ulaşmıştır.

Halkımız ilçemizde sayısı çok az olan fırınların önünde kuyruğa girmekte ve güç bela ekmeğini temin edebilmektedir. İlgililerin özellikle belediyemizin halkımızın yaşadığı ekmek sıkıntısının giderilmesi yönünde çareler bulması istenmektedir. -3 Eylül 1973, Sayı: 232-

 

HOYRAN – GAZİRİ BALIKLARI İhale Edildi

Yalvaç hudutları içerisindeki Hoyran Gölünün Gaziri bölgesi balıkları geçtiğimiz hafta içerisinde kooperatif ilgilileri tarafından ihale edilmiştir.

Aşağı Tırtar, Aşağı Kaşıkara ve Taşevi Balıkçılık Kooperatiflerince ihaleye çıkarılan Sazan, Mercan ve Levrek balıklarından Sazan ve Mercan balıkları kilosu 770 kuruştan H.E: adlı şahsa ihale edilmiştir. Levreğe ise talip çıkmadığından ihalesi başka bir güne ertelenmiştir. -3 Eylül 1973, Sayı: 232-

 

1945 Sonrası YALVAÇ ve YALVAÇ POLİTİKASI

Hazırlayan ve Derleyen: MÜFTÜOĞLU

İkinci Dünya harbi her yerde olduğu gibi Yalvaç’ ta da bir takım maddi sıkıntı ve yokluklar yarattı. Yolsuzlukla türeyen zenginler meydana geldi. Zamanın hükümetleri iyi niyetle bir kısım ihtiyaç maddelerini vatandaşın mahalle ve köylerine kadar getirebilmek için karne usulünü tatbik ediyor, Kaymakamlık, Belediye ve muhtarlar eliyle bu işi yürütüyordu.

Tüccarlar, verilen karneler veya listeler karşılığında mallarını satabileceklerdi. Yöneticilerle birçok tüccarlar hakikaten dürüst hareket ederek hakkından fazlasına tenezzül etmediler. Hatta karaborsa türeyince mağazalarını kapatarak uzaklaşan tüccarlar görülmüştür. Bu kadar iyi niyetlilerin yanında selahiyetlerini bilerek veya bilmeyerek kötüye kullanan yöneticiler ve iyi niyetleri kendi çıkarları için suistimal eden tüccar ve aracılar görülmüştür.

Daha önceki senelerde sıtma mücadelesine başlanmış olmasına rağmen 1945 – 1950 senelerinde sıtma etkisini hala gösteriyordu. Yokluklar listesinde ilaçlar da dahildi. Hastalıkların çokluğu, ilaçların az olması ve bir çoğunun karaborsaya intikal ettirilmesi, Yalvaç’ta bir eczanenin bulunmaması gibi meseleler Yalvaç’lıları gayrı memnun hale getirmişti.

1946’da kurulan Demokrat Parti’nin yöneticileri 1950 senesine kadar yukarıda özetle anlatılan meselelerin müsebbibi olarak bütün Türkiye’de olduğu gibi CHP Hükümetlerini gösteriyordu. Her konuyu kendi açısından ve bir taraflı işleyerek amansızca hücum ediyorlardı. Bir çok yerde C. H. Partisi hükümetlerinin muvaffakiyetlerini, sayın İnönü’nün ikinci Dünya Harbine Türkiye’yi sokmamakta gösterdiği siyasi dehayı aksi istikamette kıymetlendiriyorlardı. Demokrat Parti’nin kurucularından bir tanesi “İnönü memleketi ikinci dünya harbine sokmamakla erkekliğimiz kaybettiriyor” şeklinde konuşma bile yapmıştır.

Türkiye çapındaki bu ve buna benzer pek çok konuşmalar Yalvaç’a da intikal etti. Yalvaç’ta Demokrat Parti’yi kuran sayın Dr. İrfan Aksu hızlı bir çalışmaya girdi. İhtiyaç maddesinin dağıtımındaki yolsuzlukları ve bozuklukları arkadaşları ile beraber (DP’deki bu arkadaşlarının çoğu tek parti devrinin bilhassa ticaret ve dağıtım işlerinde görev almış ve bu işleri bilfiil yapmış kimselerdir) ele alarak mağdur olmuş vatandaşlar üzerinde ustaca ve geniş bir şekilde işlediler.

Dr. İrfan Aksu, mesleğinden, babasının müftü olmasından ve ağabeysinin Belediye Başkanı olmasından yararlandı. O zamanın Yalvaç Müftüsü Hüseyin Avni Aksu, zeki, den’i, bilgisi geniş, maddi ve manevi baskısı ile Yalvaç’a müessir olan bir zattı. Sayın Müftünün bu hasletleri oğlu Dr. İrfan Aksu’nun doktorluk ve politika bakımından bir otorite haline gelmesinde büyük rolü olmuştur. Demokrat Parti kurulduğu zaman Yalvaç Belediye Reisi Sayın Edip Berkün idi. Aksu – Berkün mücadelesi 1946’ da Belediye seçimlerinde Aksu’ların Belediye Başkanlığını devralması ile sonuçlandı. Önce Dr. İrfan Aksu, bilahere sayın Ziya Aksu Belediye Başkanı oldular. (devam edecek) -13 – 20 Ağustos 1973, Sayı: 229-230-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.