Son Dakika
Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Pisidia Antiokhea Kazı Başkanı, Prof.Dr. Mehmet Özhanlı, Yalvaç’ımızın küresel düzeyde tarihi ve turistik değeri Antiokheia’yı anlatan yeni kitabının piyasaya sunulduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Mehmet Özhanlı’nın kaleme aldığı Pisidia Antiokheiası Rehber Kitabı, Türkçe – İngilizce iki dilli olarak Arkeoloji ve Sanat Yayınlarından çıktı.
Bakanlar Kurulu kararı ile Süleyman Demirel Üniversitesi adına kazıları yürüten Özhanlı, kitabıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Dünyanın her yerinde sorulan “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?” sorusunun doğru cevabı önce okuyup sonra gezen olmalı. Gezilen yer hakkında herhangi bir şey okumadan, öğrenmeden gezmek sadece orayı görmek anlamına gelir. Pisidia Antiokheiası gibi yüzyıllarca tahrip edilmiş ve toprak üzerinde taş bırakılmamış bir kenti, hakkında bir şeyler okumadan gezmek insana hiçbir şey katmaz. Bundan dolayı kente gelen/ gelecek siz değerli ziyaretçilere bu konuda yardımcı olmak için bu rehber kitabı hazırlanmıştır. Bu kitap, 2008 yılından beri tarafımızca yapılan kazılarda ve bizden önce yapılmış çalışmalarda açığa çıkarılmış yapılar hakkında bilgi vermekle birlikte bütün bu çalışmalarda ulaşılmış olan sonuçları özetlemektedir. Kente gelenlerin ya da kent hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenlerin kenti doğru anlamaları için kentin, kentin bulunduğu Pisidia’nın ve Anadolu’nun tarihçesi oldukça kapsamlı bir biçimde ele alınmış ve daha sonra kent ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Kent her ne kadar aşırı tahrip edilmiş olsa da kentin sahip olduğu bazı yapılar kenti, ziyaret için ayrıcalıklı kılmaktadır. Dünyada çok az örneği olan 1600 m yüksekliğindeki dağın zirvesinde bulunan “Tanrı Men’in Tapınağı ve Kutsal Alanı”, kentin en yüksek noktasına tamamen kayaya oyulmuş “Augustus Tapınağı”, kente 11 km mesafede su taşıyan ve Roma mühendisliğinin en güzel örneklerinden “tünel ve su kemerleri (aqueduct)”, İmparator Augustus’un yaşamında yaptığı işlerin anlatıldığı “Res Gestea Divi Augusti” yazıtı ve en önemlisi “Aziz Paulus Kilisesi”; Antiokheia’ya gelmenize değecek yapılardır. Hellenistik Dönem’den günümüze kadar kesintisiz bir yaşamın izlerini kentte; kazılarda açığa çıkarılan bu dönemlere ait eserleri, Yalvaç Müzesi’nde görebilirsiniz.”
Etiketler: Antiokheia » pisidia » Prof.Dr. Mehmet Özhanlı » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.