logo

30 Nisan 2017

MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BUDAMACILIK kursları

Yalvaç’ta Tarım ve Halk Eğitim’den MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BUDAMACILIK kursları…

 

İlçemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle budamacılık ve mantarcılık alanlarında kurslar düzenlendi.

İlçemizde büyük ihtiyaç duyulan tarımsal üretim alanlarındaki bu eğitim programları tamamlanarak kursiyerlere sertifikaları küçük törenlerle dağıtıldı.

MEVYE AĞAÇLARINDA BUDAMA KURSU’NU 48 ÜRETİCİ TAMAMLADI

Alınan bilgiye göre, Yalvaç İlçe Müdürlüğü ve Yalvaç İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinasyonunda Körküler Köyü’nde açılan “Meyve Ağaçlarında Budama” konulu toplam 88 saatlik kursa, 43 kursiyer başvuruda bulundu ve kursu başarı ile bitiren 21 kişiye sertifika verildi.

Kurs kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personellerinden mühendisler Ali Çalışkan ve İlker Zengin ile Tekniker Teoman Önal tarafından ilk olarak budama ile ilgili olarak teorik bilgiler verildi. Daha sonra da Terziler Köyü’nde bulunan köy bademliğinde ve Körküler Köyü’nde bulunan elma, armut, kiraz, kayısı gibi türlerde ağaçların bulunduğu bahçelerde ayrıntılı olarak yerinde uygulamalar yapıldı ve kursiyerlerin budama ile ilgili olarak el becerilerinin gelişimi ve tecrübelerinin arttırılması sağlandı.

 

mantar

MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU’NU 48 ÜRETİCİ TAMAMLADI

Diğer yandan ilçemizde düzenlenen mantar yetiştiriciliği kursunda da başarılı olan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.

Yalvaç ilçe merkezinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Yalvaç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinasyonuyla  düzenlenen “Mantar Yetiştiriciliği” kursu geçtiğimiz günlerde tamamlandı.. Toplam 24 günde (192 saat) olarak düzenlenen kursa kayıtlı bulunan 95 üreticiden, kursu başarı ile bitiren 48’i sertifika almaya hak kazandı.

Kurs kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personellerinden mühendisler Ramazan Demiraslan, Müge Tüzün, Erhan Güçlü ve Tekniker Durmuş Aytaç tarafından kursiyerlere teorik bilgiler verildi. Daha sonra da Yalvaç’tan merkez ve Taşevi Köyü ile Eğirdir ilçesi Sarıidris Kasabası’nda ve Gelendost ilçesi Bağıllı Köyü’nde bulunan beyaz şapkalı kültür mantarı ve istiridye mantarı tesislerine yapılan teknik geziler ile kursiyerlere sahada uygulamaya yönelik pratik bilgiler verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, uygulanan bu ve benzeri kurs programlarıyla çiftçilerin alternatif yetiştiricilik alanlarında bilgi ve becerilerinin artırılarak, çiftçilerimizin daha bilinçli hale gelmesi, kendi kendilerine yetebilmeleri ve üretim potansiyelinin daha da arttırılmasının amaçlandığı kaydedildi.

Mantarcılık İşletmelerine Teknik Geziler Düzenlendi

Diğer yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çiftçilerimize yönelik olarak mantar yetiştiriciliği işletmelerine teknik geziler düzenlendi.

Teknik inceleme gezilerine katılan çiftçilerimiz üretim tesislerini yerinde görüp incelemede bulunmanın kendilerine çok fayda sağladığını dile getirerek, bu gezilerin kendi köylerinde kurmayı düşündükleri mantar üretim işletmeleri için bir altyapı oluşturduğunu belirttiler.

Üreticilerin vizyonlarını geliştirme fırsatını da buldukları bu tür gezilerden memnuniyetlerini ifade eden çiftçiler, şu anda kullanılmayan ev, ahır veya depolarını mantarhane olarak değerlendirmeyi düşündüklerini belirttiler.

Kursları düzenleyen ve üretici potansiyelinin arttırılmasına katkıda bulunan iki kurumumuzu ve çalışanlarını kutluyor, bu tür çalışmaların arttırılarak devam ettirilmesinin ilçemiz için büyük önem taşıdığını hatırlatıyoruz.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.