logo

01 Ocak 2024

FATİH SERT, 30 yıllık Büyükşehir Belediye deneyimiyle Yalvaç’ı ayağa kaldırmaya talip

Ak Parti Yalvaç Belediye Başkan aday adayı Fatih Sert, gazetemize özel yaptığı açıklamalarla, “Köklü geçmişten güçlü geleceğe geniş belediyecilik deneyimimizle yürümeye talibiz.” dedi.

Türkiye’de belediyecilik konusundaki örnek belediyelerden Konya Büyükşehir Belediyesi’nde daire başkanlıklarına kadar uzanan 30 yıllık bir birikimle Yalvaç Belediye Başkanlığı görevine talip olan hemşehrimiz Fatih Sert, Yalvaç’ın kuvvetli potansiyelini kullanamaması nedeniyle bugün tasvip edilmeyen bir durumda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Yalvaç’ımız 2000 yıllık tarihi ile köklü bir yerleşim bölgesidir. 1840 yılında Konya’ya bağlanmış, 1864 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur. Yalvaç, Cumhuriyetimizin ilanından sonra, Isparta’ya bağlanmıştır. Bu köklü tarihi birikim, bölgeye çok kuvvetli bir potansiyel yüklüyor. Maalesef Yalvaç’ımız, bu potansiyelini bölgesel kalkınmaya dönüştürememiş. Bunun sebeplerini bir kesime, bir döneme yüklemek haksızlık olur.

Yönümüzü ve dikkatimizi bugüne ve bu andan sonrasına vermeliyiz. Kendisini bu mümbit topraklara ait hisseden her Yalvaçlı hemşehrimiz, bugünün bizlere gelecek nesillerimizin emaneti olduğunun farkında olarak hareket etmeli. Konya Belediyeciliği okulunda yetişmiş bir bürokrat olarak, emanete sahip çıkmak için yola çıktım. Rabbim nasip ederse göreve başladığımız ilk günden itibaren, neleri yapacağımız belediyecilik tecrübemiz ile bellidir. Tüm eksikleri, yarım kalmışları, atıl bırakılmışları, başlanılmamışları biliyorum. Ayırım yapmaksızın Yalvaçlı hemşehrilerimizin, dolayısı ile hizmetin adamı olarak, bu yaklaşımımı destekleyen tüm dostlarla beraber göreve talip oldum.

Bu görevi hakkıyla yapacak fakat göreve talip olmayan nice liyakatli dostlar var biliyorum. Lakin siyaset mekanizması hizmeti bir vesile, göreve talip olana nasip ediyor. Hizmet etme yolu kendinizi ifade etmeniz ile açılıyor.

Ben de bu niyet ile talip olmanın en uygun zamanının bugün olduğunu düşündüm.

Kendisinin geçmişiyle bilgi istediğimiz deneyimli belediye bürokratı hemşehrimiz Fatih Sert, şu bilgileri verdi:

“1971 yılında Yalvaç’ımızın, Kaşaşağı Mahallesi’nde dünyaya geldim. Babamın memuriyeti dolayısı ile ilkokulu Konya Nesrin ve Ayşegül Kardeşler İlkokulu’nda, ortaokul ve lise eğitimimi de Konya Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum.

1994 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde Emlak Kamulaştırma Şefi olarak çalışma hayatıma başladım. Daha sonra Harita Emlak Kamulaştırma Müdürlüğü, Emlak Yönetimi Dairesi Başkanı ve Trafik İşleri Dairesi Başkanı olarak birçok kentsel çalışmada vazife aldım. On binin üzerinde yapıda rıza-i kamulaştırma işlemi gerçekleştirdim. 2800 esnafın yer aldığı Konya Eski ve Karatay Oto Sanayilerinin dönüşüm projelerinin gerçekleşmesi çalışmaları yaparak, Türkiye’nin en modern oto sanayi sitesinin yapımını sağladım. Bu kapsamda değeri 40 milyar TL’ye yakın olan birçok arazi, Bakanlar Kurulu vasıtası ile Maliye Hazinesi’nden Konya Büyükşehir Belediyesi adına tescil edildi. Mevlana Meydanı Kentsel Yenileme Projesi çalışmalarına model geliştirerek, dönüşümün gerçekleşmesinde öncülük ettim.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyesi olarak hizmet ettim. Bu görevim sürecince öğrenci yurtları ve gençlik merkezleri proje çalışmaları yaparak, hizmete sunulmasına katkı verdim.

Türkiye Bisiklet Federasyonu’nda yönetim kurulu üyesi olarak bir dönem görev yaptım. Bu kapsamda Konya Olimpik Velodromu’nun yapımında mülkiyet, imar ve tahsisler konularında aktif rol aldım. Birçok bisiklet yarış organizasyonu gerçekleştirdim. Konya Bisiklet Spor Kulübü’nde yönetim kurulu olarak, genç sporcuların yetişmesine vesile oldum. Bisiklet yollarının yapımı ile ilgili danışmanlık görevinde bulunarak, ulaşım maksatlı bisikletin kullanılmasına öncülük ettim.

Konya Organize Sanayi Bölgeleri müteşebbis kurul üyesi olarak görev aldım. 2, 3, 4 ve 5 inci organize sanayi bölgelerinin mülkiyet, kamulaştırma, planlama ve tahsis çalışmaları içerisinde yer aldım.

Belediye Memurları Sendikası Konya Şubesi’nde 2 yıl şube başkanlığı yaparak, mesai arkadaşlarımızın haklarının savunulmasında aktif rol aldım.

Evli ve biri kız biri erkek olmak üzere 2 çocuk babasıyım.”

PROJELERİMİZ ve BUNLARI GERÇEKLEŞTİRME ALTYAPIMLA GÖREVE TALİBİM

Ak Parti Yalvaç Belediye Başkan aday adayı Fatih Sert, göreve geldiği takdirde yapacağı çalışmaların ana başlıklarıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“Görev bize nasip olursa Yalvaç’ımıza yapılacağımız çalışmalardan bazı başlıklar altında kısaca bahsedeyim.

  1. ALTYAPI VE İMAR

Şehir ile ilgili tüm üst yapı düzenlemeleri (Yol düzenlemeleri, asfalt ve kilitli parke çalışmaları, tarihi kent merkezinin sağlıklaştırılması vb gibi) alt yapı sorununun çözümü ile olacağından, ivedi bir biçimde sorunun çözümüne odaklanılacaktır. Bu kapsamda temiz su hatları, kanalizasyon hatları ele alınacaktır. Önce mevcut hatlar üzerinde çalışma yapılarak, kısa vadeli basınç uyumsuzluğu (dalgalanması) çözülecek, daha sonra tüm altyapının, revize edilecek olan 2050 yılı Nazım İmar Planı nüfus öngörüsüne göre yenilenmesi sağlanacaktır. Yaptırılacak olan ulaşım master planı, turizm gelişim planları doğrultusunda mevcut imar planları (Nazım ve Uygulama) yeniden ele alınacak, uygun bölgelerde esnek emsal uygulaması, imar hakkı transferi, değer esaslı dönüşüm ve yenileme mevzuatları ile Yalvaç’ımıza yakışır yapılaşma modeli teşvik edilecektir. Yapılaşma sürecine girmemiş tüm İmar Kanunu 18. madde uygulamaları yeniden ele alınacak, gerekli görülen yıpranmış yoğun mesken alanları projelendirilmek suretiyle, kentsel dönüşüme konu edilecektir. Kentsel dönüşüm mevzuatlarından ve yardımlarından, getirilen planlama kriterleri çerçevesinde en üst seviyede Yalvaç halkımızın istifade etmesi sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalar öncelikli olarak “Yerinde Dönüşüm Modeli” ile bölgesinde gerçekleştirilecek, vatandaş, kamu kurumları ve özel sektör işbirliği için belediyemiz öncü olacaktır.

  1. TOPLU KONUT

İlk etapta ev sahibi olmayan ve dar gelirli hemşehrilerimizin, konut sahibi olması için çalışmalara hız verilecek. Bir bakıma, “evine taşın ve öde” sistemi olan TOKİ sitemi, en kısa sürede hayata geçirilecek, diğer taraftan kooperatifleşme çalışmalarına destek verilecek, bu kapsamda Yalvaç’ımızın sosyo-kültürel dokusuna uygun konutlaşma teşvik edilerek öncü olunacaktır.

  1. ŞEHİR ESTETİĞİ

Öncelikli olarak Yeni Cami, Devlethan Cami ve Çınaraltı çevresi olmak üzere, tarihi ticari merkezin sağlıklaştırılması ve cephe çalışmaları kapsamında, yakın çevre üniversitelerimizin şehir ve bölge planlama, mimarlık bölümleri davet edilecek, alternatifli proje çalışmaları esnafımızın ve hemşehrilerimizin takdirine sunularaktır. Şehir merkezimizin yılın 12 ayı canlı kalması için, sakin şehir felsefesi doğrultusunda tarihi kimliğine ve kadim geçmişine uygun yayalaştırma, yenileme gibi düzenlemeler yapılacaktır.

  1. ULAŞIM VE LOJİSTİK

Yalvaç’ımız Isparta’nın en büyük ilçesidir. Dolayısı ile iller arası yollara bağlantıları yeniden projelendirilmelidir. Yapımı belediyemiz öncülüğünde tüm Yalvaçlı paydaşlarımızın katkısı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yapımı sağlanacaktır. Bu kapsamda Kozluçay Kavşağı Yalvaç arasındaki yol, kırsal ve tarımsal aks olarak bırakılarak, Altıkapı – Bahtiyar arasına emniyet şeritli olmak üzere yaklaşık 12 km’lik yeni bağlantı yolunun yapılması için gerekli temaslar sağlanacaktır. Ayrıca yapılacak olan Bahtiyar Köyümüz kavşağına, şehirlerarası transfer merkezi ve tesisleri inşa edilecektir. Ayrıca bu alanda, çevre komşu ilçelerimiz ve köylerimizi de içerisine alan yöremiz ürünlerinin satıldığı, tarihi mimari özelliklere sahip bir merkez projelendirilecektir.

  1. SOSYAL BELEDİYECİLİK

Bu kapsamda ev hanımlarımızın Yalvaç yöresel ürünleri özelinde üretim yapmaları ve ekonomiye katkı sağlamaları bakımından kooperatifleşmeler desteklenecek, belediyemiz bu konuda öncü olacaktır.

Aynı zamanda hanımlar lokali yapılarak, hanım kardeşlerimizin sosyalleşme ve spor yapma ortamları şehre kazandırılacaktır. Zihinsel, bedensel engelli ve otizmli çocuklarımızın topluma kazandırılması için merkez kurulacak, hasta ve yaşlılarımıza evde bakım hizmeti belediyemizce de tesis edilecektir. Bu hizmetlerin vakıf aracılığı ile topluma mal edilmesinin önü açılacaktır.

Muhtarlarımız ile yakın işbirliği yapılarak, mahalle sorunlarının çözümünde ekip ruhu ile çalışılacaktır.

Bazı muhtarlarımızın ortak kullanabileceği muhtarlık ofisleri yapılacak, hemşehrilerimiz ile belediyemiz arasında köprü olmaları sağlanacaktır.

Hastane civarında, Hasta Yakınları Konuk evi inşa edilecek, Yalvaç civarından gelen, barınma problemi yaşayan ve bakıma muhtaç hastalarımızın yakınları uygun şartlarda misafir edilecektir.

  1. SANAYİ TİCARET VE İSTİHDAM

Organize Sanayi Bölgesi ve Dericilik Sanayi Bölgesi istihdamın arttırılması bakımından yeniden ele alınacak, gerek Çevresel Etki Raporları, gerekse de Organize Bölgeleri yönetmeliği kapsamında isabetli sektör tercihi ile kısa ve uzun vade yatırımların önü açılacaktır. Öncelikli olarak sektörel sanayileşmenin önünü açmak için İhtisas Organize Sanayi Bölgesi mevzuatı çerçevesinde Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Karma Organize Sanayi Bölgesi kapsamından kısmen çıkartılarak, kimyasal arıtma tesisi yapımına kadar biyolojik arıtmanın izin verdiği sektörlerin önü açılacaktır. Yine bu kapsamda Isparta çevresi sanayi bölgelerindeki yan sanayi gücü irdelenerek, tedarik imkânı fazla olan sanayi dalları bölge kapsamına alınacaktır.

Özel Endüstri Bölgeleri mevzuatı kapsamında fabrika binası yap, kirala modeli ile sanayicinin mülkiyet riskleri minimize edilecek, taşınmaz yatırımları için makinalaşma, hammadde, üretim ve reklam kaynakları dışında kaynak üretilebilecektir.

Üretilen tüm ürünlerin yurt içi ve dışı tanıtımları ve pazarlama gücünün arttırılması için Sanayi ve Ticaret Odamıza destek verilecektir. Sanayici belediye işbirliği ile kimyasal arıtma tesislerinin yapılması sağlanacak, bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğinin alınması sağlanacaktır.

Küçük Sanayi esnafımızın ihtiyaç duyduğu yeni küçük sanayi sitesinin, sektörel genişleme kapasiteleri çerçevesinde yenilenmesi için çalışma yapılacaktır. Tarafımca geliştirilen model çerçevesinde dönüşümü gerçekleştirilen 2800 esnaflı Konya Oto Sanayileri dönüşüm modeli rahatlıkla uygulanabilecek, Yalvaç’ımızın sosyal, işgücü, sektörel dağılım ve ekonomik süreci göz önüne alınarak, teşvik içeren yöntemler ile daha sürdürülebilir hale getirilecektir.

  1. KÜLTÜR – TURİZM

Kaybolmuş ya da unutulmuş kültürel değerlerimiz, mutfağımız tekrar ele alınacak, yapılacak “Yalvaç Mutfak Sanatları Evi” projesi ile gastronomi değerlerimizin korunması sağlanacaktır. Turizmin ve çeşitli organizasyonların olmazsa olmazı olan hizmet sektörü, turizm master ve eylem planı kapsamında yeniden ele alınacaktır.

Türkmen Yörük geleneklerimizin aktif olarak yaşandığı, aynı zamanda tarihi evlerimizden oluşan örnek eski Yalvaç Mahallesi’nin küçük bir örneği yeniden yapılacak, açık hava müzesi şeklinde faal bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Uluslararası turizm ajansları ile iletişime geçilerek Yalvaç’ımızın tanıtımında aktif rol alınacaktır.

  1. GENÇLİK, EĞİTİM VE SPOR

Gençlerimizin değerlerine bağlı olarak yetişmeleri için Gençlik Merkezi (BİLGİHANE) yapılacak, onlara maddi manevi destek verilecektir.  Amatör spor kulüplerimiz teşvik edilecek, gençlerimizin spor alanlarına ve faaliyetlerine ulaşması kolaylaştırılacaktır.

Kötü alışkanlıklardan korunmaları için spor teşvik edilecektir.

Ulusal ve uluslararası spor müsabakaları organize edilerek şehrimizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımına katkı sağlanacaktır. Ata sporları alanında kulüp kurularak gençlerimizin tarihi ile bağı kuvvetlendirilecektir.

Ata sporları müsabakaları organize edilerek zamanla geleneksel hale getirilecektir.

Kent Ormanı “Doğa Sporları Parkı” hüviyetinde düzenlenecektir. Bu kapsamda dağ bisikleti (MTB) parkurları, bmx pisti, binicilik güzergahları ve tesisleri, trekking ve oryantiring güzergahları, doğa sporları kamp ve faaliyet alanları gibi çalışmalar yapılacaktır.

  1. KIRSAL VE TARIMSAL KALKINMA

Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için destek paketleri projelendirilecek, bölgemiz özellikleri dikkate alınarak pazar payı kuvvetli ürün çeşitliliği çalışmaları yapılacaktır.

Bu kapsamda Dünya Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) ile işbirliği yapılacak, bu manada Yalvaç’ımız dünyaya açılacaktır. Ürünlerimizin yurt içi ve yurt dışı pazar gücünü arttırmak amacıyla, içerisinde iklimlendirmeli soğuk hava deposunun da olduğu sebze ve meyve halinin yapılması sağlanacaktır.

Yeni ve modern mezbaha yapılarak, sektörün ve halkımızın hizmetine sunulacaktır. Yeni besi bölgesinin en kısa sürede faaliyete geçmesi ve bölgenin tercih edilebilirliğinin artması için, süt ve et ürünleri üreten tesisler önemli olduğundan, başlangıçta mandıra tarzı orta ölçekli gıda işletmelerinin kurulması için özel ve kamu tüm paydaşlar ile çalışmalar yapılacaktır.

Ayrıca Yalvaç’ımıza yakışır, otopark sorunu olmayan yeni ve modern “kapalı pazar” yapılacak, pazarcılarımızın ve esnafımızın daha sağlıklı ortamda satış yapmaları sağlanacaktır.

  1. YEŞİL ALANLAR VE PARKLAR

Hıdırlık tepesi, Yalvaç’ımıza yakışır seyir terası olarak düzenlenecektir. Kent Ormanı, baraj ve çöplük alanı yeniden ele alınarak, bölgeye yakışır, temiz ve güvenlikli bir şekilde düzenlenecektir. Toprak ve iklim özellikleri dikkate alınarak, şehir içi ağaçlandırmaya hız verilecek, şehrin giriş ve çıkışları Yalvaç’ımıza yakışır hale getirilecektir. Çocuk oyun alanları güvenli hale getirilecek, mahalle parkları ve oyun alanları yapılarak mahalle ortamına katkı sağlanacaktır.

Etiketler: » » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.