logo

Deprem Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Ercan’dan bölgemiz için deprem riski uyarısı

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, geçtiğimiz hafta Burdur’da meydana gelen 4,2’lik depremin ardından gazetelere konuşarak,  “Gerek oluşum sayısı, gerekse de gerginlik olarak şu anda Batı Anadolu en riskli yer.” açıklamasında bulundu.

Daha önceki açıklamalarında da çok sayıda depremi günler öncesinde tahmin eden Deprem Bilimcisi Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan son zamanlarda Batı Anadolu ve Ege Denizi’nde çok sayıda deprem ve depremciklerin meydana gelmesinin ardından Türkiye’nin en riskli deprem bölgesini açıkladı.

Ercan, daha önce çok kez dile getirdiği “Türkiye’deki depremlerin yüzde 52 olasılıkla Kuzey Anadolu kırığında olur” sözünü değiştirerek, “Batı Anadolu için deprem olasılığı yüzde 33 diyorduk. Ama sanki son zamanlarda Batı Anadolu ve Ege Denizi’nde süregelen depremler olasılık olarak Kuzey Anadolu’yu geçti. Gerek oluşum sayısı olarak ve gerekse gerginlik olarak şu anda Türkiye’nin en gergin yeri ne yazık ki Batı Anadolu” diye konuştu.

 

BOŞALIMLAR DEVAM EDİYOR

Ercan deniz içi yanardağların da harekete geçtiğini söyledi. Daha önce güney batıda Teke Yarımadası’nın önlerinde olan depremciklerin yine benzer şekilde sürdüğünü belirten Ercan, “Daha önce yaptığım açıklamalarda söylediğim gibi güneyden dalma batma kuşağı boyunca toslayan Afrika Anakarası’nın Ege Denizi ve Batı Anadolu’yu germesi sonucunda olan boşalımlar sürüyor.

Son olarak Kos’ta 4 büyüklüğünde depremi gördük. Daha önce yine aynı yerde 6.7 büyüklüğünde Bodrum depremi olmuştu. Türkiye’de ise Batı Anadolu ve Ege Denizi’ndeki depremler Kuzey Anadolu’yu geçti” dedi.

 

“MUĞLA, ANTALYA, AYDIN, BURDUR VE ISPARTA HAZIRLIKLI OLMALI”

Ahmet Ercan, daha önceki depremler sonrasında da bölgemizle ilgili şu açıklamaları yapmıştı:

* Ege bölgesindeki dalma batma kuşağı çok etkin.

* Son 4 yıldır sizinle sürekli konuşuyoruz, Afrika anakarasının Ege Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi altına dalış hızı yılda 3-4 santimetre iken şu anda bu 6-8 santimetreye kadar vardı.

* Yani Afrika’nın kuzeye doğru toslama hızı arttı.

* Bunun artması gerek Ege Denizi bölgesini, gerekse Mora Yarımadası ve Adriyatik’i ve gerekse Girit, Türkiye kanadını germeye başladı.

* 2018’de yaptığım açıklamada 2020-2022 yılları burada ve Anadolu’da depremler yılı olacak demiştim.

* Depremler siyasi sınır tanımaz. Girit Yunan sınırlarında demek yanlıştır.

* Siyasi olarak bizim dışımızda olsa da bu Güney Ege dalma batma kuşağının uzantısının karadaki devamı Fethiye, Çameli üzerinden Denizli, Burdur, Isparta göller bölgesine kadar gidiyor.

* Bütün bu saydığım yerler deprem çekincesi altında. İrili ufaklı devam edecek.

* Korku vermek istemem ama Muğla, Antalya, Aydın, Burdur, Isparta bugün deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmakta yarar var.

Konuyu ilgililerin dikkatine sunarız.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.