logo

DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNDE SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ


Tayyar Cem ERALP
ozhanozgul@hotmail.com

Devlet, milletin örgütlenmiş halidir.

Milletler; kendi güvenliğini sağlamak, insanlar arasındaki ekonomik, ticari ve sosyal ilişkileri düzene koymak, vergi toplayıp millet yararına işler yapmak için kişiler tarafından temsil edilen ve kişilerin çalıştığı bir takım kurumlar oluşturur.

Millet tarafından oluşturulan kurumların toplamına Devlet denir.

Devlet kurumlarında çalışan her kademedeki en yüksek mevkiden en alt mevkiye kadar Milletvekilinden, Başkanına, Bakanlarına, Generallerine, Genel Müdürlerine, Yüksek Yargı Mensuplarına kadar bütün çalışanların ücretini MİLLET ÖDER.

Devletin tüm kurumlarında çalışanların görevi millete hizmet etmektir.

Millet, başka devletlerin saldırılarından korunmak ve yurt içinde terör ve suç örgütleriyle mücadele etmek, huzur ve güveni sağlaması için askeri ve polis teşkilatlarını kurup silahlandırır.

Yasaları hazırlayıp yürürlüğe koyması için Millet Meclis’lerini,
Yürütmeyi sağlaması için Hükümetleri,
Yasaları uygulaması için mahkemeleri,
Vergi toplayıp millet yararına harcaması için maliye sistemi,
Eğitimi sürdürmek için eğitim kurumlarını,
Toplum sağlığını korumak için sağlık sistemini,
vs. oluşturup bu kurumlarda çalışacak kişileri yetiştirir, seçer ve görevlendirir.

Milletler, yetkilerini doğrudan kullanmadığı için seçme seçilme hakkı hariç bu yetkilerini temsilcileri (milletvekilleri, hükümetler ve mahkemeler) eliyle kullanır.

Demokratik hukuk devletinde; milletin seçtiği temsilciler (milletvekilleri) millet adına yasaları yapar, makamı mevkisi ne olursa olsun hem milleti temsil edenler (milletvekilleri- Başkanlar, Bakanlar- bütün görevliler) hem de milletin kendisi bu yasalara uyar.

Yasalara aykırı davranan her kim olursa olsun, ister milletin temsilcisi isterse millet herkes eşit şekilde cezalandırılır. Hiç kimseye ayrıcalık tanınmaz.

Hem yürütme (hükümet) hem de yargı (mahkemeler) Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasaları uygulamakla yükümlü olduğu gibi millet adına karar vermeye yetkili mahkeme kararlarını da hem hükümet hem de Meclis uygulamakla yükümlüdür.

Ne hükümet ne de Meclis mahkeme kararlarını denetleyemez, sorgulayamaz. Mahkeme kararlarını ancak üst mahkemeler denetler.

Ama bazen millete hizmet etmesi için ücret karşılığı çalışan bazı kurumlardaki görevliler kendisini milletin üstünde ve milletin efendisi gibi görüp millet iradesine karşı gelir, kılık kıyafeti, dini inancı, siyasi düşüncesi vs. nedenlerle millete baskı yapar, eziyet eder, özgürlükleri kısıtlar ve devlete el koyar.

Demokratik hukuk devletinde yasalara aykırı davranan, suç işleyen herkes makamı, mevkii, sıfatı ne olursa olsun mahkemeler tarafından yargılanır ve cezalandırılır.

Yasaları yapan Millet Meclisleri bile mahkemeler tarafından verilen kararların uygulanmasına engel olamaz.
Devlet yetkilileri kendi milleti aleyhine suç işleyemez.

Terör örgütleriyle işbirliği yapamaz…

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ANTİOKHEİALI YAŞLI KADIN

    25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Üçüncü cemre düştüğünde, karlar erimeye başlamıştı. Kentin sokaklarında eriyen karların suları, bulanık bir şekilde akmaktaydı. Bir zamanlar düzgün taş döşeli olan sokaklar artık bütün özelliğini kaybetmiş, kanalizasyon sistemi tıkanmış, sular caddenin yüzeyinde sessizce akmaya başlamıştı. Bahar güneşinin sıcaklığı kendini iyice hissettirirken, yaşlı kadın kahvaltısını yapmış, mutfağın penceresinden güneşin ışıklarını izleyerek, derin düşüncelere dalmıştı. On üç yaşında evlenip geldiği bu evde geçirmiş olduğu günlerin hayaline dalmıştı ki, hizm...
  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...