logo

“BİLİYORSAN ÖĞRET!”


Prof.Dr. Zafer KARAER
ozyalvac@ozyalvac.com.tr
Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra; günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek öğretenin, “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu?!” İlahi tebliğde öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum!!” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak!..”. “Milletimizi en geniş refah, vasıta ve kaynaklarına kavuşturmak!…”,“Millî kültürümüzü “muasır medeniyet” seviyesinin üstüne çıkartmak!…” olarak koymuş olduğu hedeflerde, en büyük engel “CEHALETİ” görmüş ve bu engeli ortadan kaldırmak için Millet Mekteplerinde bizzat yazı tahtasının başına geçerek öğretmenlik yapmıştır. Başöğretmenimiz: “Benim asıl anlatılacak yanım, öğretmenliğimdir. Topluma, milletime ben öğretmenlik yapabiliyorsam, beni onunla anlatın. Yoksa kazandığım, yaptığım öteki işlerle beni anlatmanız pek önemli değildir” sözleri ile öğretmenliğin her şeyin üstünde olduğunu; ayrıca “Milletleri kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” ve “Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır” sözleri ile ülke geleceğinin mimarının da Öğretmenler olduğunu vurgulamış.. Öğretmenliği yüceltmiş.
Peki! Bugün itibarı ile yetişmiş nesiller olarak bizler; Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketler seviyesine çıkarttık mı?, Milletimizi en geniş refah, vasıta ve kaynaklarına kavuşturduk mu?, Millî kültürümüzü “muasır medeniyet” seviyesinin üstüne çıkarttık mı?… Dünyada ülkemizi bu yönleriyle gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımız zaman; Maalesef koca bir HAYIR!!
Bunun sebebi;  ne TEOG, LYS gibi sınavlar, ne 4+4+4 ve benzeri günü kurtaran eğitim sistemleri; ne bu uygulamaları yapan siyasiler, bürokratlar, teknokratlar, ne PİSA değerlendirmelerine göre, okuduğunu anlamayan, matematik ve uygulamalı bilimden bihaber öğrencilerde, hatta ne de bu nesilleri yetiştiren öğretmenlerdedir.. Sorun öğretmenlerin de!!! yetiştirildiği, eğitildiği, öğretildiği yüksek öğretim kurumlarındadır… Yani  ÜNİVERSİTELERDEDİR!!
Demek ki; bugüne kadar üniversitelerimizde yetiştirdiğimiz öğretmenlere yeni nesillere aktarılmak üzere, yukarıdaki hedefler tam olarak benimsetilememiş, bu konuda yeterli bilinçlendirme gerçekleştirilememiş, sonuçta maalesef ne ülkenin yeni nesillerini yetiştirecek öğretmenler, ne de ülkenin geleceğini imar edecek yeni nesiller yetiştirilmiştir..
Ülke ve bilime katma değer sağlamak, gelişmiş ülkeleri her yönüyle yakalamak için; öncelikle üniversitelerimizi kendimize hizmet ettirmekten, hizmetkâr etmekten (hedef sadece Doçent, Profesör olmak) kurtaralım; Aksine BİZ!! “BİLİME HİZMET EDELİM; BİLİMİN HİZMETKÂRI OLALIM!”.. Ancak o zaman üniversitelerimizde hedeflere ulaştıracak yeni nesilleri yetiştirecek öğretmenler yetiştirebiliriz! Bunun için; ivedilikle üniversitelerimizde yeniden düzenlemek, düzeltmek (reform) değil, yeniden doğuş anlamındaki Rönesans  uygulamaları getirilmelidir!! Yoksa bugünkü yapılanma ve bugünkü anlayışla Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN gösterdiği yukarıdaki hedefler için daha çok yıllar bekleriz!
Selam, sevgi ve saygılarımla…
Zafer KARAER

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...