Son Dakika


3. Akşehir Tarım, Hayvancılık ve Yem Fuarı kapılarını açtı. Açılışta konuşan AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akşehir’de gümrükleme işlemlerinin yapılabilmesi için çalışma yürüttüklerini açıklarken, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan raporu Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a ileteceklerini söyledi.
Akşehir’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, Perşembe Pazarı alanında ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Akşehir Belediyesi, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Akşehir Ticaret Borsası ve Akşehir Ziraat Odası öncülüğünde düzenlenen fuar, 1 Eylül’e kadar açık olacak.
Fuarın açılışına AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akşehir Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Nuri Köksal, Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akboğa, Yunak Belediye Başkanı Subhan Günaltay, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ender Kalkan, Akşehir Ticaret Borsası Başkanı Çınar Galip Akyol, ziraat odası başkanları, İlçe Emniyet Müdürü Beytullah Ekerbiçer, İlçe Jandarma Komutanı Yıldıray Erdem, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil İbrahim Önder, siyasi parti ilçe başkanları, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, protokol konuşmalarının ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Kalkan: “Akşehir üreten ve geleceğe yatırım yapan bir şehir”
Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ender Kalkan, konuşmasında fuarın yalnızca bir sergi alanı olmadığını belirterek, tarım, hayvancılık ve teknolojinin bir araya geldiği önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.
Akşehir’in üretim gücünü ve tarım-hayvancılık potansiyelini ortaya koymayı amaçladıklarını ifade eden Kalkan, fuarın her yıl gelişerek sektörün önemli buluşma noktalarından biri haline geldiğini dile getirdi.
Kalkan, Akşehir’in üretim kapasitesini artırmak, yeni yatırımlar çekmek, istihdam oluşturmak ve gençlere yeni iş imkanları sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, tarım, hayvancılık ve sanayiyi birbirini tamamlayan sektörler olarak gördüklerini söyledi.
Tarımda teknoloji kullanımının önemine de dikkat çeken Kalkan, fuarın çiftçilerin yeni teknolojileri tanıması, firmaların ürünlerini sergilemesi ve sektör temsilcilerinin yeni iş bağlantıları kurması açısından önemli bir platform olduğunu ifade etti.
Köksal: “Akşehir Belediyesi tarımsal üretimde daha fazla rol üstlenecek”
Akşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Nuri Köksal ise yeni bir organizasyonu başlatmanın yanı sıra sürdürülebilir hale getirmenin de önemli olduğunu belirtti.
Akşehir Belediyesi olarak tarımsal üretimin desteklenmesi ve kırsalda gelirin artırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Köksal, geçen yıl ve bu yıl domates, biber ve çilek fidelerinde yüzde 75’e varan hibe desteği sağlandığını belirtti.
Yaşarlar Mahallesi’nde yıllardır atıl durumda bulunan 200 dekarlık alanda arpa üretimi gerçekleştirildiğini aktaran Köksal, elde edilen ürünün yarısının yemlik, yarısının ise tohumluk olarak çiftçilere hibe şeklinde dağıtılacağını ifade etti.
Alanyurt Mahallesi’nde 15 dekarlık alanda çilek bahçesi oluşturulduğunu da belirten Köksal, meyve işleme ve kurutma tesisinde üretilen ve toplanan ürünlerin kurutulması, işlenmesi ve ham madde olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Köksal ayrıca Atakent Soğuk Hava Deposu’nun yeniden düzenlendiğini ve inşaat çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, tesisin önümüzdeki erik sezonundan itibaren ürün kabul etmeye başlamasının planlandığını ifade etti. Belediye olarak bundan sonraki süreçte Akşehir’in tarımsal üretimine, işlenmiş ürünlerine ve istihdamına katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.
Orhan Erdem: “Gümrüklemeyi Akşehir’de yaptıralım diye uğraşıyoruz”
AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akşehir’de üçüncü kez düzenlenen fuarın sürdürülebilir hale gelmesinin önemine dikkat çekerek organizasyona katkı sunan kurumlara teşekkür etti.
Akşehir’in tarım ve hayvancılığın yanı sıra meyvecilikte de önemli bir merkez olduğunu belirten Erdem, ilçenin yaklaşık 75 bin ton meyve üretimine sahip olduğunu, kiraz üretiminin ise yıllara göre 20-30 bin ton seviyelerine ulaşabildiğini söyledi.
Erdem’in konuşmasında öne çıkan başlıklardan biri ise Akşehir’de gümrükleme yapılması oldu.
Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ender Kalkan’ın gümrükleme işlemlerinin Akşehir’de yapılması yönündeki talebini gündeme getiren Erdem, bu konuda çalışma yürüttüklerini açıkladı.
“Gümrüklemeyi de burada yaptıralım diye uğraşıyoruz. Eğer başarabilirsek hem Akşehir’in hem çevre ihracatının da buradan gümrüklenerek çok daha pratik şekilde yapılmasını sağlayacağız.” diyen Erdem, projenin hayata geçirilmesi halinde Akşehir ve çevre ilçelerdeki ihracatçılar açısından önemli bir kolaylık sağlanacağını ifade etti.
Bir müjde daha: Rapor Bakan Bolat’a sunulacak
Erdem, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan rapora da dikkat çekerek, raporu Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a ileteceklerini açıkladı.
“Çok güzel bir rapor getirdiler. Bu raporu Ömer Bolat Bakanımızla paylaşacağız. Onların olurunu alabilirsek yeni bir alanı daha katmış olacağız” ifadelerini kullanan Erdem, Bakanlığın desteğinin alınması halinde Akşehir adına yeni bir imkanın daha oluşturulabileceğini söyledi.
Erdem ayrıca Akşehir Organize Sanayi Bölgesi’nin genişletilmesi, Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesi ve çevre ilçelerdeki OSB çalışmalarının bölgenin üretim ve ticaret kapasitesini artıracağını ifade etti.
Kaymakam Yiğit: “Geleneksel üretim tecrübesi teknolojiyle buluşmalı”
Akşehir Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit de Akşehir’in tarım, hayvancılık ve gıda sektöründeki gücüne dikkat çekti.
Akşehir’in verimli toprakları, güçlü üretici yapısı ve özellikle meyvecilik alanındaki tecrübesiyle önemli bir tarım merkezi olduğunu belirten Yiğit, coğrafi işaretli Akşehir Kirazı’nın ilçenin tarımsal marka değerinin önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.
Fuarda sergilenen modern tarım makineleri, sulama sistemleri, yem teknolojileri, hayvancılık ekipmanları ve yeni üretim teknolojilerinin üreticilerin geleceğin tarımına hazırlanmasına katkı sağlayacağını belirten Yiğit, geleneksel üretim tecrübesinin bilim ve teknolojiyle buluşturulmasının önemine vurgu yaptı.
Gençlerin tarıma kazandırılmasının da önem taşıdığını ifade eden Yiğit, kamu kurumları, yerel yönetimler, üretici örgütleri, özel sektör ve çiftçilerle birlikte üreticilerin bilgi ve teknolojiye erişimini artırmaya devam edeceklerini söyledi.
3. Akşehir Tarım, Hayvancılık ve Yem Fuarı, 1 Eylül’e kadar Perşembe Pazarı alanında ziyaret edilebilecek.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER