logo

reklam

Hemşehrimiz Prof.Dr.Nuri Köstüklü’den önemli bir bilimsel çalışma daha

Ülkemizin önemli tarihçilerinden, hemşehrimiz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nuri Köstüklü’nün yeni eserinin yayımlandığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, “Milli Mücadele’de Manisa- Uşak- Afyonkarahisar- Konya Hattı adlı tamamen belgelere dayalı bir araştırmanın geliştirilmiş ve gözden geçirilmiş yeni baskısının, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi tarafından yayımlandığı kaydedildi.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız, hemşehrimiz Prof.Dr.Nuri Köstüklü, şu bilgileri paylaştı:

“Bilindiği üzere, Türk milletinin Anadolu’daki varoluş mücadelesi anlamına gelen Millî Mücadele, yalnızca cephedeki zaferlerle değil, cephe gerisindeki fedakârlık ve dirençle yazılmış bir destandır. Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması’nın dayattığı yok oluş tehdidine karşı, Mustafa Kemal Paşa ve kadrosunun önderliğinde başlayan bu mücadele, halkın azmiyle şekillendi. Milli Mücadele’nin başarıya ulaşması ile tabii ömrünü tamamlamış olan Osmanlı çınarından yeni bir Türk devleti Türkiye Cumhuriyeti doğdu. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını geride bıraktığımız şu günlerde bu başarıya hangi zor şartlarda hangi fedakârlıklarla ulaşıldığı henüz tam manasıyla idrak edilmiş değildir. Özellikle, Cephe gerisinde neler yaşandı? Nasıl bir mücadele ile zafere gidildi? Bu soruların cevabını bulabileceğimiz önemli kaynaklardan biri Askerlik Şubeleri Gelen Evrak (Şifre-i Mevrude) Defterleri’dir. İlk kez tarih literatürüne tarafımızdan tanıtılan bu kaynaklar ile Milli Mücadele tarihimize önemli katkı sağlandığı kanaatindeyim.

Bu cümleden olmak üzere, Yalvaç Askerlik Şubesi’nin de bağlı bulunduğu 8. Tümen ve Akşehir Askeralma Bölge Başkanlıkları 1920 yılı Gelen Evrak (Şifre-i mevrude) Defteri tarafımdan incelenip, sözkonusu Askeralma Bölge Başkanlıkları’nın sorumluluk alanı olan Manisa- Uşak- Afyonkarahisar-Konya hattındaki gelişmeler, bölgedeki askerlik şubelerinin raporları ile gün yüzüne çıkarılmıştır.

Özellikle Soma, Kula, Alaşehir, Gediz, Uşak, Eşme, Gördes, Sandıklı, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Akşehir, Ilgın ve Kadınhanı bölgelerinde; Kuvâ-yı Milliye’nin örgütlenme
çabaları, cephenin ikmali ve yaşanan lojistik zorluklar, İngiliz ve Yunan propagandaları, firar olayları, asayiş mücadeleleri, azınlıkların Milli Mücadele aleyhtarı faaliyetleri vb. cephe gerisindeki gelişmeler belgelerle ortaya konarken Türk milletinin kararlılığı ve maddi-manevi fedakârlığı gözler önüne serilmiştir.

Bölge tarihi ile ilgili araştırmalarımızın devam etmekte olduğu müjdesi ile birlikte, bu çalışmamızın, Yalvaç’ın da içinde yer aldığı Manisa- Uşak- Afyonkarahisar- Konya hattındaki askerlik şubeleri raporları ile Milli Mücadele tarihimizin pek çok bilinmeyenine veya az bilinen konularına ışık tutacağı kanaatindeyim.”

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.