logo

reklam
27 Haziran 2025

Yalvaç’ta dericilik için yarın kader günü

Yalvaç’ın kadim mesleği dericiliğin ilçemizdeki geleceği açısından yarın kritik bir toplantı yapılacak.

Dericiler Kooperatifi’nin yarın yapılacak genel kurul toplantısında  “kooperatif anasözleşmesinde dericilikten vazgeçerek saraciye alanında faaliyet gösterilmesi” önerisinin gündeme alınmasının beklendiği kaydedildi.

Eski tabakhane bölgesinden, bakanlık desteği ile yapılan Deri Küçük Sanayi Sitesi’ne taşınan deri işletmelerimiz, kimyasal (endüstriyel) arıtma tesisinin yokluğu nedeniyle işletme ruhsatlarını alamazken, yıllar içindeki ihmallerin sonucu inşaat ruhsatları da iptal olmuştu.

Söz konusu kararın alınması durumunda Yalvaç’ta dericilik işletmesi kurulması şansı kalmayacak.

Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip ve ilçemizin dışarıdan en çok gelir getiren sektörü olan dericilik için bu kader toplantısından olumsuz karar çıkmaması gerektiğini ifade eden hemşehrilerimiz, “Bugün arıtma yok ve bu yüzden işletmelerimiz ruhsatlarını alamıyor doğru. Ama bu karar alınırsa, yarın kimyasal arıtma yapılsa dahi, Yalvaç’ta dericilik yapmak mümkün olmayacak. O nedenle, yüzlerce ailenin gelir kaynağı olan bu kadim mesleği öldürmeden önce bir kez daha düşünülmesi gerekiyor. En azından bu konuyla ilgili kararı erteleyerek daha sağlıklı bir karar almak mümkün olabilir. Bu konuda başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasileri de sorumluluk almaya ve toplantıya katılmaya davet ediyoruz. Böyle bir kararı alan ve sebep olanları tarih affetmez. Devlet bu binaların yapımı için hibeyi dericilik yapın diye verdi, dükkanları satıp kâr edin diye vermedi. Bu mesleği öldürün diye değil, yaşatın, geliştirin, büyütün diye verdi. O nedenle kapatmak yerine arıtma tesisini nasıl yapabiliriz konusuna odaklanılmalı.” değerlendirmesinde bulundular.

Yarınki toplantıdan çıkacak karar merakla bekleniyor.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.