logo

1. Isparta Kitap Fuarı


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Bugünlerde Isparta’da belediyece mimarisi bir sanat eseri değerinde olan fuar merkezinde ilk kez böylesi büyük kitap fuarına ev sahipliği yapıyor.

Kubbeye Türk tarihini canlandıran anıtsal bir kapıdan giriliyor. Her gelen insan kitap dünyasına bu kapıdan adım atıyor. Girişte insanları sanki kitaplar karşılıyor. 200’den fazla yayınevi kitaplarını tanıtıyor.

Ülkemizin tanınmış 90’ın üstünde yazar şehri ziyaret ediyor. Okuyucular kitaplar ve yazarları ile buluşuyor.

Düşünce dünyasının her rengini temsil eden yayınlar Isparta Gökkubbe Fuar Merkezinde kubbenin altında ustaca düzenlenmiş bir çemberin etrafında adeta bir zincirin halkaları gibi görünüyor. Kubbenin orta bölümdeki okuyucular dairesel sediri andıran oturma bölümünde kitapların kokusunu hissediyor. Kimi kitap okuyor. Kimi dinleniyor. Bu geniş dinlenme alanı adeta kitap ile insanı birleştiriyor.

Kitaplar aydınlığa açılan pencere gibidir. İnsanlığı ve insan olmayı öğreten, düşünmeyi ve değerlendirmeyi geliştiren, anlamayı ve anlayışlı olmayı şekillendiren bir hazinedir.

Hangi görüşten hangi anlayıştan olsun insanlığın iç dünyasını yansıtan ayna gibidir.

Bağımsız ve özgür düşünmenin yoludur kitap. Ancak kitap dünyasının her çiçeğini görmek ve okumak gereklidir.

Kitap okumak geri kalmış ve gelişmiş ülkeleri ayıran en büyük özelliktir.

Çok kitap okuyan toplumlarda okuma talepleri karşısında daha çok kitap yazılır, basılır ve daha çok yazar ortaya çıkar. Okuyan bilgi dünyası genişleyen insanlar düşünür, geliştirir, toplumsal uyum ve bütünlük için ülkelerinin gelişmesine ve insanların barış ve refah içinde yaşamalarını sağlar.

Kitap okuyan toplumlarda daha çok bilge insan çıkar, toplumsal düzey gelişir, sosyal yaşamdan siyasi yaşama kadar bilgili ve zeki bireyler ve politikacılar ortaya çıkar.

Eğitim düzeyi yüksek toplumlar demokrasi kültürü içinde daha iyi yönetim ve sosyal yaşama sahiptir.

Zaten bireylerin çoğu sorunlarını kendi çözme bilincine sahiptir. Sivil toplum örgütleri yükselen kapasiteleri ile daha başarılı hizmetler verir. Okuyan, eğitim düzeyi yükselen, bağımsız, özgür ve aklının süzgecinden geçirdiği düşünceleri ile hareket eden insanlarda vicdani değerler daha güçlü hale gelir.

Kitaplar geçmişten bugüne insanlığın hayat rehberidir. Tarihte bilen en eski şehirlerde ve tanınmış antik kentlerde en önemli yapılar kütüphaneler olmuştur. Okumuş ve bilgili insanlar her zaman saygı görmüş ve görüşleri önemsenmiştir.

Kütüphanelerin stratejik önemini gören, insanları köleleştirmek, düşünmelerini istemeyen, gerçeklerin görülmesini engellemek isteyen çevreler okumaya, eğitime ve toplumsal gelişmeye karşı çıkmışlardır. Kötü yönetimlerine karşı çıkılmasın diye insanlığın ortaçağ karanlığında kalmasını istemişlerdir. Bu nedenle tarih içinde ve hat- ta bugün bile kütüphaneleri yakmışlar ve yıkmışlardır.

Okumayan ve biat eden, eğitim görse bile biat ettiği çevrelere göre düşünen insan yaratmaya çalışmışlardır. Yanlış yönetimler ve geri kalmış toplum yapısı ile bilgiye ve bilme karşı çıkanlar ve insanlığı aldatanlar tarihe gömülmüşlerdir. Tarihe iz düşen kitaplara engel olamamışlar, onların bu davranışlarını ve hareketlerini bize göstermek için geleceğe taşımışlardır.

Kitaplar insanlığın bilgi açığını kapatırlar. Geçmiş ile bugünü hatta geleceği bile bir arada düşünmemize yardımcı olurlar. Doğruyu bulmak isteyen insanlara doğruyu gösterir.

İnsanlara okudukları kitaplardaki yorumlar karşısında bile acaba doğrumu sorusunu da sormayı öğretirler.

Isparta Belediyesi’nce 3-12 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenen 1. Isparta Kitap Fuarı şehir için büyük bir hizmet ve diğer şehirlere de örnektir. Özgürlük ve insan temasının vurgulandığı fuarda Pericles’in Özgürlük onu savunmak cesaretini taşıyan insanların hakkıdır sözünün hatırlatılması okuyan insanların gücünü göstermektedir. Bunun için Başta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın olmak üzere tüm Isparta Belediyesi çalışanlarına ve fuara emek verenlere ne kadar teşekkür etsek azdır.

Şehre bilgi getiren her türlü görüşü ve bilgiyi şehre taşıyan bu ışığı görmekte bilgi ister. Çünkü bilgi insanın yanlış görmesini ve yorumlamasını önler.

Kitap okuyalım. İnsan olmanın erdemini öğrenelim. En büyük zenginliğin ve makamın bilgi zenginliği olduğu bilelim. Okuyan toplum yaratmaya özen gösterelim.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...