logo

Tasarruf Devletten Başlar


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Tasarruf dendiğinde hepimizin aklına kaynakların israf etmeden dikkatlice kullanılması gelir. Ailede ve toplumda sahip olduğumuz gelirlerimiz ve kaynaklarımız azaldığında en çok duyduğumuz söz tasarruf sözüdür. Ailenin büyükleri öncelikle bu uyarı ile birlikte tüketim alışkanlıklarını bir tarafa bırakarak kendilerine çeki düzen verirler. Daha az para harcamanın, da- ha az ve ekonomik tüketim yapmanın yolunu ararlar.

Büyükler çocuklarına ve çevrelerine örnek ol- maya çalışırlar. Belki de zor zamanlarda çocukları aç yatmasın diye kendileri aç yatarlar. Soğuk odalarda ve bir göz odalarda aile yaşamlarını kurtarmaya çalışırlar. Yarının pembe hikayeleri ile çocuklarına ümit vermeye ve mücadele azmini güçlendirmeye çaba gösterirler. Yoksulluktan bir başarı hikayesi çıkarmalarını teşvik ederler. En büyük fedakarlıkları ana ve babalar yaparlar.

Tarihe bir göz attığınızda bırakın çok eskilere gitmeyi yakın tarihlerimizde bile birçok acıklı yoksulluk hikayesini görürsünüz. Bugün bile bu hikayelerin devam ettiğine şahit olursunuz. Şehirlerdeki pazarların kapanışında ve çöp konteynerleri civarında insanların mücadelesini görürsünüz. Bu hikayeler ve gördükleriniz yüreğinizi dağlar, ağlamamak için kendinizi tutarsınız. Ama onlarınki yarına güçlü bir duruş için mücadelenin bir resmidir. Yokluktan varlığa giden yolda anaların ve babaların ailece yol hikayesidir.

Aslında ailece bu mücadeleden çıkan insanlar için tasarruf büyükten küçüğe uzanan dayanışmanın adıdır. Küçük büyükten ne öğrenmişse oda geleceğe taşır. Günümüzde birçok başarılı insanın yaşam hikayesinde bu izlere rastlarsınız.  Yoksulluk günleri acıklı bir hikaye değil başarıya giden yolda bir ders notu olarak size anlatılır. O hikayeleri biraz hüzün içinde hayranlıkla dinlersiniz. Zor günleri yaşayan o insanların büyüklerden aldıkları ders ve yaşanmışlıklarla nelere ulaştıklarını gözlemlersiniz.

Bir toplumda devlet insanları için hem ana hem de babadır. Devleti yönetenlerin vicdanı ve toplumsal sorumlulukları içinde halka örnek olmaları ve yol göstermeleri beklenir. Bir politikayı geliştirirken ve uygulamaya koyarken bu bilinç içinde davranmaları şarttır. Günümüzdeki güçlü ve itibarlı devletler halkı refah içinde yaşayan devletlerdir. Yöneticilerinin en mütevazi şekilde hizmet ettikleri ve zor günlerde örnek davranışlar sergiledikleri ülkelerdir.

Eğer bir ülkede herkesten tasarruf yapılması bekleniyorsa tasarruf önce devletten başlanmalıdır. Her geçen gün iletişim gücünün ve etkisinin arttığı dünyamızda halkın yöneticilerini dikkatle izlediğini bilinmelidir. Her yönetici halka örnek olmalı, tasarrufa önce kendinden başlamalı ve fedakarlık yapmalıdır. Zor günlerde ülkede tasarruf bilincinin gelişmesi için önce yöneticiler toplumsal dayanışmaya güç vermelidir.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...