Son Dakika


ITSO BAŞKANI ÇELİK’TEN MİRAÇ KANDİLİ MESAJI
Isparta Valisi Abdullah Erin’den Miraç Kandili mesajı
Yalvaç Belediye Meclisi 2026’yı çok önemli kararlarla karşıladı
Ahıska Türkleri Aksu’ya Yerleşiyor
BAŞKAN ÇELİK, HİSARCIKLIOĞLU İLE BULUŞTU: İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI ANKARA’YA TAŞIDI
Binalarda 1 Ocak’tan itibaren başlıyor: Zorunlu olacak
Günümüz toplumlarında, edep diye bir şey kalmamış. Mahrem ortadan kalkmış, edepsizlik normalleştirilmiş. Akıl, mantık devre dışı bırakılmış. İçgüdüsel hayvani davranışlar, doğallık olarak sunulmakta. Dürtülerle hareket edilen davranışlar özgürlük; ahlaksızlık ise medeniyet ve uygarlık olarak tanımlanmakta.
Kapitalizmin canhıraş çalışan, adap bilmeyen edepten yoksun neferleri, yaptıkları filmlerle, “Show” adı altında televizyon programlarıyla, topluma hiçbir katkı sağlamayan tam tersine insanların zamanını çalan, ahlaksızlığa teşvik eden, belden aşağı konuşmaları eğlence diye pazarlayarak ün ve çok para kazanmaktadırlar. Son yıllarda bu tür programlar oldukça arttı.
İnsanlar, bu programlara çıkarak yaptıkları ahlaksızlıkları bütün dünyanın gözü önünde çok normalmiş gibi anlatabilmekte ve çoğu zamanda yüzsüzce, karşıdan takdir beklemektedirler. Toplumun bütün değerlerini sıradanlaştıran, ahlaksızlığı normalleştiren bu tür insanlar, cahil güruhların bilgisizliğinden ve beyinsizliğinden beslenmektedirler.
Ülkemizde 1980 ihtilaliyle beyni iğdiş edilmiş, cinsel dürtüleri güçlendirilmiş, bilgisiz, cahil özgüvenli bir nesil yetiştirildi. Eğitim sisteminin içi boşaltıldı, bilimsellikten uzak hap bilgilerle eğitiyormuş, öğretiyormuş gibi yapıldı. Özel yetiştirilen bu nesilden, bilimsel merak aramak ve beklemek boşuna; içgüdüleriyle hareket eden “filmsel” merakı üst düzeyde orta yaş ve bir gençlikle karşı karşıyayız.
“Survivor” gibi programlar, “Recep İvedik” gibi filmler ve “Konuşanlar” gibi Stand up’lar, bir ülkenin en çok izlenen programları iseler, bir oturup düşünmek lazım. İnsanlar bunlar da ne buluyor da bu kadar çok izliyorlar?.. Bu soruya “kendince” cevaplar verilebilir. Bu cevaplardan bir tanesi, insanlar bu tür programlarda kendinden bir şeyler görüyor olmalı. Bu da insanların bilgi, düşünme ve anlama seviyelerini gösteren çıtanın durduğu yeri gösterir. Zamanını, ömrünü harcadığı şeyleri sorgulamayan; şartlı reflekse tabi olmuş, kapitalizmin taktığı sanal gözlüğün gösterdiğini gerçeklik sanan “Truman Show” filminin figüranları gibi yaşayan milyonlarca insan.
Bir toplumda çocuğa ilk öğretilmesi gereken şey adap ve edeptir. İnsan adap bilecek ve edepli olacak. Maalesef günümüz insanında bu ikisi kalmamış. Adap bilmezlik ve edepsizlik doğallık olarak toplum içerisinde normalleştirilmiş durumda. İnsanlar, televizyon programlarına çıkarak yaptıkları edepsizlikleri, ahlaksızlıkları herkesin gözünün içine bakarak, utanmadan çok rahat anlatabiliyorlar. Anlatılan edepsizlikler espriye dönüştürülerek katıla katıla gülüyorlar. Edepsizlik, ahlaksızlık ve bel altı esprilerinden oluşan “konuşmalar” komedi olarak kabul ediliyor. Bu yapılan, komedi değil; bazı komedyenlerin son günlerde söylediği gibi “komedi porno” dur.
İnternet yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandığından beri, eskiden belli sinemalarda yayınlanan porno filmleri her evin içine girdi ve tik toklar sayesinde her evden bir porno yıldızı (!) çıktı. Artık, toplumun büyük bir kesimi tarafından bu durumlar oldukça normal görülmektedir. Tehlikede burada başlamaktadır. Normalleştirilen ahlaksızlık, edepsizlik bireyi ve toplumları kokuşmuş bir çürümüşlüğün içine iter. Kutsalı ve değerleri sıradanlaştırılan toplumların uzun ömürlü olma şansı yoktur. Böyle giderse toplumsal kıyametimiz, yakın bir zamanda gerçekleşir.
İnsanın, “özeli” olmalı ve bu özel onun mahremidir; mahremini paylaşmak, özgürlük ya da kendine güvenmek değildir; düpedüz edepsizliktir. İster film, ister eğlence programı, ister komedi ve isterse yarışma adı altında yapılsın; nasıl yapılırsa yapılsın bu tür şeyler, toplumlara felaket getirir.
Eğer cinsellik gerçek mutluluk olsaydı; hayat kadınları dünyanın en mutlu insanları olurdu. Hiç mutlu hayat kadını gördünüz mü?
Artık Yeter!
Edep Yahuuu!
Etiketler: Özyalvaç » Prof.Dr. Mehmet ÖzhanlıYorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
11 Ocak 2026 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
06 Şubat 2025 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler