logo

Girişimcilik ve Kooperatifçilik


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Günümüzde krizlerden bir türlü kurtulamayan dünyamızda girişimcilik sihirli bir kelime olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Tarihin her döneminde toplumun refahının sağlanması ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesini sağlayan  bireylerin tek başına yada birlikte yasalar çerçevesinde oluşturacakları sosyal ve ekonomik kuruluşlar olmuştur. Ülkelerin seçtikleri ekonomik modellere göre yada girişimlerin sekli ve yapısı şekillenmiştir. Uygulanan ekonomik modellerde yapılan hatalar sonucu dünya işsizlik, yoksulluk ve açlık tehlikesi her geçen gün artmıştır. Ülkemizde bu gerçeğin dışında değildir. Köylerden sonra küçük şehirlerimizde hızlı bir nüfus kaybı yaşamaya üretimde ve ticarette ciddi kayıplar yaşanmaya başlamıştır. Kapanan işyerleri ve işsizlik rakamları ortadadır.

Girişimciliğin ve marka yaratılmasının en yüksek olduğu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu gerçeğinden hareketle toplumsal eğitim ve refahın artırmadan bu yönde beklenen düzeye gelmemizin zor olduğunu anlamamız  gereklidir. Ülkemizde pek tabii ki her türlü girişim modeli olacaktır. Ama sınırlı sermayeye sahip ve sadece iş gücüne güvenen kitlelerinde girişimciliğinin desteklenmesi gereklidir. Bir başka açıdan bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi, geri kalmış yörelerin ekonomik ve sosyal gelişiminin sağlanmasına ihtiyaç vardır. Diğer taraftan en küçük krizde bulunduğu yeri terk eden yatırımların yörelerde yarattıkları zararları görmek gereklidir.

Gerek G20 zirvelerinde gerekse BM çalışmalarında ortaya konan tablo dünyada ekonomik krizlerin derinleşmesinden öte gıdada ve sosyal yaşamda güvenlik kaygılarının daha tehlikeli boyutlara ulaşmakta olduğu vurgusudur. Global sorunların çözümü için Kooperatif modelinin uygulanması noktasında da dikkati çeken yine BM ve iş dünyası içinde gerçekleri iyi gören kesimlerdir. Çünkü diğer iş ve ticaret modelleri dışında girşimcilik olarak kooperatiflerin sosyal ve ekonomik faydaları başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkede denenmiş ve olumlu sonuçları görülmüştür. BM’nin 2012 yılını Uluslararası Kooperatif Yılı olarak ilan etmesinde ve ülkelere bu modeli  önermesinde ve BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında kooperatifleri de dikkate almasında  istenmesinin temelinde bu gerçekler yatmaktadır.

Kooperatifler artık her sektörde ve her alanda ortaya çıkmaya başlamıştır. Üretici, esnaf, sanaatkar, öğrenci, gençlik, kadın, işçi, tüketici tüm kesimlere istidam, yatırım, sosyal refahın artırılması konusunda çözümler üretmektedir. Gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin güç kaynağı olarak tarihi görevini sürdürmektedirler. Çağımıza göre güvenilir, seffaf, yasalar çerçevesinde ve kayıtlı ekonominin önemli bir unsuru olarak çözümler yaratmaktadırlar. Kooperatiflerin sorunu kültürel ve algı sorunu olarak görülmemelidir. Çünkü kültürel sorun tüm iş dünyası ve girişimcilik için geçerlidir. Bireylerin çoğunun girişimcilik yapmak yerine bir yerde çalışmayı tercih etmesi, mevcut girişimlerimizin yetersizliği, innovasyondan uzak, profesyonelleşmeyi dikkate alamayan, sadece bir desteği almak, kısa vadeli bir avantajı kullanmak için ortaya çıkan  ve uzun vadeli planı olmayan girişimlerimizin çokluğu gerçekte kültürel sorun olduğu kadar bir eğitim sorunudur.

Girişimcilik bir birikimin şekillenmesi ve uygulamaya aktarılmasıdır. Bilgisi olmayanın, sermayesi olmayanın ve uygun şartları bulamayanın girişimci olması zordur. Kooperatifçilik sosyal olduğu kadar ekonomik bir girişimcilik modelidir. Kooperatifleri farklı kılan ilkelere göre hareket etmeleridir. Çevreyi, insanı ve toplumsal sorumlulukları ön plana almalarıdır. Toplumsal kalkınmaya önem vermeleridir. Sınırlı kaynaklarla ortaklarının sorunlarına çözüm getirmeleridir. Ticari olarak cazip görülmeyen alanlarda ve yörelerde bile en ağır ekonomik şartlar altında bile çalışmak ve çözümler üretmektir. Bugün kooperatifler dünya ekonomisi için küçümsenmeyecek bir paya sahiptir. Birçok başarılı markanın altında kooperatiflerin imzası vardır. Bazı ülkelerde çok uluslu şirketlerde kooperatiflerle ortak projelerde yer almakta ve ortak çalışmaktadırlar. Kooperatifler iş dünyasının bir parçası olarak BM ve G20 başta olmak üzere uluslararası çalışmalarda ve kuruluşlarda yer almaktadır.

Ülkemizde de başarılı kooperatifler vardır. Her sektörde kapasitesi yüksek başarılı Kooperatif örneklerine rastlamak mümkündür. Markalaşmaya önem verilmektedir. Bugün 500 büyük firma arasında kooperatiflerde yer almaktadır. Kooperatiflerimiz dünya kooperatifçilik hareketinin aktif üyeleri arasında yer almaktadır. Kıta ve sektörel örgütlerinin yönetimde temsil edilmektedir. Unutulmamalıdır ki kooperatiflerin yaşadıkları olumsuzluklara benzer güven boşlukları iş dünyasındaki diğer modellerde de vardır.

Son yıllardan yaşanan global kirzlerin etkisi ile birçok ülkede işsizlik ve yoksulluk artmaktadır. Yeterli birikime ve sermayeye sahip olmayan bireylerin girişimciliğini ve mevcut üretici ve ticaret kesimininde ağır ekonomik krizler ve acımasız rekabet koşulları içinde ayakta kalmasını zorlaştırmaktadır. Bu şartlar altında toplumu sosyal ve ekonomik olarak harekete geçirecek, kendi sorunlarını çözecek güce eriştirecek, kayıtlı sistem içinde ülkenin ekonomisine küçük birikimlerin desteğini de katacak, atıl görünen iş güçlerini de harekete geçirecek tek model kooperatiflerdir.  BM’nin de dikkate aldığı toplumun gücünü ekonomiye katacak, yasalar çerçevesinde kalkınmaya destek verecek yol kooperatifleşmedir.

Sınırlı birikime sahipseniz, işsizseniz, küçük işletme iseniz, ürünlerinizi tek başınıza değerlendiremiyorsanız, meslek sahipleri olarak ortak iş yapma ve toplumsal duyarlılığı ağır basan bir iş oluşturmak istiyorsanız bunun yolu kooperatifleşmedir. Tüketici olarak mal ve hizmet alımında menfaatlerinizi korumak istiyorsanız, ortak sosyal faaliyetler ile yaşamınızı renklendirmek ve dostlarınızla en uygun şartlarda sosyal faaliyetler yürütmek istiyorsannız çözüm kooperatiflerdedir. Yaşlı iseniz yada yaşlı insanlarınıza ve çocuklarınıza bakım için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız,  eğitimli ve kapasitenize güveniyor ama projelerinize hayata geçiremiyorsanız sizler gibi düşünen ve benzer sorunları yaşayan insanlar olarak bir araya gelerek çözümü kendiniz bulmak istiyorsanız yine çözüm yolu kooperatifleşmedir.

Sonuç olarak sosyal ve ekonomik alanlarda kooperatiflerinizle etkin bir girişimci olabilirsiniz. Her alanda kooperatiflerinizle toplumda fark yaratabilir, birliğin ve dayanışmanın gücü ile dünyaca tanınmış markalar oluşturabilirsiniz. Kendi gücünüzle hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan ekonomik hayatın en zayıf göründüğü yörelerinizin önünü açabilir, bireysel ve toplumsal kalkınmayı sağlayabilirsiniz.  Yasalarımız bizlere bu imkanı sunmaktadır. Çözüm yolunu başka yerde aramak yerine kendimiz kooperatiflerimizle bulmalıyız.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TANRIYA KARŞI HATA YAPMAYACAKSIN

    16 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Erkenden uyanan Pomponius avludaki çardağın altında oturmuş; yorgun, boş bakışlarla etrafına bakınıyordu. Auxanousa günaydın diyerek gelip karşısındaki sandalyeye oturdu. Pomponius gözünün ucuyla ona bakarak; “bir haftadır senin yüzünden doğru düzgün uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyor ve durmadan sayıklıyorsun.” Auxanousa mahcup bir biçimde başını hafif öne eğerek, her gece aynı rüyayı görüyorum. Oğlumuz Terentius karşımda durup bana bakıyor. Bakıyor dediysem o ela güzel, sevgi dolu gözleriyle değil. Zift gibi bir siyahlıkla dolu göz çukurları...
  • Öğretmen ve Üniversite

    10 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Sümerli eğitmen ve şair Ludingirra, günümüzden 4000 yıl önce “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun”  diyerek bilginin ve öğretmenin önemini çağlar ötesinden seslendirmiş. “Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir olur mu” ilahi tebliğinde bilgilenmenin, öğrenmenin ve Hz. Ali’nin “Bana Bir Harf Öğretenin 40 Yıl Kölesi Olurum” sözlerinde öğretmenin önemi en güzel şekilde ifade edilmiş. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İstiklal savaşında düşmanla olduğu gibi; Cumhuriyetle birlikte “Ülkemizi dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkartmak”, ...
  • Ramazan Amca’nın Duâsı

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    “Sen kendüye ne sanursan ayruğa da anı san. “      Hacı Bektaş Velî 19 yıl önce... Geçirdiğim kalp rahatsızlığı nedeniyle üniversite hastanesinin kardiyoloji servisinde yatıyorum. Oda arkadaşım Ramazan Amca, 80-85 yaşlarında bir Alzheimer hastası... Refakatçisi olan yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla geçmişte çiftçilik yapan bu amcamız  boylu poslu;  ileri derecede görme rahatsızlığı olduğu için kalın camları olan gözlük takan, konuşmayı seven birisi.  Bizi tanımak istiyor; kendimizi tanıtıyoruz, on dakika sonra aynı şeyleri yine soruyor ve...
  • ADA DOĞURAN GÖL

    07 Aralık 2023 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    Bugün dünyamız ve ülkemiz için en büyük tehlike  kuraklık, kıtlık ve  açlıktır. Bunun için dünyayı istedikleri kalıplara sokan, dünyaya şekil veren kapitalizm düzeninin küresel şirketleri dünya nüfusunun azaltılması gerektiğini savunmaktadırlar. Hatta bu maksatla; laboratuvar kökenli salgın hastalıklar, KULLANDIRTTIKLARI ilaçlar, aşılar, gübreler, böcek ilaçları=zehirler, soğuk, sıcak dünya ve uzay savaşları ile havada, suda, karada, hatta uzayda ekosistem tahriplerini devreye sokmaktadırlar. Elbette ülkemiz de bu olumsuzluklardan fazlasıyla...