logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (22 Eylül 1976)

ISPARTA’DA UÇAK DÜŞTÜ

İlimizde Vuku Bulan Uçak Düşmesi Olayı Üzüntü Yarattı

Geçtiğimiz pazarı pazartesiye bağlayan gece (19 Eylül) İstanbul – Antalya seferini yapan yolcu uçağının ilimiz hudutları içerisinde Isparta’ya birkaç kilometre mesafede bulunan dağlara (Karatepe mevkii) çarpıp düşmesi sonucu uçak parçalanmış ve içindeki 8’i mürettebatla birlikte toplam 155 kişinin ölümü tüm yurdumuzda olduğu gibi ilimiz ve ilçemizde de derin üzüntü yaratmıştır.

Gazetemiz halkımız adına kazada canlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı dileriz.  -22 Eylül 1976, Sayı: 365-

—————-

İlköğretim Haftası Kutlanıyor

1976 – 1977 Öğretim yılına giren ilkokullarımızda tüm yurtta olduğu gibi ilköğretim haftasının kutlanmasına geçtiğimiz pazartesi günü başlanmıştır.

İlköğretim Haftası törenleri okullarımız ve öğrencilerimiz tarafından hazırlanan proğramla geçtiğimiz Cuma günü bayram alanında yapılmıştır. İlköğretim Haftası ile ilgili Yalvaç İlköğretim Müdürü Saffet Doğan’ın yazısını ikinci sayfamızda bulacaksınız.  -22 Eylül 1976, Sayı: 364-

—————

Gazetemizin İlan Hakları Kısıtlanıyor

Yaklaşık sekiz yıl gibi bir süredir Yalvaç’ta basın hayatını başarıyla sürdüren, hizmetleriyle halkımızın sevgisini kazanan gazetemiz ÖZYALVAÇ’ın siyasal düşünce ve kanaatlerin yanısıra siyasal baskılar nedeniyle Isparta Valiliğince ilan haklarımız kısıtlanmak ya da tamamen verilmemek için Vali Çakmakoğlu tarafından girişime geçilmiştir.

Gazetemiz bu konuyu Sayın Valinin kendisine aksettirdiği gibi ayrıca önümüzdeki günlerde Isparta Valisi Sebahattin Çakmakoğlu hakkında dava açılacaktır. -20 Eylül 1976, Sayı: 364-

—————

Gazetemizin Yeni Atılımı

İlçemize uzun yıllardır hizmet veren ÖZYALVAÇ Gazetemiz yeni bir atılıma daha başlamış bulunmaktadır.

Yayın hayatına başladığı ilk günden bu güne kadar haftalık olarak Pazartesi günleri yayın hayatını sürdüren ÖZYALVAÇ Gazetesi bugünden itibaren Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere haftada üç kez yayınlanacaktır.

—————–

Sayın Valiye Açık Mektup

İlan Dağıtımı Yetkisini Siyasal Amaçlarla Kullanamazsınız

Basın İlan Kurumu Genel Kurul kararları ve ilan dağıtım esasları ortada iken,

Bir mahalde çıkan gazete vasıfsız da olsa, İl Basın Kontrol Kurulu tarafından denetleme yapılması lazım gelirken,

Mahalli gazeteler, mahallinde ve mutad vasıtalarla basılması ve aynı mahalde dağıtılması gerekirken

İlçe dışında basımı yapılan, denetlenmeyen gazetenin ilan dağıtımında hak kazanması nereden icap ediyor?

Ayrıca müessese yayın organı durumunda olan gazetelere ilan dağıtımını nasıl yapabiliyorsunuz?

Sayın Vali, size verilen yetkiyi yasalara ve mevzuata uygun kullanmanızı acizane tavsiye ederiz.

Ruşen ÖZGÜL / Özyalvaç Gazetesi Sahibi

-22 Eylül 1976, Sayı: 365-

—————–

ÖĞRETMEN ATAMALARI

İlimiz ve ilçelerine bağlı köy ve kasabalardaki okullarda öğretmenlik yapan, yeni mezun ve il haricinden gelen öğretmenler arasında yapılan atamalar sonucunda ilçemize verilen öğretmenler:

Osman Kavukcu Eyuplar’a, Saime Yalvaç Kozluçay’a, Şenol Özkan Tokmacık’a, Emetullah Kaplan Altıkapı’ya, Mehmet Doğan Bağkonak’a, Taner Yiğit Körküler’e, Ahmet Sandık Körküler’e, Rafet Duran Eyuplar’a, Fehmi Bozkurt Körküler’e, Ayşe Türker ve Ahmet Türker A.Celeptaş’a, Mustafa Koçyiğit Körküler’e, Feride Dilmen Kozluçay’a, Mustafa ün Körküler’e, Mustafa Uçar ve Niyazi Gülbudak Yarıkkaya’ya, Mustafa Yalvaç Tokmacık’a, Ali Çapan Kumdanlı’ya atanmışlardır.

Yeni atanan öğretmenlerimize başarılar dileriz. -22 Eylül 1976, Sayı: 365-

———————-

İlkokul Öğretmenleri İlk Toplantıyı Yaptı

1976-1977 Öğretim Yılının başlaması dolayısıyla her yıl mutad olarak yapılan ilkokul öğretmenleri sene başı toplantısı bugün yapılacaktır.

Öğretmenlerimiz ve okullarımızın önemli sorunlarının görüşüleceği toplantıya ilçemizde görevli üçyüz civarında öğretmenin katılacağı belirtilmiştir. -22 Eylül 1976, Sayı: 365-

—————–

Isparta’da İki Öğretmen Dövüldü

İlimiz Isparta’nın önemli eğitim kurumlarından Isparta Eğitim Enstitüsü’nde görevli olan ve ilçemizde yeni kurulan Ata-Der derneğinin yöneticiliğini yapmakta olan iki öğretmen, Ülkücü komandolar tarafından dövülerek komaya sokulmuşlardır.

Haber aldığımıza göre Eğitim Enstitüsü Kimya Öğretmeni Ahmet Şahin ve Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Ata-Der Başkanı H.Fehmi Kaya siyasal görüş ayrılığı nedeniyle geçtiğimiz hafta içerisinde 4 kişi olduğu tahmin edilen komandolar tarafından dövülmüşlerdir.

Olaya ilgili makamlar el koymuş, mütevacizlerin aranmasına geçilmiştir. -22 Eylül 1976, Sayı: 365-

——————–

ULUSAL BASINDA YALVAÇ

Memleket Mektupları

Yalvaç’ta Sanayi Hayatı

Yalvaç 21 (Hususi)- Yalvaç, Anadolu’nun göller mıntakası denilen Beyşehir, Akşehir ve Eğerdir Gölleri arasında Afyon’a ve Konya’ya yakın yemyeşil ve şirin bir kaza merkezidir.

Yalvaç kasabası civarında eskiden “Pisidya Antakya,, isminde bir kasaba mevcut imiş.

Şimdi harabeleri görülen bu kasaba milattan 280 sene evvel büyük İskender’in cenerallerinden Selefkos Nikator tarafından tesis edilmiştir.

Bir zamanlar bu şehirde gayet büyük binalar yapılmış, su kemerleri inşa edilmiş, cesim heykeller dikilmiştir. Nihayet Roma İmparatorluğunun taksimi üzerine burası Bizans’a geçmiştir.

Bundan sonra Yalvaç Bizans’a intikal etmiştir.

Havariyundan Sen Pol meşhur dînî mevizesini burada irat etmiştir. Bu itibarle Hristiyanlık aleminde Yalvaç’ın gayet mühim bir mevkii vardır.

Yalvaç’ın eski mevkiini evvela Arandel isminde bir rahip tayin etmiştir. 1925, 1926 yapılan hafriyattan sonra bu Yalvaç’ın kıymeti anlaşıldı.

Bu tahta Amerikanın Mışıgan darülfünunundan bir heyet ilmiye ve meşhur asarı atıka mütehassısı Sir Vilyam Romzes, Yalvaç’ta uzun taharriyat yapmışlar ve birçok eserler elde etmişlerdir.

Yalvaç’ın halkı çok çalışkandır. Yalvaç’ta göze çarpan bir sanayi hayatı vardır. Bilhassa bir çok ameleyi besleyen deri fabrikası, en asrî alât ve edevata maliktir.

Debagat itibarı ile Yalvaç çok yükselmiştir.

-AKŞAM Gazetesi, 26 Aralık 1929-

————-

Yalvaç Tayyaresinin Ad Konma Merasimi

Hamiyetli halkımızın Hava Kuvvetlerimizi fazlalaştırmak için verdiği paralarla alınan tayyarelerin at konma merasimi 30 ağustos zafer ve tayyare bayramında muhtelif yerlerde ve dişlerinden tırnaklarından arttırarak verdikleri paralarla alınan Yalvaç tayyaresinin de at konma merasimi yapılmıştır. Hamiyetli Yalvaçlılar kendi tayyarelerini memleketlerinde görmekle nihayetsiz bir sürûr ve heyecan hissetmişler ve merasim esnasında büyük tezahürat yapmışlardır. Resimlerimiz at konma merasiminden birkaç safhayı göstermektedir.

-HAKİMİYET-İ MİLLİYE Gazetesi, 10 Eylül 1931-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.