logo

01 Şubat 2017

“İyi Tarım Uygulamaları” Kapsamında Üretim Yapan Üreticiler Dikkat!

iyi_tarim

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İyi Tarım Uygulamaları projesi kapsamında üretim yapan çiftçiler için destekleme müracaatları 3 Şubat’ta başlıyor.

Isparta İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre ÇKS’ye kayıtlı olup iyi tarım uygulaması yapan ve yetkilendirilmiş sertifikası bulunan çiftçilerin desteklemelerden faydalanabilmesi için 3 Şubat ile 17 Mart 2017 tarihleri arasında belgeleri ile birlikte müracaat etmeleri gerektiği bildirildi.

 

Konu ile ilgili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün açıklaması:

“İyi Tarım Uygulamaları ( İTU ) 2016 Yılı Destekleme Müracaatları 03.02.2017 Cuma Günü başlıyor.

– İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliğine göre bireysel veya grup halinde meyve sebze ürünlerinde veya örtü altında İyi Tarım Uygulamaları yapan,

– Yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2016 yılında düzenlenmiş İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip olan,

– Çiftçi Kayıt Sisteminde 2016 üretim sezonunda kayıtlı olan,

– Örtü altında İyi Tarım Uygulamaları ( İTU ) yapan çiftçilerden Örtü Altı Kayıt Sistemine (ÖKS) kayıtlı olan,

– 2016/29 No’lu Tebliğ 04.08.2016 tarihli ve 29791 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yayımlanan Tebliğe göre “İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Tebliği”nde belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan Çiftçilerimizin, 03.02.2017 tarihinden itibaren 17.03.2017 günü mesai saati bitimine kadar İyi Tarım Uygulaması Destekleme başvuru dilekçesi (Ek-4) ile TBS’ ye kayıtlı oldukları İl/İlçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Çiftçilerimiz başvuru dilekçesi ekinde, 01.01.2016 ile 31.12.2016 tarihleri arasında düzenlenen ve 2016 yılında geçerli olan İTU sertifikası ile birlikte Ek-7/Ek-8’e uygun olarak yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenmiş İTU sertifika ekini ibraz etmek zorundadırlar.

Örtü altı için İyi Tarım Uygulamaları desteği başvurusunda bulunan çiftçiler, ayrıca İl/İlçe Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden alacakları Ek-8’e uygun olarak hazırlanan Örtü Altı Kayıt Sistemi Belgesini başvuru dosyasında ibraz etmelidirler.

Ödeme miktarı;

2016/29 nolu Uygulama Tebliğindeki müracaat şartlarını taşıyan çiftçilere;

Meyve sebze üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 50 TL.’dir.

Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler için yapılacak destekleme ödemesi 100 TL.

Örtü altı üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 150 TL’dir.

İlgili üreticilerimize önemle duyurulur”

 

İYİ TARIM UYGULAMASI HAKKINDA:

Çevre,insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması ,doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeline iyi tarım denir.

İyi Tarım Uygulamaların da insanların tüketebileceği tüm ürünleri belgelendirmek mümkündür.

Amaçlar;

  Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması

  Doğal kaynakların korunması

  Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik

  Gıda güvenliğinin sağlanmasıdır

İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası GIDA,TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI tarafından yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından verilen bir sertifikadır.

Belgelendirme Kapsamı

  Yaş Meyve ve Sebze

  Tarla Bitkileri

  Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri

  Fide ve Fidancılık

  Çay

  Hayvancılık

  Su ürünleri’dir

Günümüzde pek çok perakendeci ürün tedarik ettiği üreticilerden İyi Tarım Uygulamaları belgesi talep etmeye başlamıştır. Yeni Hal yasasında da Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları sertifikalı ürünlere imtiyazlar tanınmaktadır. İyi Tarım Uygulamaları bir zorunluluk olmamakla beraber, pazarlamada rekabet gücünü artıran ve avantaj sağlayan bir sistemdir. Diğer bir avantajı ise; İyi Tarım Uygulamaları esaslarına göre üreticilerin cazip desteklerden yararlanabilmeleridir.

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.