logo

29 Haziran 2020

Cesur’dan Bakan Pakdemirli’ye Isparta Kirazı Soru Önergesi

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelik bir soru önergesi vererek Isparta Kiraz üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.

Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması gereğinin altını çizen Aylin Cesur’un mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecindeki sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını ve hem işçilerin hem bölge halkının riske atılıp atılmadığını, afetlere karşı çiftçinin zararlarını gidermek adına ne yapıldığını da sorduğu önergesinin tam metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 22/06/2020

Dr. Aylin CESUR

Isparta Milletvekili

Ülkemizin önemli yaş meyve sebze ihracat ürünlerinin başında kiraz gelmektedir. Yüzyıllardır bu topraklarda yetişerek tüm dünyaya yayılan kirazın Kuzey yarımkürede en çok üretildiği ülke Türkiye’dir. Her yıl milyonlarca dolar geliri ve toplumumuza kattığı sağlık ve lezzeti ile önemli bir meyvedir.

Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi gerçekleştirilmektedir. Isparta 2019 yılı Türkiye’de Kiraz üretim miktarına göre %5.5’lik oran ile 7.sıra’da yer almaktadır. Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.

Bu bağlamda:

1. Isparta ilimizde kiraz hasadının coğrafi olarak geç başlaması ile birlikte, ilk hasadın başlandığı yere göre arada büyük bir fiyat farkı vardır. Bu fiyat farkının giderilmesi adına kiraz alım fiyatının sabitlenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

2. Diğer bölgelere göre Isparta ilimizde çiftçiden kiraz alımı için gelen tüccar sayısının kısıtlı olması, gelen tüccarların en kaliteli kiraz olmasına rağmen diğer bölgelere göre düşük fiyat vermesi ve tüm alıcıların pazara sokulmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Bunun nedenlerin araştırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

3. Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

4. Covid-19 sürecinde hastalığın yayılmaması için, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve konaklama alanlarında sosyal mesafe, hijyen gibi kuralların uygulanması için Bakanlığınızca çalışma yapılmakta mıdır?

5. 03 Nisan 2020 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın Mevsimlik Tarım İşçileri ve Hayvancılık Faaliyeti ile İlgili Genelgesi’nde öngörülen düzenlemeler doğru ve yeterli bir şekilde uygulanmakta mıdır?

6. Kiraz ağacının çiçeklenme döneminde meydana gelen afetlere karşı tarım sigortası olsun olmasın tüm çiftçilerimizin zararının karşılanabilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

7. Covid-19 nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin sağlığı ve onların bölgeye getireceği riskler ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?”

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.