logo

Yalvaç, gençlere ve ekonomiye yatırım yapmalı

İlçemiz Yalvaç’ın 2023’nin ilk aylarında, geçmişin muhasebesini yapabildiği TÜİK verileri gelecekte neler yapılması gerektiğiyle ilgili yol haritasını belirlememizde büyük önem taşıyor.

Konuyla ilgili olarak ISUBÜ Öğretim Üyesi Dr.Bülent Özgül tarafından nüfus verileriyle ilgili çarpıcı detaylar ortaya konularak, söz konusu verilerin Yalvaç için çıkış yolunun gençlere yatırım yapılmasında olduğunu gösterdiği vurgulandı.

Yaptığı analizlerle ilgili gazetemize bilgi veren Özgül şunları söyledi:  “Kamu yöneticilerinden işletmecilere, siyasetçilerden araştırmacılara kadar her kesimin incelemesi, analiz etmesi ve değerlendirmesi gereken bu verileri hep beraber konuşmamız, tartışmamız gerekir diye düşünüyorum.

İlk olarak TÜİK tarafından açıklanan nüfus verilerimizden elde ettiğimiz bazı bulguları ele alalım: Yalvaç’ın 2007’de 57.004 olan nüfusu 2022’de 45.931’e düşmüş olup, 16 yılda şehir olarak 11.073 nüfus kaybetmişiz. Yalvaç’ın 2007’den 2022’ye nüfus kayıp oranı % 19,42 olmuştur. Yani, 16 yılda 5 Yalvaçlı’dan 1’i Yalvaç’tan ayrılmış.

İlçe merkezi nüfusu aradan geçen 16 yılda düşüş ve yükselişlerle aşağı yukarı aynı kalırken; köylerimiz bu 16 yılda adeta çökmüştür. 2007’de 20.853 olan ilçe merkezi nüfusu 2022’ de 22.538 olurken; köylerimizin 2007’de 36.151 olan nüfusu 2022’de 23.393 olmuştur. 16 yılda 12.098 nüfus kaybeden köylerimizin kayıp oranı % 35, 29 olmuştur. Yani, Yalvaç’ın köylerinde yaşayan her 3 kişiden 1’i 16 yılda Yalvaç’tan göçmüştür, ne yazık ki.

Buraya kadar olanını aşağı yukarı herkes biliyor. Bu noktada, size ilçemizde 2007’den 2022’e yaş dağılımı değişimini anlatacağım ve durumun esas vehametini bu verilerde göreceksiniz.

* 2007’de Yalvaç genel nüfusunun %56,35’i 0-34 yaş aralığında iken; 2022’de bu oran %42,6’ya düşmüş.

* 2007’de genel nüfusun %24,5’i 35-54 yaş aralığında iken; 2022’de bu oran %26,3’e çıkmış.

* 2007’de genel nüfusun %19’u 55 yaş üstüyken; 2022’de bu oran % 31,1’e çıkmış.

* 2007’de 32.123 olan 0-34 yaş aralığındaki genç nüfusumuz; 12.525 kişi azalarak 2022’de 19.598’e düşmüş.

* 16 yılda Yalvaç’ımız beşte bir oranında küçülmüş ve yaş ortalaması yükselmiş. Üretici ve tüketici ortalaması yüksek yaş grubumuzda çok yüksek oranda bir azalma olmuş.

* Yalvaç nüfusu 16 yılda beşte bir oranında azalırken; köylerimizde bu oran %35’i geçmiştir.

* YALVAÇ’IN GENÇ NÜFUS SAYISI 16 YILDA %39 AZALIRKEN; YAŞLI NÜFUS SAYISI %31 ARTMIŞTIR.

* KÖYLERİMİZDE GENÇ NÜFUS ORANI 16 YILDA %55 AZALIRKEN; YAŞLI NÜFUS ORANI %20 ARTMIŞTIR. YANİ, YAŞLI NÜFUS GRUBU KÖYLERDE EN BÜYÜK GRUP HALİNE GELMİŞTİR. EN ÇOK GENÇ NÜFUSA İHTİYACIMIZ OLAN KÖYLERİMİZDE GENÇ NÜFUS ORANI ÜÇTE BİR GİBİ DÜŞÜK BİR ORANA İNMİŞTİR, ÜZÜCÜ OLAN BU TRENDİN AŞAĞI YÖNLÜ DEVAM EDİYOR OLMASIDIR. İLÇE MERKEZİNDE GENÇ NÜFUS ORANI 16 YILDA %10 AZALIRKEN; YAŞLI NÜFUS ORANI %52 ARTMIŞTIR.

* YALVAÇ’TAN GÖÇ EDEN 11.073 NÜFUSUN DAĞILIMININ NEREDEYSE TAMAMINA YAKINI 0-34 YAŞ ARASI GENÇ NÜFUSTAN OLMUŞTUR. (32.123’ten 19.598’e aradaki fark 12.525)

Sonuç olarak:

* Yaşanan ekonomik sıkıntılar, üretim ekonomisinden uzaklaşmak, tarımla ilgili yanlış politikalar, köylerimizin eğitim, sağlık ve ekonomik hizmetlerden mahrum kalması KÖYLERİMİZİN NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİNİ eritirken; Yalvaç ilçe merkezi köylerden aldığı göçle koruduğu YAŞLANAN NÜFUSUYLA, hem üretim hem de tüketim anlamında büyük ölçüde kan kaybetmektedir.

* Yalvaç’ın çıkışı, köylerde yeniden tarıma dönecek çalışmaları yapmak ve ilçe merkezinde tarıma dayalı bir sanayi kurulmasının adımlarını atmaktan geçmektedir.

* Ekonomik tedbirlerin yanında, köylerde ve ilçe merkezinde yaşayan insanlarımızın daha kaliteli eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler almalarıyla ilgili çalışmalar yapılmalıdır.

* İşsizlik nedeniyle göç, sadece Yalvaç’ta değil, Türkiye’nin her yerinde yaşanan bir olgudur. Yalvaç’ta işsizlik nedeniyle göç eden gençlerin yanında; ekonomik olarak gücü olan genç girişimci ve yatırımcıların da şehri terk etme yolunu tercih ettiği gözlenmektedir. Yani, işsizlik nedeniyle göçün yanında, ekonomik gücü olan işletmeci ve sermayedarların da şehri terk etmesi, oldukça olumsuz bir durumdur.

Kısaca çözümler neler olabilir?

* Türkiye ekonomisinin geçen yirmi yılda yaşadığı büyümeden, 21 yıldır süren bir tek parti iktidarından, güçlü bir yerel yönetim bütçesine sahip belediyesinden istediği hizmet payını alamayan Yalvaç’ın bu kötü gidişi durdurması; genel ülke politikalarında yaşanacak değişim kadar, yerelde yaşanacak zihniyet değişimine bağlıdır.

* Yerelde doğru projeler üzerinde birleşerek stratejik bir planlama ile yerel yönetim, STK, yatırımcı, iktidar temsilcileri, üretici işbirliği olması gereklidir. Bu işbirliği olmazsa, sonuç alınması mümkün değildir.

 

KALKINMA SADECE İLÇE MERKEZİ DEĞİL KÖYLERİ DE KAPSAYAN BİR PLANLA YAPILMALI

* Yalvaç’ın sadece ilçe merkezi olarak değil, köyleriyle bir bütün olarak bir kalkınma stratejisi çerçevesinde çalışması; köylerimizin yeniden tarımsal üretimle buluşması, ilçe merkezinin de tarıma dayalı bir sanayileşme hamlesiyle yeniden organize edilmesi gereklidir. Bu hususların detaylarının ciddi bir çalışma ve iş birliğiyle ortaya koyulması gereklidir.

 

SADECE YALVAÇ’I DEĞİL, Ş.KARAAĞAÇ ve GELENDOST’U DA İÇİNE ALAN BİR BÖLGESEL KALKINMA PLANINA İHTİYAÇ VAR

Bir şehrin kalkınmasında sadece kendi dinamikleri değil, bölge dinamikleri de büyük önem taşımaktadır. Ekonomik özellikleri ve sektörel dağılımı birbiriyle uyum gösteren Gelendost-Yalvaç-Şarkikaraağaç bölgesi birlikte bir kalkınma planı çerçevesinde işbirliği yaparak hareket etmelidir.

Bu verileri paylaşmaktaki amacım umutsuzluk pompalamak değil; tersine doğru çözümleri üretmek için var olan gerçeği gözler önüne sermektir.

Bu verilerden hareketle, bundan sonra atılacak adımların merkezine çocuklarımızı ve gençlerimizi almamız gerektiğini net bir biçimde ortaya koymuş oluyoruz.

Nüfus verilerinin bize verdiği mesaj nettir:

ÇOCUKLARINA ve GENÇLERİNE SAHİP ÇIK YALVAÇ!”

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.