logo

21 Haziran 2023

Toprak Mahsulleri Ofisi Yeniden Yalvaç’ta

Geçtiğimiz yıllarda ilçemizde faaliyette olan ancak sonradan kapatılan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir alım noktasının yeniden ilçemizde faaliyete geçeceği bildirildi.

Yalvaç Ziraat Odası Başkanı Ali Sarıpınar’ın verdiği bilgiye, TMO Konya Başmüdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonunda önümüzdeki Temmuz ayından itibaren Yalvaç’ta, ÇKS sistemine kayıtlı çiftçilerin ürettiği hububatların alımına başlanacağı kaydedildi.

Yalvaç’ta TMO’nun yeniden faaliyete geçmesi için Yalvaç Ziraat Odası’nın uzun zamandır yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirten Oda Başkanı Ali Sarıpınar, son olarak salı günü öğle saatlerinde oda binasında TMO Konya Başmüdürü Mustafa Yılmaz ve ekibi ile görüştüklerini ve TMO’nun Yalvaç’ta yeniden hububat alımına başlamasının kararlaştırıldığını ifade etti.

Oda Başkanı Sarıpınar, Yalvaç Ziraat Odası ve Konya TMO Başmüdürlüğü’nün çalışmaları sonunda ilçemize bağlı Yağcılar köyünde bulunan kantar binasında faaliyete geçeceği belirtilen Yalvaç TMO alım noktası Temmuz ayından itibaren faaliyete geçecek.

Toplantı sonunda kısa bir açıklama yapan TMO Konya Başmüdürü Mustafa Yılmaz, “TMO, 85 yıllık tecrübesi ile değişen ve gelişen koşullar karşısında ihtiyaç duyulan tedbirleri ivedilikle alacak donanım ve örgütsel kapasiteye sahip bir kurum olarak geçmişte olduğu gibi bugün de üreticilerimizin ve tüketicilerimizin yanında olmaya ve piyasalarda istikrarın sağlanmasının devamı için çalışmalarını sürdürecektir.” dedi.

YAĞCILAR’DAKİ KANTAR BİNASINDA ALIMLAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Geçtiğimiz yıllarda, geç başlayan ve çok kısa süreli olarak yapılan alımların artık daha rahat bir ortamda uzun bir sürede gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirten Yalvaç Ziraat Odası Başkanı Ali Sarıpınar da “Uzun süredir eksikliği hissedilen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yeniden Yalvaç’ta faaliyete geçerek üreticimizin mahsulünü daha kolay satabilmesi için, üretemin sürdürülebilirliği için daima çiftçinin yanında olması konusunda girişimlerde bulunuyorduk. Sağolsunlar Konya Başmüdürümüz Sayın Yılmaz da bu konuda duyarsız kalmadı ve TMO’nun yeniden Yalvaç’ta alımlara başlamasının önünü açtı. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde hazırlıklarımızı tamamlayarak Odamız tarafından kiralanan Yağcılar köyümüzde bulunan kantar binasında oluşturduğumuz alım noktasında temmuz ayından itibaren TMO alımları gerçekleştirilmeye başlayacaktır.” dedi.

TMO’nun alım şartları ve usulleri hakkında Yalvaçlı üreticilere şu bilgilendirme yapıldı:

 

TMO HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDA

Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, üreticinin ve tüketicinin korunması için görevini sürdüren Kurumumuz her yıl olduğu gibi bu yılda üreticinin yanında. Üreticilerimizi memnun edecek hububat fiyatları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 6 Haziran 2023 tarihinde açıklanmıştır.

TMO alım fiyatları:

CİNSİ ALIM FİYATI (TL/TON)
MAKARNALIK BUĞDAYLAR MAKARNALIK BUĞDAY (2.Grup) 9.000
DÜŞÜK VASIFLI MAKARNALIK BUĞDAY 8.250
EKMEKLİK BUĞDAYLAR EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup) 8.250
DÜŞÜK VASIFLI EKMEKLİK BUĞDAY 7.500
ARPA (2. Grup) 7.000
ÇAVDAR-YULAF-TRİTİKALE (2. Grup) 6.000

Başmüdürlüğümüz, Isparta Yalvaç İlçesinde, alım faaliyeti gösterecektir. Kurumumuz 2023 alımları için hazırlıklarını yapmış, üreticilerimizin tercih etmesi durumunda, kendine arz olacak 2023 mahsulü ürünleri almaya hazırdır.

 

ÜRÜN BEDELİ ÖDEMELERİ 30 GÜN İÇERİSİNDE HESAPLARA YATACAK

TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.

Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Bakanlığımız tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2023 yılında; ÇKS’ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat üretim primi desteği verilecektir.

Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS’de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır.

Eski yıl mahsulü veya ithal ürünler (ELÜS dahil) kesinlikle alınmayacaktır. Eski yıl mahsulü veya ithal ürünün Kurumumuza satışının yapıldığı ya da yapılmaya çalışıldığının tespit edilmesi halinde üreticinin Kurumumuza ürün satışı 2 yıl engellenecektir.

TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.

Boşaltma ücreti alınmayacaktır. Sadece Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.

 

Üreticilerimizin Dikkat Edeceği Hususlar:

TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

– ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

– Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

– Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

– Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,

– Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek(noter onaylı) getirilmesi, gerekmektedir.

ANLAŞMALI BANKALAR:

Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası.

 

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.