• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Şubat-Mart 1974)

Yalvaç Belediyesi Bütçesi Açıklandı: 3.137.020 TL

Geçtiğimiz hafta yapılan Belediye Meclisi toplantısında Yalvaç Belediyesi bütçesinin 3.137.020 Tl. olduğu açıklanmıştır.

Bütçenin 1.781.672 TL. sı cari harcamalara, 960.000  TL.sı yatırım harcamalarına, 395.000 TL.sı sermaye teşkili ve transfer harcamaları, ki cem’an 3.137.020 Tl.sı giderler bölümü toplamıdır.

Öte yandan gelirler bölümünde 1.664.200 TL.sı vergi gelirleri, 1.472.820 TL.sı ise  vergi dışı gelirler olarak cem’an 3.137.020 TL.sı olduğu da belirtilmiştir.

Yine belediyemize bağlı olarak çalışan ESSOM İşletmesi 1974 yılı bütçesinin de 1.752.200 TL. olarak saptandığı açıklanmıştır. Ki her iki bütçenin toplamı 4.889.920 TL.sı olmaktadır.

 

Elektrik Kesilince Hayat Felce Uğradı

Şubat ayının ilk günlerinde şiddetini arttıran kış mevsimi dolayısıyla ilçemize Kovada’dan verilen elektrik cereyanı direklerin yıkılmasıyla kesilmiştir.

9 Şubat günü meydana gelen şiddetli fırtınada Kovada’dan gelen elektrik direklerinden 37 tanesi kırılmış ve yıkılmıştır. Bu nedenle Kovada Hidro Elektrik Santralinden elektrik alan il ve ilçeler özellikle ilçemiz Yalvaç Cuma ve Cumartesi gecesi Seydişehir’den verilen cereyanla elektriğe kavuşabilmiştir. -25 Şubat 1974, Sayı: 253-

 

İlçemizde Her Fert Ayda 2 Kg. Et Yedi

1973 yılı içerisinde ilçemizde tüketilen et miktarı son yılların en yüksek miktarı olmuştur.

İlçemiz Veterinerliğinden aldığımız bilgilere göre ilçe mezbahasında 990 koyun, 4117 keçi, 781 sığır, 112 manda, 151 kuzu ve oğlak kesimi yapılmış ve bu miktarlara göre toplam 169.509 kg et tüketilmiştir.

Mezbahada yapılan kesim dışında halkımızın kendi beslediği muhtelif besi hayvanlarının kesiminden de 150 ton civarında et tüketimi yapılmıştır. Bu rakamlara göre bir yılda toplamda 320 ton civarında et elde edilen ilçemizde fert başına yılda 24 kg. ayda 2 kg. et tüketimi gerçekleşmiş ve bu rakam son yılların en çok tüketilen miktarı olmuştur. . -25 Şubat 1974, Sayı: 253-

 

Gazetemiz Sahibi ÖZGÜL Avrupa’ya Gidiyor

Gazetemiz ve matbaamız sahibi Ruşen Özgül, bir süre önce ilçemizde kurulan Hisartaş Şirketi adına Avrupa’daki işçilerimizle görüşmek üzere yurt dışına gidecektir.

İlçemizde geçtiğimiz aylarda kuruluşu yapılan ve kısa zamanda fabrika tesislerinin faaliyete başlaması için harekete geçilen Hisartaş (Hisar Deri ve Metal Sanayi Ticaret Anonim Şirketi) ‘ın kurucularından olan Ruşen Özgül ile ilçemiz Şekerbank Şube Müdürü A. İhsan Suyolcu’nun Avrupa yolculuğunun bir ay kadar sürmesi beklenmektedir.   -25 Şubat 1974, Sayı: 253-

 

FISILTIDAN                                                                                                                                                      Ruşen ÖZGÜL

Elektrik Yok!

Değerli okuyucularımız,

Son günlerde hayatımızı büyük ölçüde olumsuz şekilde etkileyen, tüm Isparta ili ve ilçelerini imkansızlıklar içerisinde bırakan elektrik yokluğu içerisinde hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz.

Kış mevsiminin olanca şiddetiyle hüküm sürdüğü, kötü hava şartlarının yanısıra bir de elektrik kesintisi eklenince yaşanan mahrumiyet hayatımızı her yönüyle etkilemiş durumdadır.

Isınma sorunu insanımızı önemli derecede mağdur ederken, pek çok aile odun-kömür sıkıntısının yanısıra akaryakıt yokluğu da çekilen sıkıntılar arasına girmiştir. Bir litre gazyağı alabilmek için kuyruğa giren halkımız canından bezer olmuştur.

Ekmek sıkıntısı zaten had safhada iken elektrik yokluğu nedeniyle neredeyse tamamen ekmeksiz kalmış durumdayız. Pek çok aile işittiğimize göre öğünlerini ekmeksiz geçirmektedir.

Sanayi kolundaki işyerlerimiz tamamen felce uğramış durumdadır. Esnaf ve sanatkarlar dükkanlarını yirmi gündür kapatmak mecburiyetinde kalmışlardır. Zaten gün kazanıp gün yiyen Anadolu esnaf ve sanatkarı şimdilik yirmi günlük mecburi kapatmasıyla aç duruma gelmiş, ödünç yemeye başlamıştır.

Şu elinizde bulunan Özyalvaç Gazetesi de elektriğin azizliğine uğramış ve geçtiğimiz haftaki sayısını basamamıştır. Bir matbaanın ve gazetenin en önemli ihtiyaçlarından biri olan elektriğin kesilmesiyle kuruluşumuz neredeyse tamamen atıl duruma gelmiştir. Ve matbaa olarak aldığımız evrakı matbua, gazete olarak aldığımız yazılar ve ilanlarımız basılamamış, kısacası gazetemiz sizlerin eline ulaştırılamamıştır.

Velhasılı Yalvaç’ın hayatı tamamen durmuş, çevreyle ilişiği tamamen kesilmiştir. Altmış bin nüfuslu Yalvaç’ın bu hallere düşmesi yürekler acısıdır. Sorumlularından hesap sorabilmek için ve sorunu halletmeleri ricasını havii en az yüz telgraf çekilmiştir. Hatta Başbakan Ecevit ve Enerji Bakanına dahi teller çekilmiştir ama yine de bir sonuç alınamamıştır.

TEK’ten de (Türkiye Elektrik Kurumu) Yalvaç için yararlı bir cevap alınamadığı gibi kesin halledileceğini gösteren bir çalışma da görülmemektedir. Bu içler acısı duruma behemmahal bir hal çaresi bulmak gerekmektedir.

Şuan elinizde bulunan ÖZYALVAÇ, inanır mısınız elma bahçesi sahiplerinden aldığımız su motorunun yardımıyla basılmıştır. Ve görünen o ki gazetemiz bu motorun çalışmasıyla basılmaya devam edecektir.

Ağlanacak halimize gülmenin mi ağlamanın mı yararlı olacağını bilemeyiz ama herşeyden önce elektrik sorunumuza ilgililerin bir an evvel parmak basmalarını dileriz.  -25 Şubat 1974, Sayı: 253-

 

M U T L U   N İ Ş A N

Genç bankacılarımızdan

Berrin KILINÇLI ile

İlçemizin değerli Avukatlarından

İsmail AKYÜREK

Nişanlandılar. Genç nişanlıları tebrik ederiz.

-25 Şubat 1974, Sayı: 253-

 

ŞEKER STOKÇULARI YAKALANDI

Hükümetçe yapılan son zamlardan sonra ellerindeki malların beyanını eksik veren veya vermeyen kimseler hakkında yapılan ihbarları değerlendiren ilgililer ilçemizde 5 şeker stokçusunu ellerinde fazla miktarda şekerle birlikte yakalanmışlar ve adliyeye teslim etmişlerdir.

Gayrı resmi olarak açıklanan bilgilere göre ilçemizde şeker stoku yapan H.Y., H.Ö., A.G. ve M.G. adlı şahısların dükkan ve ardiyelerinde yaklaşık olarak 150 torba  şeker yakalanmıştır. Yakalanan şeker stokçuları sevk edildikleri adliyece tutuklanmışlar, M.G. adlı şahıs firar etmiştir. -4 Mart 1974, Sayı: 254-

 

İlçe Seçim Kuruluna Yeni Atamalar

Yeni çıkan kanunun yürürlüğe girmesiyle İlçe Seçim Kurulu Şefliğine ilçemiz Alemdar İlkokulu öğretmenlerinden Muharrem Altınkaynak atanmıştır.

Öte yandan yine İlçe Seçim Kurulu katipliğine de M. Çapraz atanmıştır. Yalvaç İlçe Seçim Kurulu’na atanan Altınkaynak ile Çapraz’a yeni görevlerinde başarılar dileriz. -4 Mart 1974, Sayı: 254-

 

Dr. Ali Remzi Öztaş Ankara’ya Atandı

İlçemizde uzun süredir Hükümet Tabipliği yapan Dr. Ali Remzi Öztaş’ın Ankara Numune Hastanesi’ne ihtisas yapmak üzere atandığı haber alınmıştır.

İlçemizde görev yaptığı sürece kendisini sevdiren ve iyi muhit edinen Dr. Ali Remzi Öztaş’ın Ankara’ya atanması çevrede üzüntü yaratmıştır. Dr. Öztaş’a yeni görevimde başarılar dileriz. -4 Mart 1974, Sayı: 254-

 

 

Eğlenelim – Gülelim                                                                           

Değerli okuyucularımız, gazetemiz açtığı “Eğlenelim-Gülelim” köşesiyle sizlere ciddi konulardan ve bütün haftanın yorgunluğundan başka kısa da olsa mahalli olaylar ve insanlarımızın mizahi yönlerini ele alacak ve sizlere sunacaktır. Bu sayımızda ilk defa başladığımız köşemizde yöresel olayların mizahi yönlerini, fıkralarımızı ve bölgemizin bazı simalarını sunmaya çalışacağız. İyi günler dileğiyle…

Haftanın Fıkrası                                      

AH BİR ERKEK OLSAYDI

Köylerimizden birindeyiz, evin kadınlarıyla yalnız kalıp ev ve bahçe işlerine yardım etmeye çalışan bir Ferhat ağa var… Saflığıyla meşhurdur. Bir gün kadınlarla birlikte sürüye katmadıkları hasta iki koyunla Hoyran Gölü kenarındaki tarlaya inerler.

Bir süre sonra koyunlardan biri iyice hastalanır yere yuvarlanırken kadınlar:

Ah bir erkek olsa da şu koyunu kesiverse, murdar gidecek hayvancağız, diye ellerini dizlerine vurmaya başlarlar… Bu sırada Ferhat ağa da onlara uyup;

Ah bir erkek olsaydı da şu koyunu bir kesiverseydi… demeye başlar. Böyle çırpınırken koyun oracıkta ölür. Bu sırada kadınlardan birinin aklına gelir ve der ki:

Ay Ferhat emmi, sen erkek değil miydin?

– Essah yahu, ben erkeğidim. Hemi de cebimde bıçağım da var idi… Tüh keşke kesseydik.

diye sızlanır.

Bilin Bakalım Bu Kimdir?

Bu hafta size ilk olarak bir hemşehrimizi tanıtmak için bazı ipuçları vereceğiz. Verdiğimiz ipuçları sayesinde tanıdığınız kimseyi bize 15 gün içinde bildiriniz veya yazınız…

İlçemizde kendisini tanımayan yoktur, koyu particiliği ile tanınır. Kendi partisinden olmayanlara şaka ile karışık küfürler eder. Kendisine şaka için takılanlara kim olursa olsun çıkışarak küfür eder. Uzun ağızlığı ile meşhurdur. Eski politikacılardan Kasım Gülek’i çok tutardı. Ve size bir ipucu daha, uzun  ve kırçıl bıyıkları vardır… Bilin bakalım bu kimdir? -4 – 25 Şubat 1974, Sayı: 251 – 253-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.