logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Mart 1976)

Köy Belediyeleri Bütçeleri Belli Oldu

İlçemize bağlı köy ve kasaba belediye bütçeleri de belirlenmeye başlamıştır. İlçeye bağlı 8 kasaba belediyesinden Kumdanlı ve Körküler’de ihtilaf olduğu için açıklanamazken diğerlerinde ise şu şekilde onaya sunulmuştur.

Sücüllü Belediyesi 1.979.800 TL.’sı, Hüyüklü Belediyesi 1.196.600 TL.’sı, Bağkonak Belediyesi 1.070.500 TL.’sı, Tokmacık Belediyesi 780.000 TL.’sı Çetince Belediyesi 567.060 TL.’sı ve Kozluçay Belediyesi 565.540 TL.’sı olarak belirlenmiştir. -15 Mart 1976, Sayı: 345-

———–

Taş Ocağında Patlayan Dinamit Lokumu İki Kişiyi Öldürdü

İlçemize bağlı Özbayat köyünde bulunan bir taş ocağında geçtiğimiz hafta meydana gelen patlamada ikinin ölümü çevreyi yasa boğmuştur.

Özgüney köyü civarında bulunan taşocağında meydana gelen dinamit lokumu patlaması sonucu Özbayat köyünden N. D. Ve Ö. S. adlı şahıslar parçalanarak feci şekilde can vermiştir.

Olaya el koyan Cumhuriyet Savcılığımız tahkikata geçmiştir. -15 Mart 1976, Sayı: 345-

———–

Kuyucak Kooperatifinin Süt ve Yoğurdu Kapışılıyor

İlçemizde faaliyet gösteren köy kooperatiflerinden Kuyucak Köyü Kalkınma Kooperatifince uygulanan proje ve çalışmalarda verimli sonuçlara ulaşılmıştır.

Kuyucak Kooperatifi tarafından daha önce devlet kredisiyle getirilen 25 baş Hollanda tipi ineklerden elde edilen süt ve yoğurtlar ilçemizde açılan satış mağazasında kapış kapış edilmeye başlanmıştır.

Kooperatif ilgilileri ürettikleri süt ve yoğurtlarının bu derece ilgi göreceğini umduklarını, tüm istihsalin Yalvaç’ta tüketildiğini, hatta kafi bile gelmediğini belirtmişlerdir.

Alınan bilgiye göre Kooperatifin mamullerinin bu derece ilgi görmesi sonucu Kooperatife Bakanlıkça tahsis edilen 25 baş ineğin daha önümüzdeki günlerde Kuyucak’a getirileceği belirtilmiştir.  -15 Mart 1976, Sayı: 345-

———-

Usulsüz Para Toplayıp Kitaplık Açmak İsteyen Şahıs İhbar Edildi

İlçemize bağlı Yağcılar Köyünde hayali bir dernek adına kanunlara ve vilayet genelgesine aykırı olarak para toplayan M.A.P. adlı şahıs köy muhtarlığınca C. Savcılığı ve Kaymakamlığa ihbar edilmiştir.

İhbar edildiğini anlayan şahsın yurtdışına kaçmak üzere ilçemizden ayrıldığı bildirilmiştir. -15 Mart 1976, Sayı: 345-

———–

Küçük Hırsızlar Zabıt Katibinin Evini Soydu

Geçtiğimiz hafta içinde yaşları küçük iki hırsız ilçemiz adliyesinde görevli zabıt katibi Musa Balıkçı’nın evine girerek hırsızlık yapmışlar, bir miktar para çalmışlardır.

Şikayet üzerine yakalanan iki küçük hırsız M.K. ve H.D. tutuklanmışlardır. -15 Mart 1976, Sayı: 345-

———-

Musa Karakuş Kozluçay’a Atandı

MC Hükümetinin işbaşına gelmesi ile birlikte ilçemizde başlayan öğretmen kıyımına bir yenisi daha eklenmiştir.

İlçemiz Merkez Uyanış İlkokulu Müdürü Musa Karakuş önce Sütçüler Ayvalı Köyüne atanmış, bilahere ilçemiz Kozluçay köyü ilkokuluna ataması yapılmıştır.

———-

MSP İlçe Başkanının Evi Kurşunlandı

Geçtiğimiz hafta içinde ilçemiz Milli Selamet Partisi İlçe Başkanı Necati Karahan’ın evi, kimliği belli olmayan şüpheli 7-8 kişi tarafından taş, sopa ve tabancalarla camları kırılmak suretiyle evin neredeyse tüm camları kırılmıştır.

Yüzlerce liralık zarara sebep olan bu çirkin saldırı ilçemizde infialle karşılanmış, Emniyetin bu hareket karşısındaki tutumu kınanmıştır. -22 Mart 1976, Sayı: 346-

———-

YALVAÇ YASA BÜRÜNDÜ

Feci Trafik Kazasında 2 Kişi Öldü, 20 Kişi Yaralandı

Geçtiğimiz Cumartesi günü Isparta’dan ilçemize gelmekte olan bir yolcu otobüsü Madenli ile Eğirler köyleri arasında bulunan yaklaşık yüz metrelik dereye uçmuştur.

İlçemize yeni alınarak getirilen 0302 marka 32 AP 928 plakalı Z. U. yönetimindeki otobüs Isparta-Yalvaç seferi yaptığı sırada havanın yağışlı ve yerlerin kaygan olması nedeniyle Madenli rampasını geçer geçmez yoldan kayarak Eğirler deresine uçmuş ve otobüsün içinde bulunan yolculardan Emekli J. U. B.A. ile 5 yaşlarındaki R.T adlı küçük çocuk olay yerinde can vermiştir. Kazada onbiri ağır olmak üzere 20 kişi yaralanmıştır. Yaralılar Yalvaç Devlet Hastanesine kaldırılmış, daha ağır durumda olan yaralılar Eğirdir ve Isparta’daki hastanelere sevkedilmişlerdir. C. Savcılığının hemen el koyduğu bu elim kaza ilçemizi yasa boğmuştur. -29 Mart 1976, Sayı: 347-

——————————————————————————————————————————

ULUSAL ARŞİVLERDE YALVAÇ

Yalvaç’ta Köylerde Bile Belediye Var

Yalvaç, 8 (Hususi) – Bizim kasaba denizden (1030) metre kadar yüksekte kurulmuş, etrafı zengin meyva ağaçlarile çevrilmiştir. Buraya baharda gelirseniz bir daha ayrılamazsınız. Hemen her taraftan çiçek ve bahar kokusu taşar. İlkbaharın bu kadar güzel ve şirin olduğu memleket çok azdır. Kazamızın altmışbeş köyü vardır.

Bu köylerden bir kısmı çok muntazamdır. Hatta bu köylerde Belediye teşkilatı bile vardır. Yalvaç halkı çok çalışkandır. Kadınlar halı tezgâhlarında, erkekler tarlada sabahtan akşama kadar çalışıp uğraşırlar. Burada etin okkası (20) kuruştur. Halk ucuz olduğu için haşhaş yağı kullanıyor. Yalnız civardaki değirmenlerde öğütülen unlar biraz kumludur.    -SONPOSTA Gazetesi, 12.01. 1932-

—————

Bursa Hâdisesi Memleketin Her Tarafında Umumî Nefret Uyandırdı

İSTANBUL, 8 (AA) – Bursa’daki Türkçe ezana karşı bazı mürtecilerin 1 Şubattaki iğrenç teşebbüsleri münasebetile memleketin her tarafından Reisicümhur Hazretlerine bir çok telgraflar gelmektedir. Bu telgrafları neşrediyoruz:

Yalvaç’ta

YALVAÇ, 8 (AA) – Bursa’da birkaç yobazın yapmaya yeltendiği müessif irtica hâdisesini lanetle nefretle karşılıyan Yalvaçlılar ve gençliğin, iğilmez dehanın yaratıcı kudretile açılan nurlu çığırda daima uyanık ve her fedakârlığa hazır olduğunu arzeylerim efendim.

Fırka ve Belediye Reisi: Edip

——

Isparta’da

İSPARTA, 8 (Hususi) – Bursa’daki hâdise burada da derin bir nefret uyandırdı. Halk bu hâdiseyi çıkaranları tel’in etmektedir.

-VAKİT Gazetesi, 09.02.1933-

—————

Akşehir’de Bir Otomobil Uçuruma Yuvalanırken Çalıya Takılıp Kaldı

Akşehir (Hususi) – Sultandağlarını ikiye bölerek Yalvaç kazasından Akşehire gelen yol üzerinde bir otomobil devrilmiştir.

Yalvaç’tan Akşehire gelmekte olan şoför Mevlûdun idaresindeki otomobil Akşehire beş kilometre mesafede bulunan Örkenez köyüne yaklaşmak üzere iken şoförün dikkatsizliği yüzünden bir kayaya çarparak iki defa takla atmış, bundan sonra çok derin olan dereye yuvarlanmıştır. Fakat yarı yolda çok kuvvetli bir çalıya takılıp kalmıştır.

Şoför Mevlût otomobilin altında kalmış ise de ufak bir yara ile kurtulmuştur. Yolculardan bir jandarma biraz incinmiş, Yalvaç müddeiumumisi Mükerrem beye bir şey olmamıştır. Derhal telefonla Akşehire malûmat verilerek imdat istenmiş, yolcular bulundukları mevkiden alınarak otomobille buraya getirilmiştir.    -SONPOSTA Gazetesi, 08.05. 1934-

———-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.