logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Eylül-Ekim 1976)

İÇME SUYU EK İNŞAATI DURDURULDU

Devamlı gelişmekte olan ilçemize kafi gelmemekte olan içme suyunun ek inşaat ile İller Bankası tarafından yaptırılan içme suyu inşaatı Hisarardı köyü tarafından durdurulmuş ve ilçe uzun zamandır susuz kalmıştır.

Yıllardır yılan hikayesine dönen ve ilçemizle Hisarardı köyü arasında dava konusu olan su konusunun Hisarardı köyünce engelleme ve politika aracı yapılması halkımızca iyi karşılanmamıştır. -4 Ekim 1976, Sayı: 369-

———–

 

Şoförler Derneği Başkanı Uyardı

Yalvaç Şoförler Derneği Başkanı Muammer Arıcan, geçtiğimiz hafta açılan ilkokullar ve öğrencileri ile ilgili olarak trafik yönünden bazı açıklamalarda bulunmuş ve şoförleri uyarmıştır.

Arıcan açıklamasında şunları söylemiştir:

“Şoför arkadaşlarımın okulların açıldığı şu günlerde küçük yavrularımıza dikkat ederek seyrü sefere çıkmalarını, bugünün küçüğü yarının büyüğü yavrularımızı en ufacık bir ihmal sonucu trafik kazasına kurban verebileceğimizi düşünerek hareket etmelerini rica ederim. Bilhassa okul çevrelerinden geçerken dikkatli olmalarını, ayrıca okula uzak öğrencileri de arabalarına alarak okullarına kadar götürmelerini rica ediyorum” diyerek hem trafik kurallarına uymaları hem de öğrencilerine yardımcı olmalarını istemiştir.

Şoförler Derneği Başkanı Arıcan’ın bu beyanları ilçemizde memnunlukla karşılanırken şoförler de başkanlarının bu ricalarına uyacaklarını belirtmişlerdir. -29 Eylül 1976, Sayı: 367-

———-

CHP İlçe Teşkilatı Köylerde Bayramlaştı

Yalvaç CHP İlçe Teşkilatı geçtiğimiz günlerde köylerimize kadar giderek partilileri ve diğer vatandaşlarımızla bayramlaştı.

Üç gün süreyle kutladığımız Şeker (Ramazan) Bayramında ilk gün ilçemiz merkezinde partilileri ve diğer vatandaşlarımızla bayramlaşan CHP ilçe teşkilatı yöneticileri üç gün öğleden sonraları ilçemize bağlı tüm köylerimizi ziyaret ederek köylerdeki vatandaşlarımızla ve parti üyeleri ile bizzat bayramlaşmışlardır.

Geçtiğimiz günlerde göreve gelen Ali Bal başkanlığındaki CHP’nin yeni yönetiminin bu yıl düzenlediği köylerde bayramlaşma isilü köylerimizde yaşayan halkımız ve CHP üyeleri tarafından sevinçle karşılanmış ve kabul görmüştür. -29 Eylül 1976, Sayı: 367-

———–

Yalvaç Kaymakamına Açık Mektup – 1

MC iktidarına, iktidar yanlılarına, ağababalarına ve Isparta Valisine uyarak onların irşatlarıyla hareket ederek hakkımızda bundan bir süre önce hazırladığınız rapordan bir adet daha istiyoruz. Bizim hakkımızda rapor tanzim edip dar ağacına gönderebilir misiniz?

Yasalarda hangi yerde belirlenmiştir, yayın organları hakkında kaymakamlar raporlar düzenler diye?.. Hele hele ilân dağıtımı için nereden aldınız rapor hazırlama yetkisini… Ve siz nereden biliyorsunuz, bizimle yeni çıkan gazetenin ne idüğünü?

R.T.T.’nun kitabıyla hareket ederseniz, tez alırsınız tezkere… Hadi yasaları bilmiyorsunuz bari durup oturacağınız insanları tanıyın. Kitabına uyduğunuz, dükkanlarından çıkmadığınız insanların Yalvaç’ta ne gibi bir içtimai mevkileri vardır biliyor musunuz? Yoksa bir devri iktidara yaranmak ve yaslanmak için mi hareket ediyorsunuz?

Gelecek defa Müze ziyaretlerinize yer ayıracağız efendim. -29 Eylül 1976, Sayı: 367-

————-

Öğretmen Nuri Biçer Görevine İade Edildi

Bir süre önce düzmece bir dilekçe ile hakkında yalan iftirada bulunulan ve Sütçüler’e bağlı Kasımlar’a sürgün edilen Merkez Gazipaşa İlkokulu öğretmenlerinden Nuri Biçer, Danıştay’da açtığı davayı kazanmış ve eski görev yerine iade edilmek zorunda kalınmıştır.

Öğretmen Nuri Biçer’i kutlar darısı diğer sürgün edilen öğretmenlerimizin başına deriz. -29 Eylül 1976, Sayı: 367-

—————–

Bayram Sakin Geçti

Bu yıl Şeker (Ramazan) Bayramı ilçemizde sakin bir şekilde kutlanmış ve hiçbir olaya rastlanmamıştır. Dışarıdan da çok sayıda hemşehrilerimizin ilçemize geldiği ve tüm eş-dost ve akrabaları arasında geçirdikleri Ramazan Bayramında halkımız genellikle mahalli geleneklere göre bayramlaşma eğlencelerle bayramı geçirmişlerdir.

-29 Eylül 1976, Sayı: 367-

———–

Afyon Milletvekili S. Mutlu Geçirdiği Kazayı Hafif Atlattı

İlçemizde uzun yıllar hizmet veren ve daha sonra Milletvekilliğine seçilen, milletvekilliği süresince de Yalvaç’ı ihmal etmeyen ve bizim hemşehrimiz haline gelen Afyon Milletvekili Süleyman Mutlu’nun Dinar – Afyon yolu üzerinde seyir halindeyken kaza geçirdiği haber alınmıştır.

Aldığımız habere göre S. Mutlu’nun içinde bulunduğu araç Dinar – Afyon yolu üzerinde seyrederken Göltaş Fabrikası civarında damperli bir araçtan fırlayan yaklaşık yüz kiloyu aşkın taş parçası aracın üzerine düşmüş, aracın içinde bulunan bir kişi yaralanırken Milletvekili Mutlu kazayı yara almadan atlatmıştır. Mutlu’ya geçmiş olsun deriz. -29 Eylül 1976, Sayı: 367-

———-

MERDİVEN Oyunu Temsil Ediliyor

Kısa bir süre önce bir şubesi ilçemizde açılan HALKEVLERİ tarafından angaje edilen Oral Yonci Tiyatrosu, önümüzdeki 13 Ekim günü halkımıza MERDİVEN adlı oyunu temsil edecektir.

Faaliyete geçeli kısa bir süre olmasına rağmen Halkevleri Yalvaç Şubesinin bu sosyal faaliyetlerinin halkımız arasında memnunluk yarattığı belirtilmiştir. Merdiven adlı oyunun biletlerinin Halkevleri Yalvaç Şubesinden ve TÖB-DER Şubesinden temin edilebileceği bildirilmiştir. -1 Ekim 1976, Sayı: 368-

———–

Hisarardı Yolu Açılırken Çevreye Zarar Verildi

İlçemize bağlı Hisarardı köyünün yollarının genişletilmesi asfaltlama çalışmaları sırasında bazı şahıslara ve belediyeye ait arsalara ve su kanallarına zarar verilmesi üzerine konu mahkemeye aksetmiş ve mahkemece çalışmalar durdurulmuştur.

YSE tarafından yapılan yol çalışmalarının Hisarardı bölgesinden değil de Yalvaç sınırından başlaması üzerine Yalvaç’a ve Yalvaçlılara zarar verilmesi üzerine durum infialle karşılanmış, yapılan müracaat üzerine de mahkemece bu yol çalışması durdurulmuştur. -1 Ekim 1976, Sayı: 368-

———-

“DGM’ye HAYIR” Kampanyasına İlçemiz de Katıldı

MC Hükümetince çıkarılması zor olmasına rağmen politik amaçlarla polemik yaratılarak kurulmak istenen Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) için merkezi Ankara’da bulunan TÖB-DER ve çeşitli kuruluşlar tarafından düzenlenen DGM’ye Hayır Kampanyasına ilçemizden de Yalvaç TÖB-DER ve Yalvaç HALKEVİ olarak üç otobüslük bir konvoyla katılmışlardır. -1 Ekim 1976, Sayı: 368-

———

Ayhan Elverici Soma’ya Atandı

Birkaç yıl önce atandığı Yalvaç Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü’nde başarılı hizmetler veren ve çevrede büyük sevgi ve saygı kazanan değerli Müdiremiz Ayhun Elverici, Soma Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne atanmıştır.

Elverici’nin başka bir yere atanması ilçemizde üzüntüyle karşılanmış ve halkımız mümkün ise bayarılı Müdiremizin yerinde kalması için ilgililere başvurulması için harekete geçilmesini istemişlerdir.

Gazetemiz, başarılı Müdire Elverici’ye bu atama için üzüntülerini belirtir, başarılı çalışmalarının yeni görev yerinde de devam etmesini diler. -1 Ekim 1976, Sayı: 368-

————

Sanayi Sitesi Faaliyete Geçti

İlçemizde birkaç yıl önce kurulan Yalvaç Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nce başarılı çalışmalarının sonucunda 110 dükkanın inşaatının tamamlandığını bildirilmiştir. Tamamlanan 110 dükkanın kooperatif üyesi esnaf ve sanatkarlarımız arasında yapılan kura ile sahipleri belirlendiği belirtilmiş ve esnaf ve sanatkarlarımız yeni dükkanlarına yerleşmeye başlamışlardır. Böylece ilçemiz Sanayi Sitesi de faaliyete fiilen geçmiş bulunmaktadır. -1 Ekim 1976, Sayı: 368-

————-

İlçemizde iki dernek lokali kapatıldı

Geçtiğimiz hafta içerisinde MC Hükümetinin baskılarının yoğunlaştığı devrenin ürünleri alınmaya başlamıştır. Bu nedenle de ilçemizin önemli iki dernek lokali de ilgililerce kapatılmıştır.

Bir süre önce gerekli kanuni izinleri alınarak kurulan ve kuruluşunu yine kanuni şekilde belirten bir bildiriyle kamuoyuna duyuran Yalvaç Halkevi şubesi, Isparta  Valisinin partizanca tutum ve davranışları sonucu adı geçen bildiri bahane edilerek kapatılmıştır. Halkevi yöneticileri bu kapatmaya ilişkin olarak gerekli itirazları yaparak lokalin en kısa zamanda açılması için çaba harcayacaklarını belirtmişlerdir.

Öte yandan yine yasal bir kuruluş olan TÖB-Der Yalvaç Şubesi de Vilayetçe verilen bir emirle yapılan bir arama ve taramadan sonra kanunsuz olarak kapatılmıştır. Her iki dernek yöneticileri kapatma kararlarını kaldırılması ve bu durumu kınamak amacıyla girişimlerde bulunmuşlardır. -4 Ekim 1976, Sayı: 369-

————-

Yine Solcu Öğrenciler Sınıfta Bırakıldı

Geçen yılın son devresinde yapılan sınavlar sonucu solcu öğrencilerin yahutta solla ana baba veya her hangi bir nedenle ilişkisi olan öğrencilerin sınıfta bırakıldıkları gazetemizde yayınlanmış ve tepki görmüş idi.

Ne var ki bu iddiamız bu kez güz dönemi sınavlarında daha belirgin olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Sınıfta bırakılanların ya da bırakılmak istenilen öğrencilerin genellikle sol görüşlü çevrelerin çocukları olduğu görülmüştür. Bu durum ilgililer gerektiği şekilde aksettirilecek ve çocuklarımızın durumlarının bir kez daha incelenmesi istenecektir. -4 Ekim 1976, Sayı: 369-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.