logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Eylül 1975)

Profesör ve Uzmanlardan Kurulu FRANSIZ HEYETİ İlçemize Geldi

Hoyran Gölündeki Su Ürünleri üzerinde gerekli inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere Fransa’dan konunun uzmanlarından kurulu bir heyet geçtiğimiz hafta ilçemize gelerek ilgililerle görüşmüştür.

Özellikle Hoyran ve Eğirdir göllerinde bol miktarda bulunan istakozun (kerevit) ihracı konuları üzerine yapılan çalışmalar kadar istakozun neslinin islahı, istihsali ve yem konuları da ele alınmış, ayrıca tarla balıkçılığı konusu üzerinde de ilmi araştırma raporu hazırlamak için yoğun çalışmalara girişilmiştir.

Göl ve su ürünlerini incelemek üzere gelen heyet, üç gün süren tetkik çalışmalarının ardından ilçemizden ayrılmışlardır. -8 Eylül 1975, Sayı: 328-

—————–

Feci Trafik Kazasında 1 ölü, 13 yaralı var

Geçtiğimiz pazar günü bir sünnet düğünü, düğün gezisi sırasında meydana gelen trafik kazası sonrasında kana bulanmıştır. Kazada yaralanan sünnet çocuğu Ö.K. hastanede can vermiştir.

Kaza, ilçemizde Dişçilik yapan Ramazan Karahan’ın çocuklarının sünnet düğünlerinde sünnet çocukları ve misafirleri gezdirmek amacıyla A.Ö. yönetimindeki otobüsle yapılan gezinti sırasında Sücüllü yolu civarında otobüsün devrilmesi sonucu meydana gelmiştir.

Kazada sekizi ağır olmak üzere 13 kişi yaralanmış, yaralılardan sünnet çocuklarından biri olan Ö.K. tedavi edildiği Yalvaç Devlet Hastanesinde tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiş ve düğün evini ilçeyi yasa boğmuştur. C. Savcılığı olaya el koymuş, ehliyetsiz olduğu öğrenilen şoför A.Ö. tutuklanmıştır. -8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————-

Öğretmen Rahmi Güngör Vefat Etti

İlçemizin yetiştirdiği değerli öğretmenlerden ilçemizde de uzun süre öğretmenlik yapan, Hisarardı Köyünden Rahmi Güngör halen görev yaptığı Kırıkkale ilçesi İlköğretim Müdürlüğü görevi sırasında aniden vefat etmiştir.

Güngör’ün cenazesi geçtiğimiz hafta ilçemize getirilmiş ve defnedilmiştir. Güngör’e Tanrıdan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz. -8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————-

Adli Tatil Sona Erdi

Bütün yurtta olduğu gibi ilçemizde de 20 Temmuz günü başlayan adli tatil, geçtiğimiz 5 Eylül günü sona ermiş ve yeni adli yılı dönemine girilmiştir.

Adli tatil süresince ilçemizdeki adliye dairelerinin görevlerini nöbetçi mahkemeler yürütmüşlerdir.       -8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————–

AKBANK İlçemizde Şube Açıyor

Bankacılık yönünden hızla gelişen ilçemize yedinci olarak bir banka şubesi daha açılması için teşebbüse geçildiği öğrenilmiştir.

Akbank şubesinin hizmet vereceği bina için kiralanacak yerler üzerinde tetkiklerde bulunmak üzere ilçemize bir heyet geldiği ve kısa zamanda banka şubesinin açılması için çalışmaların hızlandırıldığı bildirilmiştir. -8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————-

MUTLU DOĞUM

CHP İlçe Başkanı Avukat İsmail Akyürek’in bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir.

HATİCE adı verilen yavruya uzun ömür, ailesine mutluluklar dileriz.

ÖZYALVAÇ GAZETESİ

-8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————-

N İ Ş A N

Yalvaç Adliyesi Katibesi Meral CEYLAN

İle

Maliye Memurlarından Necmeddin ÖCAL

Nişanlanmışlardır. Genç nişanlılara mutluluklar dileriz.

ÖZYALVAÇ GAZETESİ

-8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————–

Eğirdir – Hoyran Gölü İhalesi Ertelendi

İlçemiz hudutları içerisinde Hoyran Gölü ile komşu ilçelerimiz hudutlarında bulunan Eğirdir gölünün yıllık ürünleri istihsal, avlama ve satışı için yapılacak olan ihale 4 Eylül günü yapılacağı bildirilmiş, ancak bakanlıkça görülen lüzum üzerine ileri bir tarihe ertelenmiştir. -8 Eylül 1975, Sayı: 328-

——————-

LİCE DEPREMİNE Yardım Kampanyası Açıldı

Geçtiğimiz hafta doğuda Diyarbakır ili ve çevresinde, özellikle Lice ilçesinde hasara sebep olan ve binlerce cana kıyan deprem felaketinde mağdur olanlara yardım için ilçemizde bir komite kurularak kampanya açılmıştır.

Kaymakam vekili Ruhi Kulan başkanlığında kurulan komite Celal Çakmak, A.İhsan Suyolcu, Kemal Ülker, Ahmet Yazar, Yavuz Ercan, Mehmet Şirin, Ahmet İnanıcı, Güngör Arsan, Necati Karahan, Ziya Memiş ve Muzaffer Aydınlı’dan teşekkül etmiş ve komite ilk toplantısını Cuma günü yapmıştır.

Lice depremine yardım komitesine başarılar, değerli yardımlarını esirgemeyecek halkımıza da şimdiden teşekkürlerimizi sunarız. -15 Eylül 1975, Sayı: 329-

——————-

KÖY-KOOP Traktör Fabrikası Kuruyor

”Kendi İmalimiz Traktörler Ortaklara Ucuz Fiatla Satılacaktır”

Bir süre önce kurulup hızla gelişen Tarımsal Amaçlı Köy Kalkınma Kooperatifleri Birliği, kısa adıyla KÖY-KOOP, orta Anadolu illerinden birisinde ilk Türk traktörünün imalatı için kuracağı fabrikaların hazırlıkları sona ermiştir.

Köy-Koop Genel Müdürü Gürmen Kökten’in yaptığı açıklamaya göre, bir Alman firması ile yapılan patent anlaşması gereğince muhtemelen Konya ilimizde kurulacak olan traktör fabrikasında imal edilecek traktörlerin ortaklarına piyasada satılan traktör fiyatlarının yarısına satılacaktır.

Köy-Koop’un bu çalışması kooperatifçiliğe gönül vermiş bölgemizde memnunlukla karşılanmıştır.         -15 Eylül 1975, Sayı: 329-

——————-

CHP’nin Kuruluşunun 52. Yılı Törenlerle Kutlandı

Türk politik hayatında önemli bir yeri olan ve Yüce Atamızın kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 52. yıldönümü tüm yurdumuzda CHP teşkilatlarında olduğu gibi ilçemiz teşkilatınca da törenlerle kutlanmıştır.

İlçemizde 9 Eylül Salı günü yapılan kutlama törenlerinde partinin ilk kurucu başkanı Yüce Atamızın büstüne çelenk konduktan sonra partililerin katılımıyla CHP ilçe binasında bir söyleşi toplantısı yapılmıştır.    -15 Eylül 1975, Sayı: 329-

——————-

Yeni Uluborlu Gazetesi Mahkum Oldu

İlçemizin yetiştirdiği genç ve değerli bankacılarımızdan T. Halk Bankası Ulubolu Şubesi Müdürü iken Manisa Demirci’ye atanan Akif Kaynak’a yayınladığı Yeni Uluborlu Gazetesinde hakaret eden aynı gazetenin sahibi ve sorumlusu Y.Nabi Tuna hakkında açılan Basın Davası geçtiğimiz hafta sonuçlanmıştır.

Sonuçlanan mahkeme kararına göre Y.Nabi Tuna 3,5 ay hapis cezasına çarptırılmış ve ayrıca 2500 lira manevi tazminata mahkum edilmiştir. -15 Eylül 1975, Sayı: 329-

——————

Hırsızlar Cirit Atıyor

Hırsızlık Olayları Halkımızı Tedirgin Ediyor

İlçemizde hırsızlık olayları geçtiğimiz hafta aniden artmış ve artık halkımızı tedirgin eder hali gelmiytir.

Bir haft içerisinde aldığımız gayrıresmi bilgilere göre, soyulan veya soyulmak istenen yerler şöyledir: Abacılar, Müderris, Pazar, Görgü ve Leblebiciler Mahallelerimizden ikişer ev, Akköprü civarında bir ev ve çarşı merkezinde Hükümet Konağı yanındaki Sati Balcı’ya ait büfe ikinci kez soyulmuştur.

Birkaç kişi oldukları tahmin edilen hırsızlık çetesinin akşam teravih saatlerinde çalıştıkları, girmek istedikleri evin camına önce taş atmak suretiyle evde kimsenin bulunup bulunmadığını kontrol ederek içeri dalarak hırsızlık olayını gerçekleştirdikleri tahmin ediliyor.

Halkımız son olaylardan tedirgin olarak yaşarken hırsızlar son olarak dünkü Pazar günü çarşı içerisinde Mehmet Kirazlı’ya ait Sarraf dükkanına girerek 15-20 bin lira civarında altın ve süs eşyası çalmışlar, aynı gün Sofular Mahallesinde N.E. adlı vatandaşa ait eve girerek külliyetli miktarda para çalmışlardır.

Durumu halkımız adına ilgilere duyurur, bilhassa Emniyet Teşkilatımızın daha aktif olarak çalışmasını dileriz. -22 Eylül 1975, Sayı: 330-

——————

MİRYOKEFALON ZAFERİ KUTLANDI

Türklerin Anadolu’yu yurt edinmeleri için 1071 yılında Büyük Türk Hanı Alparslan’ın Malazgirt’te verdiği meydan savaşından sonra ilk kez Anadolu’da yapılan savaşlardan biri olan Miryokefalon Zaferi’nin 799. Yıldönümü komşu ilçemiz Gelendost’ta parlak törenlerle kutlanmıştır.

Törenler savaşın kazanıldığı Miryokefalon ovasında sembolik olarak yaşanmış olaylarla başlamış ve sonra çevreden gelen Kılıç-Kalkan, Silifke ve Konya ekiplerinin iştirakiyle devam etmiştir.

Malazgirt’ten sonra verilen ilk savaşın GONDAM yani bugünkü Kumdanlı Ovasında olduğunu ve bu zaferin tarih sayfalarından çıkarılıp ortaya konulmasını, ilçemizden yetişen tarihçilerimizden rica eder, Miryokefalon Zaferinin yanına bir zafer günü daha eklenmesini rica ederiz. -22 Eylül 1975, Sayı: 330-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.