logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Eylül 1973)

1945 Sonrası YALVAÇ ve YALVAÇ POLİTİKASI – 2

Hazırlayan ve Derleyen: MÜFTÜOĞLU

1946 Milletvekili seçimlerinde Isparta’da CHP listesi kazandı, hemşehrimiz sayın Şevki Yalvaç Isparta’yı TBMM’de temsil edecek dört milletvekilinden biriydi.

1946 – 1950 yıllarında Demokrat Parti (DP)’liler ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’liler arasında yer yer kıyasıya mücadeleler olmuştur. Birçok köylerimizde partililerin kahveleri, sürüleri hatta namaz kıldıran hocaları bile ayrı tutulmuş, köy, yayla, hudut gibi meseleler önemli birer sorun haline getirilerek köyler ve köylüler arasında düşmanlık teessüs ettirilmiştir. Kuyucak, Örkenez (Bağkonak), Gelegermi (Kozluçay), Özgüney, Özbayat köylerinde olduğu gibi birçok vatandaşın kavga ederek ölmesine, öldürülmesine kadar gitmişti.

Bir tarafta CHP’liler ile DP’liler arasında hasımca mücadele yapılırken diğer tarafta CHP’li milletvekili sayın Şevki Yalvaç’la DP’li Belediye Başkanı sayın Ziya Aksu arasında tam bir birlik ve anlaşma vardı ve yine tam bir işbirliğiyle memleket meselelerine çözüm yolları aranıyordu. Bu devrede Yalvaç’ın en büyük ihtiyacı olan içme suyu,su çıktığından Yalvaç’a CHP’li Milletvekili Şevki Yalvaç ve DP’li Belediye Başkanı Ziya Aksu’nun el ele vererek çalışmaları ile kısa zamanda getirilmiştir.

Isparta’nın politikacıları, yöneticileri kolay politika yapmayı severler. Kazalarına eşit hakları tanımazlar. Her yolun mutlaka Isparta’dan geçmesinin şart olduğunu ileri sürerler. Her devirde ve her partide kazalarının hakkının tam olmasını isteyen şahsiyetli politikacılar istemezler. Kendi arzularına ram olacak ve evvela kendilerinin kazanmasını temin edecek vasıta ararlar. Dün böyle olmuştur, bugün de hâlâ olmaktadır. Bu taktiklerinde maalesef muvaffakta oluyorlar. CHP’de iken böyle olmuştur, DP’de iken de böyle olmuştur.

1950 seçimlerini Isparta’da DP listesi kazandı. Sayın Dr. İrfan Aksu Yalvaç’tan Isparta Milletvekili olarak parlamentoya gitti. 1946’dan beri hakikaten DP içinde çok çalışan ve DP’yi güçlendiren Dr. Aksu, bu çalışmalarının karşılığı olarak seçimlerden birkaç ay sonra zamanın hükümeti tarafından tetkik seyahati için 6 aylığına Fransa’ya gönderildi. Konya – İzmir devlet yolunun Isparta’dan geçmesi kararı da işte bu tarihe rastlar.

1950 seçimlerinden sonra CHP iktidarı kaybetmişti. Daha önceki yıllarda CHP iktidarından faydalananlardan birçoğu yeni iktidar partisi olan DP’ye kaymışlardı. CHP İlçe Başkanı Edip Berkün, eski arkadaşlarından birçoğunun karşı saflara geçtiğini esefle müşahede etti. Partisin güçlendirmek için genç ve dinamik arkadaşlar arıyordu.

1950 yılı Haziran ayında Dahiliye İhtisasını yaparak ilçemize gelen hemşehrimiz sayın Lokman Başaran’dan CHP saflarında yer almasını talep ettiler. Müsbet cevap alamayınca o zaman CHP Isparta İl Başkanı olan Av. Tahsin Argun’u bu işle görevlendirdiler. Dr. Lokman Başaran, henüz ihtisas yapmış bulunduğunu, biraz kendi işlerini tanzim etmeye mecbur olduğunu israrla söylüyordu. Bu arada yazılı bir talebine mektupla cevap veren Dr. Başaran, zaman ve şartlar müsait olunca politikaya girdiğinde elbette CHP saflarına katılacağını söylemişti. Dr. Lokman Başaran’ın bu cümlesi CHP yöneticilerini çok taraflı harekete getirdi. Zamanın CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek dahil olmak üzere Dr. Başaran’ın CHP saflarına bir an evvel katılması için baskı yapıyorlardı.

1951 yılı 4 Mart günü Tokmacık Köyü’nde yapılan 3. Muhtar seçimini (ilk iki seçimi CHP adayı kazanmıştı) tecessüs mahiyetinde gözetleyen Dr. Lokman Başaran, henüz birinci yılını doldurmayan DP iktidarının vatandaş hakkına el uzattığını görünce vazife almak zamanının geldiğine inandı Cumhuriyet Halk Partisi’ne kaydını yaptırdı. 1951 yılı Nisan ayında yapılan CHP Yalvaç ilçe kongresinde Dr. Başaran CHP Yalvaç ilçe başkanlığına getirildi. (devamı var)-27 Ağustos, 3 Eylül 1973, Sayı: 231-232-

 

ADAY YOKLAMALARINDA YALVAÇ ŞANSSIZDI

14 Ekim 1973 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimleri ile kısmi senato seçimlerine katılacak adayların tesbiti için bütün yurtta olduğu gibi ilçemizde de 2 Eylül günü aday yoklamaları yapılmıştır.

Aday yoklamasında alınan sonuçlara göre Yalvaçlı aday adayları şanssız bir sıralama elde etmişler ve seçilme şansları kaybolmuş gibi görünmektedir.

AP Milletvekili adayları: 1. Süleyman Demirel, 2. A.İhsan Balım, 3. Mustafa Cesur, 4. Av. Yusuf Uysal.

CHP Milletvekili Adayları: 1. Dr. Turan Özgül, 2. Yaşar Güngör, 3. Av. Ali Bal, 4. M.Rasih Yıldırımkaya.

AP Senato Adayı: Mustafa Gülcügil.

CHP Milletvekili aday listesinin ikinci sırasında yer alan adayın istifa ettiği yolunda söylentilerle birlikte ilçemizden yarışa katılan Av. Ali Bal’ın listede ikinci sıraya yükselmesi beklenmektedir.

Aday yoklamalarında AP’den 4. Olan Av. Yusuf Uysal ile CHP’nin ikinci sırasında yer alması beklenen Av. Ali Bal’ın bu duruma göre seçilme şansları oldukça zayıf ihtimal olarak göründüğü ifade edilmektedir. -10 Eylül 1973, Sayı 233-

 

Bağkonak Bucağına Ambulans Hediye Edildi

İlçemize bağlı Bağkonak Bucağı Belediyesine Avrupa’da yaşayan Bağkonak’lı işçi hemşehrilerimiz tarafından bir minibüs ambulans bağışlandığı bildirilmiştir.

Alınan bilgiye göre söz konusu araç geçtiğimiz hafta içerisinde ilçemize getirilerek hizmete konulduğu belirtilirken Bağkonaklı işçilerimizin bu örnek hareketi çevremizde memnunlukla karşılanmıştır. -10 Eylül 1973, Sayı 233-

 

Trafik Kazasında Bir Jandarma Eri Öldü

Geçtiğimiz hafta sonu, 2 Eylül Pazar günü yapılan aday yoklaması için köylerden delege getirmek için görevli minibüslerden biri, bir jandarma erine çarparak ölmesine sebep olmuştur.

İlçemiz Jandarma Birliğinde görevli Aydın’lı jandarma eri R.U., yolda seyretmekte olan A.A. yönetimindeki minibüsü durdurup binmek istemiş, ancak başaramamış ve minibüsün çarpmasıyla altında kalarak ağır yaralanmıştır. Ağır yaralı halde Isparta’ya kaldırılan jandarma eri R.U. kurtarılamayarak öldüğü bildirilmiştir. -10 Eylül 1973, Sayı 233-

 

Armut Toplarken Düşüp Öldü

İlçemize bağlı Kozluçay Kasabasında 41 yaşlarında bir kadın bahçesindeki armut ağacından armut toplarken ağaçtan düşüp ağır yaralanmış ve ölçülmüştür.

Kozluçay Kasabasından G.A. adındaki kadın bahçesindeki armutları toplamak için çıktığı armut ağacından dengesini kaybederek düşmüş ve feci şekilde can vermiştir. Olaya C.Savcılığı el koymuş, gerekli tahkikata geçmiştir. -10 Eylül 1973, Sayı 233-

 

Hüyüklü – Yağcılar Kooperatifi İnşaatı Tamamlandı

Bir süre önce kurulan ve hemen başlatılan 1500 kapasiteli tavukçuluk projesi ile inşaatına başlanan Hüyüklü-Yağcılar Kooperatifi binalarının inşaatları sona ermiştir.

İlçemizde mevcut ve en faal kooperatiflerden olan Hüyüklü-Yağcılar Kooperatifi ve çalışmaları ile ilgili geniş bilgileri önümüzdeki sayılarımızda vereceğiz. -10 Eylül 1973, Sayı 233-

 

İlçemizde Ayçiçek Yağı Fabrikası Kuruldu

Bir süre önce çevremizde yağından faydalanılan afyonun ekiminin yasaklanmasının ardından üreticilerimizin ayçiçeğine yönelmesi üzerine gelişen ayçiçeği yağı imalatı için ilçemizde bir fabrika kuruluşunun gerçekleştiği sevinçle haber alınmıştır.

İlçemiz yağ imalatçılarından Kadir Kurucu’nun teşebbüsü ile geçtiğimiz hafta faaliyete geçirilen tesiste rafine Ayçiçek yağı imaline başlandığı bildirilmiştir. -17 Eylül 1973, Sayı 234-

 

T.Halk Bankası Yeni Müdür Geldi

Bir süre önce Denizli / Çivril’den ilçemiz T. Halk Bankası Müdürlüğüne atanan Yavuz Ercan geçtiğimiz hafta içerisinde ilçemize gelerek buradaki görevine başlamıştır.

Süleyman Kalay’dan boşalan T.Halk Bankası Yalvaç Şube Müdürlüğü’ne atanarak göreve başlayan yeni müdür Ercan’a hoşgeldiniz der, görevinde başarılar dileriz. -17 Eylül 1973, Sayı 234-

 

T.İş Bankası Şefliğine H. Akbaş Atandı

Bir süre önce başka yere atanan Fercani Yapar’dan boşalan şefliğe hemşehrimiz Hasan Akbaş atanmıştır.

Çalışması ve dürüstlüğü ile iyi bir muhit edinen değerli hemşehrimiz T.İş Bankası yeni şefi Hasan Akbaş’a yeni görevinde başarılar dileriz. -17 Eylül 1973, Sayı 234-

 

KIYMETLİ YALVAÇ’LI HEMŞEHRİLERİM

Dört seneye yakın bir zamandan beri aranızda bulunmaktan sevinç duymakta iken, Çivril kazasına atandım. Bu geçen zaman içinde sizlere ve Yalvaç’a karşı küçükte olsa hizmet yapabildiysem mutlu olarak ayrılmış olacağım.

Hepinizin işlerinde üstün başarılar, bol kazançlar dilerim.

Süleyman KALAY / T.Halk Bankası Şube Müdürü  -17 Eylül 1973, Sayı 234-

 

İlkokullarımız Açıldı

1973-1974 Öğretim yılına ilçemiz merkez ilkokulları geçtiğimiz pazartesi günü girmişler, köy ve kasaba ilkokullarımız da bugün açılarak yeni öğretim yılına gireceklerdir.

Alınan bilgiye göre bu öğretim yılında 8 bin civarında ilkokul öğrencisinin eğitim ve öğretim görecektir. Öte yandan okulların açılmasıyla birlikte İlköğretim Haftası da başlamıştır. Seçim yasakları nedeniyle her hangi bir tören düzenlenmeyecektir.  -17 Eylül 1973, Sayı 234-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.