logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Ekim-Kasım 1973)

14 Ekim Seçimlerinde Partilerin Aldığı Oy Miktarı

14 Ekim 1973 Pazar günü yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinin sonuçları açıklandı. Buna göre ilimizde 14 Ekim seçimlerine katılan 7 siyasi partinin aldığı oyların dağılımı şöyledir:

İlçesi                                     AP            CHP             DP         MSP     CGP        MHP        TBP
Isparta Merkez           19.909        3.358           496      1.813      260             283        119
Yalvaç                               5.188         1.454         4.941      1.123      974         254        135
Şarkikaraağaç                1.125         1.522         2.956          495      406         121          69
Gelendost                      2.429           955            400         317      140           57          42
Eğirdir                               7.696      1.527            327         609      206         147          79
Sütçüler                           1.455         235            129         395       141          91           91
Atabey                            2.114         235              16         182         12           25          21
Senirkent                        4.320        509            209          461      108         231          32
Uluborlu                             710        645              76          304        23           28           21
Keçiborlu                         1.999     1.436            149         313        86           91           47
T o p l a m                     52.299    12.076           9.370      6.002   2.257    1.328         615

                                                                                                                                             -22 Ekim 1973, Sayı: 239-

 

İlçemizde Mahalli Seçim Hazırlıkları Tamamlanıyor

Geçtiğimiz ay 14 Ekim tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinden sonra bu kez mahalli seçimler için hazırlıklar başlamıştı.

9 Aralık 1973 tarihinde yapılacak mahalli seçimlerde ilçemiz merkezle birlikte kasabalarımızın belediyelerinde de başkanlık seçimi yapılacaktır.

9 Belediye Başkanı, 118 Meclis Üyesi Seçilecek

Merkez ilçe, Kumdanlı Bucağı, Bağkonak Bucağı, Sücüllü Kasabası, Hüyüklü Kasabası, Tokmacık Kasabası, Körküler Kasabası, Kozluçay Kasabası ve Çetince Kasabası olmak üzere toplamda 9 belediye başkanı ve 118 belediye meclisi üyesi ile tüm köy ve mahalle muhtarları seçimler sonucunda yenilenecektir. Bucak ve kasabalarımızda da ilçemizdeki gibi oldukça çekişmeli bir mücadelenin geçmesi beklenmektedir.

 

ÖN YOKLAMA YAPILDI

9 Aralık tarihinde yapılacak mahalli seçimler için hazırlıklar sürdürülmekte olup geçtiğimiz Pazar günü ön yoklamalar yapılmıştır. Ön yoklama sonuçları Gazetemiz ön yoklamalar sırasında baskıdan çıktığı için sonuçları önümüzdeki sayımızda bildireceğiz.

Son aldığımız bilgilere göre 9 Aralık mahalli seçimlerinde Yalvaç Belediye Başkanlığı için aday adayı olarak AP’den Hüseyin Büyükboyacı ve Muzaffer Tütüncü, DP’den Emin Yalçın ve Tosun Türkoğlu, CHP’den Orhan Aydoğan’ın isimleri geçerken bağımsız olarak da Süleyman Akgün’ün aday olduğu söylentiler arasındadır.

Daha önceki seçimde AP’den adaylığını koyarak seçimi kazanan ve halen Belediye Başkanlığı görevini yapan O. Mesut Berkün ise bu seçimde başkanlık için yeniden adaylığını koymayacağını açıklamıştır.

CHP İl Genel Meclisi Adayları Belli Oldu

9 Aralık seçimlerinde yeni dönemde görev yapacak İl Genel Meclisi üyeleri de belirlenecek.

Edindiğimiz gayriresmi bilgilere göre CHP’de il genel meclisi üyeliği adaylığı için adı geçen isimler: Bir dönemi önce Belediye Meclisi üyeliği yapmış olan Muhasebeci ve arzuhalci Mehmet Naci Arı, Özer Nazlı, Rahmi Anıl ve Abdullah Özgen’in aday olacakları söylentiler arasındadır.

Gazetemiz ve Matbaamız sahibi Ruşen Özgül de 9 Aralık mahalli seçimlerinde Yalvaç Belediye Meclisi Üyeliği için CHP’den adaylığını koyduğunu açıklamıştır. Seçimlerle ilgili gelişmeleri önümüzdeki sayılarımızda gazetemizde bulacaksınız.        -12 Kasım 1973, Sayı: 241-

 

ATA’mızı Ölümünün 35. Yılında Andık

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 35. yılında, hazırlanan bir programla ilçemizde de andık.

Bayram alanında hazırlanıp sunulan programa protokolden başka öğrencilerimiz ve halkımız da katılmış, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılmış, şiirler okunmuştur. Ayrıca okullarımızda da Atatürk’ü Anma programları düzenlemiştir. -12 Kasım 1973, Sayı: 241-

 

İş Bankası’ndan ATATÜRK Filmi

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 50. Yılı ve içinde bulunduğumuz Atatürk Haftası nedeniyle T. İş Bankası Yalvaç Şubesince getirilen Atatürk Filmi, halkımıza ve öğrencilerimize ücretsiz olarak geçtiğimiz hafta devamlı olarak oynatılmıştır.

T.İş Bankasınca getirilerek halkımıza ve öğrencilere izletilen Atatürk konulu film beğenilirken halkımız arasında bu tür faaliyetlerin artarak devam ettirilmesi istenmiştir.  -12 Kasım 1973, Sayı: 241-

 

YALVAÇ KİTABI Satışa Çıkarıldı

Bir süre önce Cumhuriyetin 50. Yılı Komitesince hazırlanıp Yalvaç – Çay Yolu Yaptırma ve İlçeyi Kalkındırma Derneği’nce bastırılan “YALVAÇ” kitabı geçtiğimiz hafta baskıdan gelmiş ve satışına başlanmıştır.

Geliri Yalvaç-Çay Yolu Yaptırma ve İlçeyi Kalkındırma Derneği’ne verilecek olan YALVAÇ kitabının satışı ilçemizde gazetemiz bürosundan ve Mümin Eczanesinden yapılmaktadır. İlçemiz dışında bulunan hemşehrilerimiz ve Yalvaç severler de kitaptan edinmek istedikleri takdirde, kitap ödemeli olarak posta ile gönderilecektir. -5 Kasım 1973, Sayı: 240-

 

İzzet Dirik Dinar’a Atandı

İlçemizin yetiştirdiği değerli Hukukçu gençlerimizden İzzet Dirik stajını bitirmiş, yetkili C. Savcı Yardımcısı olarak ataması yapılmıştır.

Dinar’a atanan İzzet Dirik’e yeni görevinde başarılar dileriz. -19 Kasım 1973, Sayı: 242-

 

İçinizden Biri

HANGİSİNİ SEÇELİM

Seçimler geldi çattı. Vereceğimiz oylarla meclisimizi, hükümetimizi ve hatta istikbalimizi seçeceğiz. Bunun için oylarımızın önemi çok büyüktür.

Bir tek oydan da ne çıkar demeyip, hepimiz oylarımızı kullanalım. Eğer tam istediğimiz gibi bir parti veya aday yoksa, nisbeten iyi olanı seçelim. Ne yapalım, koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi diyeceğiz.

Oylarımızı verirken partilerden evvel, seçeceğimiz insanların fikrini, zikrini, karakterini göz önüne alıp düşünmeliyiz. Nasıl bir adamdır, bugüne kadar memleket için ne yapmıştır, ne yapabilir?.. Denenmiş, faydası görülmemiş, zararı görülmüş partilere yanaşmamalıyız. Kendi bölgemizin yanında bütün bir Türkiye’yi düşünmeli, pire için yorganı yakmamalıyız.

Bizim koltuk kavgası edenlere değil, hizmet kavgası edenlere ihtiyacımız var.

Bizden acizane söylemesi. Yoksa dört yıl sonraki seçimleri iple çekeriz. Her hangi bir partinin davulunu çalıyorsam elim kırılsın.       SERTOĞLU

-5 Ekim 1973, Sayı: 237-

 

Çınaraltı Sohbeti

AKILLICA POLİTİKA

Özyalvaç Gazeteniz birkaç sayıdır yurdumuzun ve çevremizin politik olayları ve atmosferi karşısında prensibinin dışına çıkarak politikadan ısrarla bahseder oldu.

Elbette bunun da nedenlerinin olduğu, okuyucularımızın da bize hak vereceği bir gerçektir. Gazetemizi devamlı takip eden okuyucularımız karşılaştıkları yerde bize politika üzerine kanaatlerimizi sorarlar. Biz de kendilerine çoğu zaman Yalvaç’ı düşünerek cevaplar veririz ve gazetemizde de bunu zaman zaman işleriz. Ama ne var ki bazı hemşehrilerimiz bizi kınarcasına karşılarlar.

Arkadaş ben ve gazetem herşeyden önce Yalvaç’lıdır ve Yalvaç’lının menfaatlerini düşünür. Bunun için Yalvaç’ın akıllıca bir politika izlemesini temenni eder ve bu yönde hareket eder. Eline milletvekilliği geçenler, milletvekili olmasına ramak kalıpta kaybedenler, milletvekili olmak için sonuçsuz çaba sarfedenler ve taraftarları hep yalnız kendilerini akıllı zannederler… Ama sonunda hüsrana uğrarlar.

Fakat bir devre de olsa milletvekilliği yapan değerli bir hemşehrimizin destekçisi olmamız bazı kimselerce suçmuş gibi bize gerek gıyabımızda gerekse yüzümüze karşı sözler sarfederler. Gazetemizin başında tarafsız yazmasına rağmen bir adayı hem de hemşehrimizi desteklememiz bizim tarafsızlığımıza halel getirirmiş. Böyle düşünenler yanılıyorlar. Zira memleket için kendilerini de desteklediğimiz anlar oldu. Oldu ama mükafatını partiden kovulurcasına muamele ile gördük. Kendi partilisine böyle bir hareketi reva görenler milletvekili olduklarında neler yapmazlar.

ÖZYALVAÇ, bir çalışkan ve eserler vermiş hemşehrisini desteklemekle varsın tarafsızlığını kaybetsin. Sadece kaybetmeyen Yalvaç olsun istiyoruz. Tarafsızlıktan Özyalvaç Gazetesi geçici bir zaman bile olsa bazı şeyler kaybedebilir, ama Yalvaç’ın kaybettikleri daha büyük olur. Biz istiyoruz ki Yalvaç’a en güzel hizmeti verecek ve zamanında denenmiş insanlar başarı kazansın.

Akıllıca politika takip etmek Yalvaç için bir borçtur.                      Ruşen ÖZGÜL

-5 Ekim 1973, Sayı: 237-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.