logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Ekim 1971)

Göller Bölgesinde İlk Meyve Suyu Fabrikası İlçemizde Kuruluyor

632 Kişinin Hissesi olan girişim için 6.225.000 TL stok edildi

1971 yılı başında kuruluş hazırlıklarına başlandığı ve şimdiye kadar gizli tutulduğu bildirilen Yalvaç Meyve ve Sebze Suyu Fabrikası için Anonim Şirket kurulduğu açıklandı. Şirketin 78 müteşebbisin çabasıyla kurulduğu ve faaliyete geçtiği resmen açıklanmıştır.

İlgilerce yapılan açıklamaya göre kurulacak fabrikanın mali portresinin 20 milyon lira civarında olduğu, bunun 6 milyon 225 bin lirasının stok edilmiş durumdadır. Sermayenin terakümü için ilçemize bağlı Kozluçay köyünden 68 kişi 680 bin, Dedeçam köyünden 110 kişi 1 milyon 100 bin, Celeptaş köyünden 20 kişi 200 bin, Körküler köyünden 400 kişi 4 milyon lira, Hüyüklü ve Yağcılar köylerinden 25 kişi 275 bin liralık iştirakleriyle katkıda bulundukları ve şirkete ortak oldukları, bunların da yurtdışında çalışan işçilerimizden oluştuğu bildirilmiştir. Ayrıca özel ve tüzel kişiler işe Yalvaç Tarım ve Kredi Kooperatifleri, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Tarım Satış Kooperatifi, Eyuplar Kalkındırma Kooperatifi ve çeşitli kuruluşların da muayyen çaplarda yatırımda bulunabilecekleri açıklanmıştır.

Alınan diğer bilgilere göre, yakında faaliyete geçecek olan Meyve ve Sebze Suyu Fabrikasının 18 bin ton üzüm, 13 bin ton elma, bin 500 ton şeftali, bin ton vişne ve 15 bin ton domates işleyebilecek kapasitede olacağı, ayrıca konserve, patates nişastası ve ispirto atıklarından sıkıştırma suni elyaf imalinin de yapılabilecektir.

Kurulacak olan fabrikanın çevremizde üretilen meyve ve sebzelerin değerlendirilerek ilçemizde iktisadi hayatına büyük katkı sağlayacağı, yaratacağı istihdam ile iş gücü ihtiyacına önemli miktarda cevap vereceği ve bunlardan başka, yatırım yapmak isteyen özellikle yurtdışındaki işçi hemşehrilerimizin yapacakları tasarrufları değerlendirebilecekleri çok büyük öneme haiz bir teşebbüs olarak görülmektedir. Fabrika kurulması için harekete geçen şirketin kurucu üyelerini bu başarışı çalışmalarından ötürü kutlar, başarılarının devamını dileriz. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

 

İlçemize Yeni Öğretmenler Atandı

İlçemiz köy ve kasabalarındaki bazı ilkokullara yeni öğretmenler atanmıştır. İlgililerden aldığımız bilgilere göre;

Merkez Salur İlkokulu’na Nuri Biçer, Hüyüklü İlkokulu’na Gülser Hünük, Kifaye Şimşek, Fatma Yalçınkaya, Ayşe Uysal, Ayşe Işıldak, Nazlı Demir, Ayvalı İlkokulu’na Zehra Güldik, Fatma Tekin, Bağlarbaşı İlkokulu’na Faden Kızılkaya, Nimet Çınar, Bahtiyar İlkokulu’na Perihan Karakoç, Hatice Karakoç, Bilal Ünsal, Çetince İlkokulu’na Aslıhan Aslan, Eyuplar İlkokulu’na Hülya İnanıcı, Rabia Bayırlı, Kırkbaş İlkokulu’na Hatice Köse, Kozluçay İlkokulu’na Mustafa Gürses, Tokmacık İlkokulu’na Ayşe Erdem ve Y.Kaşıkara İlkokulu’na İshak Topak atanmışlardır. Görevlerşnde başarılar dileriz. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

Köy Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birliği Ankara’da Kuruldu

Türkiye’de bugüne kadar kurulmuş bulunan 2276 adet köy kalkınma kooperatifi ile 725 adet Topraksu ve diğer tarımsal amaçlı kooperatiflerin kaderinde büyük aşamalar kaydedeceği beklenen ve 2 senedir süren kurucu müteşebbislerin çalışmaları sonucu olarak KÖY KALKINMA ve DİĞER TARIMSAL AMAÇLI KOOPERATİFLER BİRLİKLERİ MERKEZ BİRLİĞİ’nin kuruluş ilk genel kurul toplantısı İzmir Cad. 45/3 ANKARA adresinde yapılmış, yönetim ve denetim kurulları seçilerek hükmi şahsiyetini kazanmıştır.

Yönetim Kurulu Başkanlığına Giresun Birlik Başkanı Sabri Çolak seçilirken Isparta Kooperatiflerini temsil eden Ş.Karaağaç’lı hemşehrimiz Ethem Beydoğan ise Birlik Murahhas üyeliğine seçilmiştir. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

 

YEŞİLKENT YAPI KOOPERATİFİ KURULDU

İlçemizde ihtiyaç sahiplerine konut temini ve Yalvaç’ın şehircilik yönünden gelişmesi, güzelleşmesi için bir yapı kooperatifi kurulmuştur.

Yeşilkent Sınırlı Sorumlu Yapı Kooperatifi geçtiğimiz günlerde kuruluş hazırlıklarını tamamlamış, ve müteşebbis kurullar faaliyetlerine başlamıştır.

Alınan bilgiye göre Avni Öztoprak, Kenan Sevimli, A.Yaşar Kocagöncü, Ruşen Özgül ve Faruk Metin’den oluşan Yeşilkent Sınırlı Sorumlu Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde kooperatif genel kurulunu toplantıya çağıracaktır. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

 

ELEKTRİKLER BİR DAHA KESİLMEYECEK

Aylardan beri devam eden ve halkımızı bıktıran elektrik sıkıntısının giderilmiş olduğu, Kuleönü trafosunun İkinci Kovada Santraline bağlanması ile faaliyete geçirilen indirim istasyonunun şimdilik Isparta ve Burdur hattına cereyan vereceği öğrenilmiştir.

İlgililerin ifadesine göre 1959 yılında faaliyete geçirilen 8500 megavatlık Birinci Kovada Santralı sadece Eğirdir ve Akşehir hattına cereyan vereceğinden üzerindeki büyük yük bu suretle giderilmiş ve halkımızı bizar eden kesilmeler önlenmiştir. Yakın bir zamanda diğer santrallerle paralele gireceği bildirilen Kovada Santralinin icap ederse diğer yerlerden takviye edileceği bildirilmiştir. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

 

YALVAÇ, Amerika Televizyonunda

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan Selection mecmuası ve ABC televizyonunu muhabirlerinden A.Turner Bruno özel olarak ve ABD televizyonu adına ilçemize gelmiştir.

İlçemizde Kaymakamımız Ahmet Kayır ve Turizm Derneği ilgilileriyle görüşen Selection Muhabiri Bruno, ilçemizin ilginç yönlerini televizyon yayınlamak üzere filme almıştır.

Önümüzdeki Kasım veya Aralık ayında ABD televizyonunda yayınlanacak olan programda Yalvaç tanıtılacaktır. Ayrıca Selection adlı mecmuada Yalvaç’la ilgili geniş yayınlar yapılacaktır. (25 Ekim 1971, Sayı: 138)

 

MONTAFON-SIĞIR SERGİSİ Yapıldı

İlçemiz Veterinerliği’nce düzenlenen ve 16 Ekim Cumartesi günü yapılan Montafon – Sığır Sergisi’nde yapılan yarışmanın sonuçları açıklanmıştır. Yapılan açıklamaya göre kazanan üreticiler:

Montafon cinsi inek:

1.Hisarardı Köyünden İhsan İnce’ye ait, 2.Saray Mahallesinden Halil Özaydın’a ait, 3.Salur Mahallesinden Necip Çekmez’e ait, 4.Kuyucak Köyünden Adil Bardak’a ait.

Montafon cinsi düve:

1.Altıkapu Köyünden Emin Ceylan’a ait, 2. Hisarardı Köyünden Apil Yılmaz’a ait, Sofular Mahallesinden Necati Aydınay’a ait, 4. Abacılar Mahallesinden Mehmet Türker’e ait.

Montafon Cinsi Buzağı ve Dana: 1.Salur Mahallesinden Necip Çekmez’e ait, 2.Saray Mahallesinden Halil Özaydın’a ait, 3.Sofular Mahallesinden Nazım Duru’ya ait, 4. Abacılar Mahallesinden Mehmet Sakallı’ya ait, 5.Sofular Mahallesi’nden Abdullah Özgür’e ait, 6.Eski Mahalle’den Ali Zeybek’e ait. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

 

Belediye Odun – Kömür Satışı Yapacak

Havaların aniden soğuması ile birden artan odun-kömür fiyatlarına Belediye el koymuş ve yeni satış fiyatlarını bildirmiştir. Yeni fiyatlara göre meşe odunu 30 kuruş, ardıç ve çam 25 kuruş, Kömür ise 27 kuruştur.

Buna riayet etmiyen odun ve kömür satıcıları satışı durdurmuşlardır. Satışı durduranlar hakkında bir takibata geçilmemiştir. Odun ve kömür satıcıları ise odun ve kömürün yerinden pahalıya geldiğini iddia etmişlerdir.

Bunun üzerine Belediyeden alınan bilgiye göre gerekirse odun – kömür satışını durduracak ve bizzat kendisi satış yapacağı söylenmektedir. (11 Ekim 1971, Sayı: 136)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.