logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (9-16 Mart 1970)

Müessesemiz Sahibi Trafik Kazası Geçirdi

Müessesemizin kurucusu ve gazetemizin ilk sahibi Hasan Hüseyin Özgül geçtiğimiz hafta bir trafik kazası geçirmiş ve yaralanmıştır.

Kazanın ardından hemen Yalvaç Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Hasan H. Özgül, bir süre komaya girmiş Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şükrü Oğuz tarafından itina ve ihtimamla tedavisi yapılarak kurtarılmıştır. Bir süre hastanede kalan Özgül, iyileşip tedavisinin geri kalan kısmını evinde geçirmek üzere istirahat tavsiyesiyle taburcu edilmiştir. Gazetemiz sahibi Ruşen Özgül’ün babası olan Hasan H. Özgül’ün durumunun iyiye gittiği belirtilmiştir.

Özgül ailesine geçmiş olsun derken yaralı Hasan H. Özgül’e acil şifalar dileriz. (9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

Bir Kulüp Daha Kapatıldı

İlçemiz Emniyet teşkilatınca,  Dernekler ve Cemiyetler ile bunlara ait kulüp ve lokallerin çalışmaları üzerinde sıkı bir takibe girişilmiştir.

Bir süre önce Şehir Kulübünü kapatan Emniyet, daha sonra gayrı faal olan Çınar Spor Kulübünün feshini gerçekleştirmiş, en son olarakta geçtiğimiz hafta yaptığı bir baskında uygunsuz işlerle uğraştığı belirlenen Avcılar Kulübü’nde pek çok sayıda içki şişeleri ve kaçak oyun kağıtları ele geçirilmiş, kulübe girmesi yasak olan çocuklara rastlanmıştır. Bu nedenle de Avcılar Kulübü kapatılmıştır.

Öte yandan ilçemizdeki Şoförler Derneği’ndeki bir yolsuzluk iddiasının adliyeye intikal ettiği bildirilmiştir. (9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

İlçemizde Tarihi ve Kıymetli Bir Eser Bulundu

İlçemize bağlı Eyuplar Köyünde Mahmut Demir adlı vatandaş tarlasında elma fidanı dikmek için açtığı çukurdan bir mermer kartal heykeli bulmuştur. Böylece müzemiz büyük ve kıymetli bir eser daha kazanmıştır.

Eyuplar’da bulunan bu kartal heykeli Yalvaç Müzesi yetkililerince köye gidilerek teslim alınmış ve Müze’ye getirilmiştir. Alınan bilgiye göre heykelin kıymeti nisbetinde sahibine ikramiyesi verilecektir. (9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

Cezaevindeki Şahsı Nikahlayan Muhtar Mahkum Oldu

İlçemize bağlı bir köyün muhtarı H.K., bundan bir müddet önce sahte muamele ve evrak düzenlemekten Yalvaç Ağır Ceza mahkemesine sevkedilmiş ve geçtiğimiz hafta 2 yıl 6 aya mahkum olmuştur.

Yalvaç cezaevinde kız kaçırmaktan tutuklu bulunan bir şahsı sahte evrak düzenleyerek nikahlayan muhtar savunmasında her ne kadar bunun suç olduğunu bilmediğini söylemişse de mahkeme kendisini mahkum etmiş ve karar verilir verilmez muhtar tevkif edilmiştir. (9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

TERFİ ETTİ

İlçemiz Devlet Hastanesi Eczacı Teknisyeni Necati Öçkoymaz bir üst dereceye terfi etmiştir. Öçkoymaz’ı tebrik eder başarılarının devamını dileriz. (9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

İPRAGAZ Bayii Değişti

İlçemizde uzun senelerdir İpragaz bayiliğini başarıyla yürüten tanınmış ticaret adamlarımızdan Hayati Mustanoğlu çeşitli nedenlerden dolayı bayiliği bırakmış ve yine ilçemizin tanınmış ticaret adamlarından Durmuş Kirazlı’ya devretmiştir.

Belediye Caddesindeki İpragaz bayiliği bundan sonra Hükümet Caddesi Yeni Cami karşısındaki işyerinde hizmet verecektir. (9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

YALVAÇ TARİHİ

(Muzaffer Tütüncü – İlker Süer)

İDARİ TEŞKİLAT

Yalvaç tam teşekküllü bir kazadır. Birinci sınıf kaza olarak kayıtlara geçmesi için gerekli rapor ve bilgiler İçişleri Bakanlığı’na tevdi edilmiş ve bu hakkı da kazanmıştır. İlçeye bağlı Hoyran diye anılan merkezi Kumdanlı Nahiyesi ile Bağkonak (Örkenez) Nahiyesi olmak üzere iki bucağı vardır. Bu iki nahiyede ve ayrıca Sücüllü ile Hüyüklü kasabalarında Belediye teşkilatları faaliyet halinde olup, Özgüney ve Özbayat köylerinde de Belediye teşkilatının nüfus ve iş hacmi bakımından buralarda da kurulması zamanı gelmiş olup bu iki köy halkının işbirliğiyle faaliyete geçmeleri yerinde olacaktır. Yalvaç merkezinde bulunan devlet daireleri şunlardır:

İÇİŞLERİ: Kaymakami iki tahrirat katibi, iki bucak müdürü, üç nüfus memuru, bir katip ve odacılar,

ADLİYE: Ağır Ceza Mahkemesi müstakildir. Mülhakat olarak Ş.Karaağaç ve Gelendost ilçeleri Yalvaç’a bağlıdırlar. Ağır Ceza Reisi ve iki üye, Hukuk, Ceza, Sulh ve Sorgu Hakimlikleri ile Savcı ve iki Savcı Muavnlikleri vardır…

EMNİYET: Bir komiser, 8 polis memuru, bir muhasip, 14 çarşı ve mahalle bekçileri vardır.

JANDARMA: Jandarma Bölük Komutanlığı, iki başçavuş, 4 uzatmalı çavuş ve kadrosuna göre muvazzaf jandarma erleri. Kaza merkez karakolundan başka Cezaevi, Kumdanlı ve Bağkonak bucaklarında da Jandarma karakol komutanlıkları vardır.

ÖZEL İDARE: Özel İdare memuru, gelir memuru, iki katip ile bir tahsil katibi, yaya ve atlı olmak üzere 3 tahsildar ve bir odacı.

TAPU SİCİL MEMURLUĞU: Bir tapu sicil memuru, 1 katip, 1 daktile ile bir odacı.

DİYANET İŞLERİ: Müftü, çarşı ve mahalle ve köylerdeki cami ve mescitlerde imam ve müezzin, müftülük memuru, vaiz ve odacı. Ayrıca Yalvaç merkezinde kadın ve erkeklere mahsus olmak üzere  iki Kuran Kursu’nda bir erkek, bir kadın hoca. Toplam olarak Müftülük 84 personelle görev yapmaktadır. (devam edecek)

(9 Mart 1970, Sayı: 56)

 

Arkadaşını Vurdu

Şarkikaraağaç ilçemize bağlı Göksöğüt köyünde ava çıkan R.Ö. ve H.K., bir ara toplu halde dolaşan güvercinlerle karşılaşmışlar, R.Ö., arkadaşı H.K.’nin elinden tüfeği almış tam ateş edeceği sırada güvercinler kaçmış ve bunun üzerine tüfeği arkadaşına iade etmek için uzatırken parmağı tetiğe dokunmuş ve emniyeti açık olan tüfek ateş almış ve arkadaşına isabet etmiştir. H.K. ölmüş, R.Ö. tevkif edilmiştir. (16 Mart 1970, Sayı: 57)

 

Nazif Kurucu Kitap yazdı

Hemşehrimiz ve eski Konya Milletvekili Avukat Nazif Kurucu “Hükümlü ve Tutuklular için Cezaevinde Uygulanacak İşlemler” adlı hukuki bir eser çıkarmıştır.

Adı geçen kitabı temin etmek isteyen hemşehri ve okuyucularımız için adres:

Av. Nazif Kurucu Emek İşhanı (Gökdelen) Ankara

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.