• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (7 Eylül 1970)

20 Gram Afyonla Yakalandı

Geçtiğimiz hafta yapılan bir ihbar neticesinde muhtelif evlerde ve şahıslarda yapılan arama-taramalarda bir şahsın üzerinde 20 gram afyon yakalanmıştır.

Çetince köyünden Z.G. adlı şahıs, üzerinde yakalanan 20 gr. Afyonla birlikte adliyeye sevkedilmiş ve tutuklanmıştır. (31 Ağustos 1970, Sayı: 80)

 

İş Bankası 46 Yaşında

İş Bankası geçtiğimiz hafta kuruluşunun 46. Yılını kutlamıştır.

İlçemizde de 26 Ağustos günü Türkiye İş Bankası Yalvaç Şubesi Müdürü İzzet Gülal başkanlığındaki İş Bankası heyeti Atatürk anıtına çelenk koymuşlar ayrıca o gün banka tatil edilmiştir. Özyalvaç Gazetesi, T.İş Bankası’nı kutlar, uzun ve başarılı yıllar diler. (31 Ağustos 1970, Sayı: 80)

 

Protesto Yürüyüşüne İzin Verilmedi

İlçemizde birkaç seçimdir seçim vaatlerine konu edilerek istismar olunan ve vatandaşlarımızın yaşantısını türlü tehlikelere maruz bırakan Yalvaç-Isparta şosesinin asfaltlanmaması nedeniyle tertiplenen protesto yürüyüşüne izin verilmemiştir.

Geçtiğimiz hafta içinde Yalvaç-Isparta şosesi üzerinde bulunan ve sağlık yönünden tehdit altında olan Abacılar ve Müderris Mahalleleri sakinleri tarafından düzenlenen protesto yürüyüşünde kullanılacak olan dövizler ile hazır durumda bekleyen mahalle sakinleri izin verilmemesi üzerine Başbakana ve ilgili bakanlıklara telgraf çekmişlerdir.

Hazırlanan dövizler arasında halkın dertlerini en iyi dile getiren ve dikkat çekenleri şöyleydi:

“Aldınız oyumuzu, unuttunuz yolumuzu”

“Günlük gıdamız: 900 gr. ekmek, bir tava bulgur pilavı, yarım kilo toz”,

“Gelecek seçimlerde görürsünüz”,

“Yolumuzun tozundan politikacının pozundan bıktık”,

“Ya tozumuzu, ya topumuzu yok edin”.  (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

 

İki Köyümüzde Yeniden Ortaokul Açılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen emre göre, ilçemize bağlı iki köyümüzde ortaokul açılması uygun görülmüştür.

Tokmacık ve Körküler köylerimizde 1970-1971 öğretim yılından başlamak üzere açılacak olan her iki ortaokulun müdürlüklerine de bu köylerdeki ilkokulların müdürleri şimdilik vekalet edeceklerdir.

Her iki köy halkı arasında da memnunlukla karşılanan ortaokul açılması haberinin ardından diğer köylerimizin de harekete geçerek köylerine okul açılması talebinde bulunmaya hazırlandıkları görülmüştür.

Öte yandan görevinden istifa eden Kumdanlı Ortaokulu Müdür vekilinin istifasının vilayetçe kabul edildiği bildirilmiştir. (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

 

Nedim Yürekli Ortaokul Müdürlüğüne Atandı

İlçemizin yetiştirdiği genç değerlerden Nedim Yürekli Yalvaç Ortaokulu Müdürlüğüne atanmıştır.

Beyşehir Lisesi tarih Öğretmeni iken ilçemize tayin olan Nedim Yürekli, aslen ilçemize bağlı Tokmacık köyünden olup, ilçemize tayini memnuniyetle karşılanmıştır. Özyalvaç, Yürekli’yi tebrik eder, görevinde başarılar diler. (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

 

Sütçüler’e Sürgün Edilen Öğretmen

Muzaffer Aydınlı Danıştay’a Başvurdu

Genel öğretmen boykotuna katılması nedeniyle, ilçemiz Hisarardı köyünde görev yapmakta iken Sütçüler ilçesi Çobanisa köyüne sürgün edilen öğretmen Muzaffer Aydınlı, Danıştay’a müracaat etmiştir.

Geçtiğimiz hafta içinde Kaymakamlık kanalıyle Danıştay’a gönderilen dava dilekçesinde haksız yere sürgün edildiğini belirten öğretmen Aydınlı, Isparta Valisini şikayet etmiştir.

Davanın neticesi merakla beklenmektedir. (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

 

Suni Tohumlama Sona Erdi

Veterinerlikten yapılan açıklamaya göre 1970 yılı suni tohumlama sezonu kapanmıştır.

383 sığıra suni tohumlama yapılan bu mevsimde geçen yıla nazaran bu yıl büyük bir artış olmuş ve yüksek verim sağlanmıştır. Halkımızın da ilgi göstermesiyle önümüzdeki yıllarda daha büyük verim artışı sağlanarak başarı elde edileceği tahmin edilmektedir. (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

 

Üç Öğretmen Bankacı Oldu

Muhtelif yerlerde görevli 3 ilkokul öğretmeni bir süre önce memur olarak çalışmak için Türkiye İş Bankası’na müracaat etmişler ve çeşitli şubelere atanmışlardır.

Ankara ilinde görevli öğretmen Mustafa Çapar Demirci  şubesine, ilçemiz merkez Gazipaşa İlkokulu öğretmeni Mustafa Güleç Ilgaz şubesine, ilçemiz Körküler köyünde öğretmen A.İhsan Çelik de Beyşehir şubesine atanmışlardır.

Geçtiğimiz hafta içinde görev yerlerine hareket eden hemşehrilerimize görevlerinde başarılar dileriz. (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

Yalvaç Özel Lisesi’nin Kuruluş ve Gelişmesi

Halkımızın öteden beri öğretim ve eğitim hizmetlerine verdiği önemi belirtmiştik. Bu cümleden olarak 1957 senesinin Mart-Nisan aylarında mevcut Ortaokul çatısı altında resmi veya özel bir lisenin açılması hususunda berber Mustafa Aşkın’ın dükkanında Belediye Reisi merhum Ziya Aksu, Öğretmen Sıtkı Başer, Öğretmen Kemal Uygur, Ortaokul Müdürü İsmail Özalp, Kütüphane Müdürü Muzaffer Tütüncü, Tüccar Mehmet Latifaoğlu ve emekli Havacı Aslan Kaynak’la hep birlikte yapılan bir sohbette ilçeye lise açılması mevzuu ele alınmış, ilk teşebbüsten sonra bakanlık resmi liseyi açamayacak olursa bütün giderleri derneğe ait olmak üzere özel bir lisenin tedrisata başlaması için gerekli çalışmaların yapılması hep birlikte uygun görülmüş ve hemen dernek kurulması faaliyetine geçilmiştir.

Milli Eğitim hizmetlerini seven, bu uğurda her türlü fedakarlığa katlanabilen ve halkımıza tercüman olmak üzere 16 kişinin bir araya gelmesiyle ÖZEL LİSE AÇMA ve YAŞATMA DERNEĞİ adı altında kurulan dernek kanuni formalitelerini tamamlıyarak faaliyete geçmiştir.

Kültürel alanda büyük hizmetler görecek olan bu önemli davaya bucağı, kasabası, köyü ile tüm Yalvaç halkınının manevi, maddi, ayni yardım ve destekleri ile kısa zamanda vücut bulmuş ve bu güzel kuruluşun lüzumluluğu şiddetle benimsenmiş olmakla dernek her geçen gün kuvvet kazanmıya başlamıştır.

Özel lisenin mefruşat ve öğretmen temini ve giderlerini  karşılayabilecek bir duruma gelmesinden büyük kıvanç duyan dernek idare heyetinin hummalı çalıştığı o günlerde Yalvaç’ı bir bakan ziyaret eder.

Bakanın ziyareti ve lise ile ilgili gelişmeleri önümüzdeki sayıda bulacaksınız. (7 Eylül 1970, Sayı: 81)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.