• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (7-14-21 Haziran 1971)

Keşkek Günü 12 Temmuz’da

İlçemizde bu yıldan itibaren her yıl kutlanması için prensip kararı alınan Keşkek Günü’nün tarihi belirlendi.

Tertip Komitesince alınan bilgiye göre bu yıl Keşkek Günü 12 Temmuz 1971 Pazartesi günü düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Tertip Komitesinin aralarında görev bölümü yaparak 12 Temmuz tarihinde kutlanacak Keşkek Gününün proğramının belirlenmesi için çalışmalara başlandığı ifade edilmiştir.

Mahalli ekiplerin yanı sıra, Eyuplar, Ayvalı folklor ekipleri ile Eğirdir Dağ Komando Okulu bandosunun da kutlama proğramına katılacakları bildirilmiş, tüm halkımızın davetli olduğu belirtilmiştir. -21 Haziran 1971, Sayı: 120-

 

Ara Seçimlerde Kazananlar Belli Oldu

Geçtiğimiz Pazar günü bazı mahalle ve köylerimizde münhal bulunan muhtarlıklar için yapılan ara seçimleri sonuçları İlçe Seçim Kurulunca açıklandı.

Açıklamaya göre ara seçimlerinde Kaşyukarı Mahalle Muhtarlığına H.Hüseyin Baş, Kaş Hacıbey Mahallesi Muhtarlığına Hasan Menekşe, Müderris Mahallesi Muhtarlığına Ruşen Özgül, Sücüllü Hurşitler Mahallesi Muhtarlığına Halil Ünal, Kırkbaş Köyü Muhtarlığına Cemil Sarıkaya, İleği Köyü Muhtarlığına Mustafa Sarıpınar, Celeptaş Köyü Muhtarlığına Hikmet Şen ve Kumdanlı’da ise M.Ali Develi muhtarlığa seçilmişlerdir.

Öte yandan Körküler Köyünde yapılan plebisit 12 Hayır oyuna karşılık 480 Evet oyu ile sonuçlanmış ve halk Körküler Köyünün kasaba olması ve belediye teşkilatı kurulmasını onaylamıştır. -14 Haziran 1971, Sayı: 119-

 

Atatürk Lisesi’nde Bir Öğrenci Daha Tard Edildi

Yalvaç Atatürk Lisesi’nde geçtiğimiz aylarda yapılan bir boykot nedeniyle okuldan tardedilen 8 öğrenciden başka bir öğrenci daha okuldan tardedilmiştir.

Bir süre önce Atatürk Lisesinde cereyan eden bir olaydan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen T.K. adlı öğrenci okul idaresince okuldan tardedilmiş ve bu cezası da tasdik edilmiştir. -21 Haziran 1971, Sayı: 120-

 

Hastanemize Bir Operatör Doktor Verildi

İlçemiz halkının maddi ve manevi yardımlarıyla yapılan ve yıllardır doktorsuz olan Hastanemize nihayet geçtiğimiz hafta bir operatör doktor atanmış ve bu atama ilçemizde sevinçle karşılanmıştır.

Askerlik görevini Gelibolu Askeri Hastanesi’nde geçtiğimiz ay tamamlayarak terhis olan Op. Dr. Mehmet Tan, Yalvaç’a atandığını öğrenir öğrenmez ilçemize gelmiş ve hastane ile çevre hakkında bilgi edinerek kısa bir süre izinli olarak ayrılmıştır.

Yalvaç Devlet Hastanesi’ne atanan Dr. Tan’ın Diş Hekimi olan eşinin de ilçemizde çalışacağı öğrenilmiştir. Önümüzdeki günlerde buradaki görevine başlayacak olan Op.Dr.Mehmet Tan’a ve eşine Yalvaç halkı adına hoşgeldiniz der, görevlerinde başarılar dileriz. -21 Haziran 1971, Sayı: 120-

 

Isparta Valiliğine Tahir Gençağa Atandı

Eski Vali Hilmi Öztürk Merkeze Alındı

Valiler arasında uzun süredir beklenen değişiklik yapılmış, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kararname, Cumhurbaşkanı Sunay tarafından onaylanarak açıklanmıştır.

Kararnameye göre, halen görevde olan 19 Vali merkeze alınmıştır. Merkeze alınanlar arasında Isparta Valisi Hilmi Öztürk de bulunmaktadır.

Hilmi Öztürk’ten boşalan Isparta Valiliği görevi- ne, Kartal Kaymakamı olup İçişleri Bakanlığı tetkik Kurulunda görev yapan Tahir Gençağa tayin edilmiştir. Yeni Vali Gençağa’nın önümüzdeki günlerde Isparta’ya gelerek görevine başlaması beklenmektedir. -21 Haziran 1971, Sayı: 120-

 

A.Tırtar’a HAMAM ve ÇAMAŞIRHANE Yapılıyor

İlçemize bağlı Aşağı Tırtar Köyümüze yapılacağını geçtiğimiz sayılarımızda duyurduğumuz ve bir süre önce etüd ve proje çalışmaları tamamlanan Hamam ve Çamaşırhane inşaatlarına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

Isparta Valiliği’nin yardım ve teşvikiyle köy halkının da iştirakiyle köyde bir hamam ve çamaşırhane inşaatı kısa sürede bitirilmesi ve bu yılsonuna kadar hizmete girmesi hedeflenmektedir.

A.Tırtar Köyümüzde yapılacak bu çalışma ve hizmetlerin diğer köylerimiz tarafından örnek alınması, köy halkının harekete geçmesi ve böylece diğer köylerimizin de bu hizmetlere kavuşturulmasını temenni ederiz. -21 Haziran 1971, Sayı: 120-

 

Yazarımız İlker SÜER Trafik Kazası Geçirdi

İlçemizin yetiştirdiği değerli gençlerimizden, gazetemiz yazarlarından, halen Almanya Türk Danış’ta görevli hemşehrimiz İlker Süer, geçtiğimiz hafta özel otosuyla Konya’ya seyahat halindeyken bir trafik kazası geçirmiş ve hafif şekilde yaralanmıştır. Özel otosu da hasar gören Yazarımız Süer’e geçmiş olsun deriz. -21 Haziran 1971, Sayı: 120-

 

FISILTI’dan

Alemdar İlkokulu

İlçemizin en eski ilkokullarından ve bugüne değin sinesinde barındırıp memleket hizmetine pek çok değerler kazandırmış olan bir okulumuz var: Alemdar İlkokulu… Yalvaç’ın en eski okuludur ve halkımız arasında adı “Deli Geçi” mektebidir. Alemdar İlkokulu’nda ilköğrenimim tamamlamış bir kimse olmakla ne kadar iftihar ediyorsam okul binasını gördükçe içim sızlıyor. 1950-1955 yıllarında minicik çocukken bir ana kucağına koşar gibi koştuğumuz Alemdar İlkokulu’muzun binasını görüpte yüreklerimizin sızlamaması elde değil.

Kapısından başlayıp, koridorlarında ve sınıflarda yürümeye çalıştıkça eskimiş, çürümeye yüz tutmuş tahtaların gıcırtısından geçemezsiniz. Ve bütün bu eskimişliğin içinde 8-10 öğretmeni 350’ye yakın minnacık öğrenci eğitim ve öğretim için çaba harcıyor. Bir ilim ve irfan yuvasının hele çağımızda bu halde bulunması medeni bir ülke olan yurdumuzda pekte iç açıcı sayılmaz.

İlçenin en güzel yerinde bulunan Alemdar İlkokulunun yeni binaya kavuşması için birkaç yıl önce ilgililer harekete geçmişse de halen müspet bir netice alınmamıştır. İlköğretimin kanunla mecburiyeti bulunmasına ve her türlü imkanların sağlanmasına rağmen on beş bin nüfuslu koskoca bir ilçenin merkez ilkokullarından birisinin hem de mazisi geniş ve derin olanının perişan bir binaya sahip olması üzücüdür. İlçede bulunan diğer okulların hepsi de daha dün açılmış ve betonarme binalara en güzel sınıf ve ders araçlarına sahipken mazisi böylesine şanlı olan Alemdar’ın üvey evlat gibi toprak binada sıkışmasına gönlümüz razı olmuyor.

İlgililer yukarıda dediğimiz gibi bu durumu yıllar önce ele almışlar almasına. Bakınız hem de nasıl?  Önce üç derslikli okul binası yapılsın denmiş. Mahalli idarecilerimizin itirazıyla beş derslikli olsun denmiş. Mahalli idarecilerimiz sağolsunlar yine itiraz etmişler. Burası büyük ve eski bir okuldur. Öğrenci sayısı da yüksektir,  beş derslik kafi gelmez on derslikli olacak demişler. Güç bela on derslik kabul edilmiş. Edilmiş ya bu defa da yeri için bizler itiraz ediyoruz. Okul binası eski ve alışılmış en güzel muhitinden alınarak mahalle içinde ücra bahçelere verilmiştir. Alemdar İlkokulunun yeni binasının yapılacağı arsa eğitim ve öğretim için sakıncalıdır. Diğer hususlarda; hali hazırdaki yeri en elverişli yerdir.  Az bir istimlakle çok şahane bir yere sahip olacak ve bina geride bahçe önde olmak üzere örnek bir okul haline getirilebilir emektar Alemdar İlkokulu…

Bu arada bir duygumuzu da son olarak iletelim. Alemdar İlkokulunun yeni inşaa edilecek yerinin metrekaresi yirmi lira ise hali hazırdaki yerinin metrekaresi 150 liradır en azından. Ve bu arada eski arsayı şimdiden hayalen paylaşanlar bile var. İstimlak işlerini yapacakların böyle niyet besledikleri de halkımız arasında söylenmektedir. Bütün artniyet ve hoşnutsuzluklar bir yana mazisi temiz, anlı şanlı Alemdar İlkokuluna adına yakışır bir şekilde ve eski yerinde güzel bir binaya kavuşturulması en şayani arzu bir dilektir. Hoşçakalınız. -7 Haziran 1971, Sayı: 118-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.