logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (4-11 Eylül 1972)

FISILTIDAN

Ne Yapılabilir?

İçerisinde bulunduğumuz mevsim icabı,  her yerde rastlanıldığı gibi ilçemizde de iç turizmin hareketli olduğu görülür. Dışarıda bulunanlar buradaki hısım-akrabasını görmeye, evini-yurdunu ziyarete, eski hatıraları yâdetmeye veya hiç değilse şöyle bir memleketimi göreyim diye uğrarlar.

Bu yıl da böyle oldu ve pek çok hemşehrimiz ilçemize akın etti. Bu arada eksik olmasınlar bizleri de ziyaret ederek memnun bıraktılar. Aramızda geçen konuşmalar genellikle Yalvaç’la ilgili idi. Hepsi de Yalvaç’a lâyık görmedikleri durumların olduğunu, hizmet yönünden Yalvaç’ın ihmal edildiğini, pek çok meselelerinin çözümlenmediğini görerek üzüldüklerini belirttiler. Yalvaç için ne yapılması gerektiğinin münakaşa ve muhasebesini yaptık saatlerce. Hepsi de bu memleketin evladı olan bu insanlardaki nitelik ve fikirler, memleketimiz için gösterdikleri hassasiyet ve heyecan inanın gözlerimizi yaşarttı.

Konuşmalarda genellikle Yalvaç’ın “iktisadi durum”u hâkim idi.  Buraya “iktisaden neler yapılabilir” de Yalvaç yeni bir hüviyet kazanabilirdi? Kimisi bir fabrika öneriyor, kimisi yol üzerinde dururken, bir başkası sosyal ve kültürel çabaların eksikliğinden bahsediyordu.

Yalvaç’ı iktisaden geliştirmek için her şeyden önce bir fabrikanın kurulması veya bir askeri birliğin ilçemize getirilmesi, yahutta bol gelir temin edecek özel veya resmi teşekküllerden birisinin açılmasının gerekli olduğu savunuldu. Cidden üzerinde hassasiyetle durulması gereken elzem konulardı bunlar.

Bir fabrikanın tesisi de düşünülebilecek ve gerçekleşebilecek hususlardandır. Yalvaç’ın ham maddelerini değerlendirmek, işsiz vatandaşa iş temini, ulaşım imkânlarının sağlanması bir fabrikanın tesisi ile mümkün olabilir. Ve şuna katiyetle inanıyorum ki ilçemizde bir fabrikanın, hatta birkaç fabrikanın tesisi mümkündür.  Fakat malum olduğu üzere bu konuda cesur ve azimli müteşebbisler ister. İşte bu müteşebbis meçhullerin ortaya çıkmak cesaretini göstermelerini istiyoruz. Burada fabrikanın yararları üzerinde tekrar durmak istemiyoruz. Zira sizler bunu daha iyi kavramış durumdasınız. Ama ne var ki yokluğu bizler için üzücü olmaktadır.

Askeri birlik veya bir fabrikanın Yalvaç’a kazandırılması ile oluşacak imkânlarla sosyal –kültürel faaliyetler artacak, ulaşım sorunları kendiliğinden hallolunmuş olacaktır. Artık Yalvaç’ın önemli sorunları üzerinde ciddiyetle durulması zamanı gelmiştir. Dışarıdan gelen hemşehrilerimize, yerli-yabancı turistlere karşı mahcup durumlara düşmememiz için gerekli adımların atılması zamanı gelmiştir.

Artık yerdeki karıncanın bile didinerek bir şeyler yapma çabasında olduğu çağda bizlerin kış uykusunu terk etmemiz gerekmektedir. Yalvaç bizimdir, bizlerden çok şey beklemektedir. Yalvaç için herkesin bu konular üzerinde düşünüp karar vermesi ve Yalvaç’a olan borçlarını ödemesi gerekmektedir.

Ruşen ÖZGÜL

-4 Eylül 1972, Sayı: 182-

 

Kütüphaneye Memur Atandı

Muzaffer Tütüncü’nün emekliye ayrılmasıyla boşalan Yalvaç Hacı Ali Rıza Efendi Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne geçtiğimiz hafta içerisinde atama yapılmıştır.

Aslen komşu ilçe Şarkikaraağaç’tan olup ilçemiz Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra DTCF Kütüphanecilik Bölümünden mezun Kasım Akçay’ın H.A.R. Efendi Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne atanması memnunluk yaratmıştır. Kendisine görevinde başarılar dileriz. -4 Eylül 1972, Sayı: 182

 

Bir Öğretmen İstifa Etti

Yalvaç Atatürk Lisesi Felsefe öğretmeni Ergün Özkan başka bir yere atanması için müracaatta bulunmasına rağmen ataması yapılmadığından buradaki görevinden istifa etmiştir.

Özkan’ın istifası ile ilçemiz Atatürk Lisesi’nde eksik olan öğretmen sayısı 5’e çıkmıştır. İlgililerin ve öğrenci velilerinin bu durum karşısında oluşacak öğretmen sıkıntısını göz önüne alarak hareket etmelerini ve lisemize yeniden öğretmen temini için uğraşmalarını duyururuz. -4 Eylül 1972, Sayı: 182-

 

İlçemizde EKMEK SIKINTISI Devam Ediyor

Akşehir’den Getirilen Ekmek de yetmiyor

İlçemizde uzun süredir yaşanan ekmek sıkıntısı hala devam etmektedir.

Ekmek fırınlarının az ekmek çekmesi ve sabah erken saatlerde satış yapıp bir defa daha ekmek çekmemeleri nedeniyle ekmek sıkıntısı yaşanmakta.

Ekmek yokluğu nedeniyle sıkıntı çeken halkımız pek çok haklı şikâyetlerde bulunmaktadır.

Bu durumu göz önüne alan belediyemiz Akşehir’ den ekmek getirterek halkımıza dağıtmakta ise de ihtiyacı karşılamadığından yakınan halkımız, belediyenin fırınları kontrol altına almasını, nöbet usulü ekmek satışının yapılmasını, daha fazla ekmek çekilmesinin sağlanmasını istemektedir.

Ayrıca fırınların bakkallarda bayilik açarak buralarda da ekmek satışı yaptırılmasının sağlanması da istekler arasındadır. -11 Eylül 1972, Sayı: 183-

 

ASFALTLAMA İŞİ NE OLDU?

Yıllardır süren ve bir yılan hikâyesini andıran, bizi de birkaç defa yalancı durumuna düşüren ilçemiz yollarının asfaltlanması işinde halen bir gelişme olmaması halkımızı bıktırmıştır.

Sadece Dörtyol – Yalvaç arasının asfaltlanması bile bize bir teselli olacakken, zaman zaman ümit veren açıklamalar yapan ilgililerin her hangi bir adım atmamaları üzerine halkımız sormaktadır:

Verilen onca ümide rağmen yollarımızın asfaltlanmaması bizi oyalama taktiği midir?

İlgilileri tekrar uyarıyoruz, biz vatandaş isek, bizim istek ve arzularımıza bir an evvel cevap veriniz.

Halkımızın sesine kulak verilmesi ilgililerin boyun borcu olduğunu hatırlatırız. -11 Eylül 1972, Sayı: 183-

 

Yalvaç’ta Türk Ülkücüler Teşkilatı Kuruldu

Geçtiğimiz hafta içerisinde ilçemizde Milliyetçi gençler tarafından “Türk Ülkücüler Teşkilatı”nın şubesi kurulmuştur.

Kuruluşlarını bir bildiri ile duyuran Türk Ülkücüler Teşkilatı Yalvaç Şubesine mensup gençler halktan yardım toplamışlar ve şube binası olarak Ateş Palas’ın yanında, ikinci katta bulunan bir işyerini kiralamışlardır. -11 Eylül 1972, Sayı: 183-

 

İki Mahallenin Kanalizasyonu İhale Edildi

Bir süre önce projeleri getirilen Abacılar ve Müderris mahallerinin kanalizasyon işleri geçtiğimiz hafta belediyece ihaleye çıkarılmıştır.

Belediyeden verilen bilgiye göre ihaleye çıkarılan iki mahallenin kanalizasyon inşaatlarına önümüzdeki günlerde başlanacaktır. -11 Eylül 1972, Sayı: 183-

 

Kız Sanat Enstitüsü Kayıtları Devam Ediyor

Bir süre önce açıldığını ve kayıtlara başladığını duyurduğumuz Yalvaç Kız Sanat Enstitüsü’nün resmen açıldığı geçtiğimiz hafta Bakanlıktan gelen telgrafla kesinleşmiş ve kesin öğrenci kaydına başlanmıştı.

Enstitüye kaydolacak öğrencilerin 6 fotoğraf, 3 adet üzeri pullu zarf, Diploma ve Nüfus Hüviyet Cüzdanı asıllarını hazırlayıp müracaat etmeleri gerektiği belirtilmiştir. -11 Eylül 1972, Sayı: 183-

 

ELMA PİYASASI HAREKETLENDİ

Yurdumuzun en cins ve kaliteli elmalarını yetiştiren ilçemize ve bölgemize elma alıcıları akın etmeye başlamış ve elma piyasası hareketlenmiştir.

Daha bahçede iken müşteri bulan elmalarımıza, alıcılar tarafından geçen yılın fiyatından daha yüksek fiyat verildiği bildirilmektedir.

Alınan bilgiye göre elma fiyatlarının 200 – 300 kuruş arasında olduğu ve müstahsilin memnun kaldığı belirtilmektedir. -11 Eylül 1972, Sayı: 183-

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.