logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (3-10 Şubat 1975)

ÖZYALVAÇ’IMIZ YEDİ YAŞINDA

Yalvaç’ta kurulan ilk matbaa tesisinde basılan ve yıllardır özlemi çekilen gazete olmasının yanı sıra ilçemizde bugüne kadar en uzun süre yaşamış ve yaşayacak olan Özyalvaç’ımız elinizde bulunan şu sayısıyla 7 yaşına girmiştir.

Dar bölge ve imkânlarla yıllardır emek ve hizmet verdiğimiz Özyalvaç’ın 7 yaşına girmesi bize büyük bir mutluluk verdiği gibi hizmet yolunda büyük azim ve cesaret de vermektedir.

Özyalvaç’ın kuruluşunda ve hizmeti sırasında bize büyük destek olan eş, dost ve hemşerilerimiz ile bölgemizde hiçbir yayın organına nasip olmayan bir ömre katkıda bulunan siz okuyucularımıza minnet ve şükranlarımızı bildiririz.

Özyalvaç bölge hizmetinde sizlerin de desteğiyle daha nice 7 yıllar hizmet verecektir. Tüm mutluluklar hepimizin olsun. -3 Şubat 1975, Sayı: 300-

—————–

İlçemiz Adliyesi’nde Türkiye Rekoru KIRILDI

1974 YILINDA 5043 DAVAYA BAKILDI 4436 DAVA KARARA BAĞLANDI

1975 yılı ilçemiz adliyesinin en faal yılı olmuş, bakılan dava sayısı ve karara bağlanan dosya sayısıyla Türkiye rekoru kırılmıştır. Çevrede jet adliye olarak da nitelendirilen Yalvaç Adliyesinde 1974 yılında muhtelif mahkeme ve adliye dairelerine 5043 dosya gelmiş, bunun 4436’sı karara bağlanmıştır.

İlgililerde aldığımız bilgiye göre: İcra memurluğunca 559 dosyadan 550’si işlem görürken C. Savcılığı’nda 1200 hazırlık dosyası işlem görmüş. 1200 kişinin Ceza ve tutuk evine girip çıktığı belirtilmiştir. Öte yandan Ağır Ceza Mahkemesinde 134 dava dosyasının 101’i karara bağlanmıştır.

Asliye Ceza Mahkemesi’nde 220 davadan 214’ü, Sulh Ceza Mahkemesi’nde 770 davadan 678’i, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 1314 davadan 1103’ü, Sulh Hukuk Mahkemesinde 743 davadan 549’u ve İcra Tetkik ile İcra Ceza Mahkemesinde ise 82 dava dosyası sonuca bağlanmıştır.

İlçemiz Adliyesi ve çalışanlarını 1974 yılındaki yoğun çalışmalarından dolayı tebrik eder başarılarının devamını dileriz. -3 Şubat 1975, Sayı: 300-

—————————–

1974 YILI İLKÖĞRETİMİMİZİN EN PARLAK YILI OLDU

1974 Yılında ilçemiz ilköğretim camiası uzun yıllardan beri en parlak dönemini yaşamıştır.

Merkez ilkokullarla birlikte 45 ilkokulumuzda toplam olarak 7460 öğrenci öğrenim görürken merkezde 49, ilçemizin tamamında toplam olarak 234 öğretmen görev almıştır. Merkez ilkokullarında 783‘ü kız, 1531 öğrenci mevcudu varken köy ve kasabalarımızla birlikte 3341’i kız 4119’u erkek olmak üzere 7460 öğrencimiz öğrenim görmüş, bunlardan 1061 tanesi üstün başarı göstererek mezun olmuşlardır.

Başarılı ilköğretim camiamızı tüm olarak kutlar başarılarının devamını dileriz. -3 Şubat 1975, Sayı: 300-

————————

Elektrikler Hafta İçinde Sık Sık Kesildi

İlçemiz ve çevresinde elektrik geçtiğimiz hafta içerisinde sık sık ve uzun süreli olarak kesilmiştir.

İlgililerin belirttiğine göre elektrik kesintilerine Kovada’dan gelmekte olan hatlardaki bazı elektrik direklerinin yıkılması sebep gösterilmiştir. İlgililer tamirat çalışmalarına hemen geçildiğini ve kısa zamanda arızanın giderileceği belirtmişlerdir.

Elektriklerin kesilmesinden gazetemiz de etkilenmiş, gazetemiz vaktinden çok geç basılabilmiş ve yayınlanabilmiştir. -3 Şubat 1975, Sayı: 300-

————————

İlçemizde Şeker ve Yağdan Sonra Çay da Yok

Uzun süredir çekilen sıkıntılara ve yoklara bir yenisi daha eklenmiştir. Şeker ve yağdan sonra Çay da piyasada bulunmaz olmuştur.

Bir süre önce çay fiyatlarına yapılan zam nedeniyle ilçemizdeki bakkalların elindeki mevcut çaylar hemen ortadan kalktığı ve bazı açıkgöz esnafın da mevcut çayları satın alıp stok ederek çevredeki il ve ilçelere götürmeye başladıkları ifade edilmiştir. İlgililerden bu duruma kısa zamanda el atmalarını dileriz. -3 Şubat 1975, Sayı: 300-

————————

İlçemiz Asayiş Yönünden En Sakin Yılını Yaşadı

İlçemiz merkez ve köylerinde asayişe müessir olaylar yönünden 1974 yılında en sakin yılını yaşamıştır. İlgililerden aldığımız bilgilere göre suç oranları geçen yıllara göre nazaran çok düşüktür.

POLİSTE 1974

İlçemiz merkezinde işlenen suç ve olaylar alınan bilgilere göre şöyledir: Cinayet 2, Darp 18, Bıçakla yaralama 2, Darp ve Hakaret 1, Hakaret 1, Sarhoşluk 1, Trafik Suçu 6, ateşli silah ve bıçak bulundurma 3, yangın 2, mesken masuniyetini ihlal 1, hırsızlık 6, kız kaçırma 2, şeker stokçuluğu 4, yaralama 4, sarkıntılık 3, trafikte dikkatsizlikle ölüme sebebiyet 1, izinsiz Atatürk Büstüne çelenk koyma 1, görevli memura hakaret 1, zina 1, ırza geçme 1, ağaç altında ölüm 1, rulet 1 olmak üzere toplam 76 suç işlenmiştir. En çok suç işlenen aylar: 10 suçla Ağustos ayı, 9 suçla Şubat ayı ve 8 suçla Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Kasım aylarıdır. – 10 Şubat 1975, Sayı: 301-

JANDARMA 1974

Köylerimizde de işlenen suç ve olay sayısı Jandarmaca el konularak 1975 yılında olay sayısı çok düşmüştür. Aldığımız bilgiye göre Gasp ve soygun suçu 1, Cinayet 9, Zabıtaya hakaret 1, Yaralama 34, Hırsızlık 1, Uyuşturucu madde 1, Kız kadın kaçırma 11, Mesken mesuliyetini ihlal 6, Darp 24, Dolandırıcılık 2, Hakaret 60, Kumar 1, Tehdit 18, Yangın 4, Trafik kazası 10, Kazaen ölüm 7, 6136 S. K, Muhalefet suçlar 14; olmak üzere 221 suç işlenmiş 396 suç faili yakalanmış bunlardan 151 suçlu tutuklanmıştır.- 10 Şubat 1975, Sayı: 301-

—————–

HALKIMIZ YSE’DEN YARDIM BEKLİYOR

Uzun yıllardır kulaklarımızda ninni olarak başlayıp türkü olarak devam eden Yalvaç-Çay yolu ile ilgili olarak etkin ve olumlu çalışmalara girişen ve büyük yardımlarını gördüğümüz YSE teşkilatından halkımız yardımlarını beklemektedir.

İlçemize büyük yararı dokunacağı ortada olan Çay yolumuzun açılmasında YSE bel bağlayan halkımız bu kurumun bu konuda yardım sever elini en kısa zamanda atmasını istemektedir. -10 Şubat 1975, Sayı: 301-

——————

Tekel Zammı İlçemizde Hoş Karşılanmadı

Geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan Tekel zammı halkımız arasında hoş karşılanmamıştır.

Halen piyasada yokluğu çekilen ve hatta kara borsaya bile düşen tekel maddelerine yapılan zammın büyüklüğü de halkımızı iyice tedirgin etmiştir. Zaten büyük kısmı dar gelirli olan halkımızın bu zamları kaldıramayacağı ve güç koşulların altında bulunan halkımızın zor durumda kalacakları belirtilmiştir.     -10 Şubat 1975, Sayı: 301-

—————

Muzaffer Aydınlı Halk Eğitim Müdürü Oldu

Bir süre önce çeşitli nedenlerle başka yere atanan eski Halk Eğitim Müdürü’nün yeri uzun süredir boş kalmış ve nihayet geçtiğimiz hafta bir atama yapılmıştır.

İlçemizin değerli gençlerimizden ve halen Hisarardı Köyü İlkokulu öğretmeni olan Muzaffer Aydınlı ilçemiz Halk Eğitim Müdürlüğüne atanmıştır. Yeni Halk Eğitim Müdürü Aydınlı’yı tebrik eder, görevinde üstün başarılar dileriz.

-10 Şubat 1975, Sayı: 301-

———————–

BAŞYAZI

KARŞILIKLI SAYGI

Dostluk güzel şey… Halktaki dostluk, ailedeki dostluk, parlamentoda ki dostluk… Fakat bu dostluklardan hiçbir eser kalmadı.

Hükümet kuruldu – kurulacak diye kendi malın yap. Seçimi yaptık yapıyoruz diye kendi hakkın say ve seçmen ne istiyor ve ne halde bunu unut. Kendi meselen ve rahatın için halkın meselesini seçim propagandası say. Ağızda kalmış ekmek kırıntısı gibi arada sırada çıkar.

Bir genel müdürü atanırken hiç ses çıkarma, sonunda ben o zaman, milletvekili uykusundaydım, daha yeni uyandım diye söyle ve şahsına saldır.

Gençliğin yaşam meselelerini unutarak, gençliğin bir kızıl sesi var, başka nesi var… diye olanca suçlamalarla batakhane adamlarının bile ağızlarına almaktan çekindikleri hareketleri sırala. Halka böyle anlat ve tanıt. ‘’Karşılıklı Saygı’’ demokrasisini, ‘’Argo’’ demokrasisi haline getir. Bu Hükümetten ne beklenir.

Halkın günlük yaşam maddeleri olan yağı, şekeri, unu ve çayı stok ettir. Halk çarşıya her gidişte eli boş dönecektir. Köşe başlarına adamlarını salıver. Ecevit darlık getirdi. Aslında ‘’halka dönük’’  bir parti diye bağırsınlar. Halka bir daha böyle tanıtmaya çalış.

Fakat! Siz oraya geleli halkta küçük bir değişiklik oldu. Midesindeki ‘’Palavrayı‘’ doktora aldırtmış.

Mümtaz ERDOĞAN  / Stajyer Avukat

-10 Şubat 1975, Sayı: 301-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.