logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (3-10 Mart 1975)

İLÇEMİZDEKİ FIRINLAR KAPATILDI

Uzun süredir ekmek sıkıntısı çekilen ilçemizde son kurulan Belediye Ekmek Fabrikasıyla özel fırınlar arasındaki rekabet sonucu Belediye Fırını, özel fırın sahipleri tarafından şikâyet edilmiş, bunun üzerine vilayetten gelen ekip, ilçedeki belediye fırınını ve şahıslara ait özel fırınları denetlemişler ve sonunda şahıs fırınlarının kapatılmasına karar vermiştir.

Şahıslara ait özel fırınların Hıfzıssıhha kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle alınan karar geçtiğimiz hafta belediye kanalıyla uygulanmış ve halen çalışmakta olan 4 fırından ikisi daha önce kendi arzularıyla diğer ikisi de karar uyarınca kapatılmışlardır.

Şu anda ilçemizin ekmek ihtiyacı sadece belediye fırınınca karşılanmaktadır. – 10 Mart 1975, Sayı: 305-

 

EĞLENELİM GÜLELİM

Haftanın Fıkrası: Ey Kavaklar…

Şimdi her ikisi de rahmetli oldular. Zamanın müftüsü ile ilçemizin renkli simalarından bir hemşehrimiz arasında geçen olay halen daha tazeliğini muhafaza eder ve bir atasözümüzü doğrular.

Renkli simalarından olan Mozu Mustafa Efendi eşine dostuna yedirip içirmekle ve fakat her yerde bunu bir övünç vesilesi ile söylemekle tanınır. Bir gün Mozu Mustafa Efendi zamanın Müftü’sünün yanına gidip:

– Müftü efendi ben sana bugün bir kebap ısmarlayacağım, der. Buna karşılık Müftü:

– “Olmaz Musta’fendi. Ismarlarsın ama sonra herkese bunu yayarsın.” diye endişesini belirtir.

Müftü ‘ye söylemeyeceğine dair söz veren Mustafa Efendi kebabı bir güzel yedirir Müftü’ye. Aradan uzunca bir zaman geçince Musta’fendi dayanamaz, illaki Müftüye kebap yedirdiğini birine söylemesi lazımdır. Yemin de etmiş bulunur. Nihayet bir çare bulur.

Debbağhane civarında bulunan bahçesine gider.

Kimsenin kendisini takip etmediğine kanaati getirdikten sonra:

– Ey kavaklar, duymuş olun ki ben Yalvaç Müftü ’süne kebap yedirdim vallahi…

Fakat ne var ki yoldan geçen birisi bunu duyar ve doğruca müftüye giderek durumu anlatır. Tabii ki bu olayda zamanımıza kadar ulaşır ve bir atasözümüz kanıtlar. Bu atasözümüzü bulmak da size düşer. -3 Mart 1975, Sayı: 304-

 

TÖB-DER ve Ülkücüler Teşkilatı’nda Arama Yapıldı

Yurdumuzda bazı il ve ilçelerde meydana gelen olaylar nedeniyle ilçemiz TÖB-DER ve Ülkücüler Teşkilatı’nda emniyetçe arama yapılmıştır.

Hafta içerisinde ilçedeki bazı kuruluşlarda yapılan aramalarda suç unsuru sayılabilecek herhangi bir şeye rastlanamamıştır. -3 Mart 1975, Sayı: 304-

 

Dağa Oduna Giden Şahıs Donarak Öldü

İlçemize bağlı Koruyaka (Ağap) köyünde geçen hafta meydana gelen bir olayda bir kişi ölmüştür.

Havaların soğuk gitmesiyle evinin odun ihtiyacı için dağa odun kesmeye giden 43 yaşlarında M. Ö. ayağının çalıya takılması sonucu yere düşmüş ve sert kış şartlarının hüküm sürdüğü dağda düştüğü yerde donarak ölmüştür. Olay ortaya çıktıktan sonra C. Savcılığı olaya el koymuş ve gerekli tahkikata geçmiştir. -3 Mart 1975, Sayı: 304-

 

Gelendost CHP Gençlik Kolu Bildiri Yayınladı

Gelendost (H)- Amerikan Senatosu’nun Türkiye’ye yardımı kesme ve silah ambargosu koyma kararından sonra yurdumuzun her yanında başlayan tepkilere paralel olarak Gelendost CHP Gençlik Kolu da bir bildiri yayınlayarak kararı kınamış ve silah temini bakımından da öz kaynaklarımıza dönülmesini istemiştir. -3 Mart 1975, Sayı: 304-

 

750 Yavrumuz Vatani Görevi İçin Uğurlandı

Bu yıl vatani görevleri için askere alınan 1955 doğumlu 750 yavrumuz geçtiğimiz hafta yapılan sevk işlemlerinden sonra askeri birliklerine gönderilmek üzere kalabalık halk grupları tarafından devamlı olarak uğurlanmışlardır.

Yalvaç ve çevre köylerinden askerlik için uğurlanan 750 gencimizin gözyaşları arasında uğurlanması sonunda Bölge Askerlik Şube Başkanımız, Yalvaç bol ve cesur asker yetiştiren bir bölgedir.

Gurur duyulacak bu manzara hepimizin gözlerini yaşartmaktadır.

Tanrı yavrularımıza güle güle gitmek ve vatan için üstün hizmet vermek nasip etsin, demiştir. – 10 Mart 1975, Sayı: 305-

 

ATATÜRK LİSESİ TELEVİZYONA KAVUŞTU

İlçemiz Atatürk Lisesi öğrencilerinin okul dışı davranışlarını göz önüne alan okul idaresi ve Okul Koruma, Okul Aile Birlikleri müştereken vardıkları bir kararla Lisede kullanılmak üzere bir televizyon almışlardır.

Hafta içerisinde yapılan tetkik ve taramalarda öğrencilerin kahvehaneler ve öğrenciye yakışmayan yerlerde görülmesi üzerine öğrenciler buralardan kurtarabilmek amacıyla alınan Televizyon geçtiğimiz Cuma günü öğrencilerin hizmetine sunulmuştur.

Atatürk Lisesi Okul İdaresi, Okul Aile Birliği ve Okul Koruma Derneklerinin bu örnek hareketi halkımız ve öğrenciler arasında memnuniyet yaratmıştır. –  10 Mart 1975, Sayı: 305-

 

Belediye Başkanları ve İl İmarcılar Toplandı

İlçemiz ve kasabaların imar konularını görüşmek üzere İl İmar Müdürlüğü’nden gelen teknik heyetle birlikte ilçemiz Belediye Başkanları, Yalvaç Belediyesi salonunda müşterek bir toplantı yapmışlardır.

Toplantıda şehir imar planları üzerinde durulmuş ve bazı tavsiyelerde bulunmuştur. – 10 Mart 1975, Sayı: 305-

 

A.Kâhyaoğlu’nun Atanma İsteği İlçede Benimsenmedi

Bir süre önce ilçemiz Atatürk Lisesine Edebiyat Öğretmenliğine atanan ve çalışkanlığıyla becerisiyle çevrede sevilen Ayfer Kâhyaoğlu’nun kendi isteği ile başka yere atanma isteği ilçemizde duyulur duyulmaz benimsenmemiştir.

Hem çalışmasıyla büyük başarı kazanan ve hem de zaten öğretmen sıkıntısı çekilen lisemizde büyük eksikliği hissedilecek olan Sayın Kahyaoğlu’nun bu isteğini geri alınmasını isteyen halkımızın arzusuna müspet cevap vermesini dileriz. -10 Mart 1975, Sayı: 305-

 

Halk Eğitim Müdürlüğü Daktilo Kursu Açtı

İlçemiz Halk Eğitim Müdürlüğü’nce bu kere bir daktilo kursu açılmıştır.

Arzu eden herkesin katılabileceği daktilo kursunun 10 parmak metodu ile ve seri şekilde öğretilmek üzere açıldığını belirten Halk Eğitim Müdürü Muzaffer Aydınlı, “Teşkilat olarak kurslar açmak görevimizdir. Yalvaç’ta ilk olarak gerçekleştirdiğimiz daktilo kursları büyük ilgi görmüştür, daha önce belirttiğimiz Muhasebecilik ve Kooperatifçilik kurslarına kısa bir süre için ara verdik. Önümüzdeki günlerde bir de lisan kursları açacağız.” demiştir. – 10 Mart 1975, Sayı: 305-

 

MUHTEREM YALVAÇLI HEMŞERİLERİMİZ

Öğrenim çağında olan yavrularımızı küçük yaşta zehirleyici kahvehane ve benzeri yerlerden alıp okuluna, öğrenimine kavuşturmak ve benimsetmek amacıyla sosyal ve kültürel yönden yararı olacağına inandığımız hareketi destekleyeceğinize inanıyoruz. Öğrencilerimizin istifadesi için Atatürk Lisesi’ne alınan TV alıcısı için açılan yardım kampanyasına siz de karınca kararınca katılın. Yardımlarınızı bekleriz.

Yalvaç Atatürk Lisesi İdaresi Okul Aile Birliği ve Okul Koruma Dernekleri -10 Mart 1975, Sayı: 305-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.