logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (29 Haziran-6 Temmuz 1970)

Laikliğe Aykırı Davranıştan Dolayı 44 Kişi Hakkında Dava

Isparta C. Savcılığı laikliğe aykırı davranıştan dolayı dava açtı.  17 Nisan 1970 tarihinde Isparta İmam Hatip Ortaokulu’nda yapılan Okul Aile Birliği toplantısında kız öğrencilerin milli bayramlara katılmamaları yolunda alınan karar, toplantıda yapılan bazı konuşmalar ve toplantının saygı duruşu yerine Fatiha okunarak açılması iddiasıyla, Isparta C.Savcılığı 44 kişi hakkında dava açmıştır.

Isparta C. Savcılığı iddiasında adı geçen 44 kişinin suçlarının “laikliğe aykırı olarak Devletin içtimai temel nizamlarını kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak maksadıyla Cemiyeti tanzim ve sevketmek ve böyle cemiyetlere girmek olduğunu belirterek cezalandırılmalarını istemiştir. (6 Temmuz, 1970, Sayı: 73)

 

Bediüzzaman İçin Okutulan Mevlüd’den Dolayı 20 Kişi Hakkında Tahkikat

Isparta-Haber aldığımıza göre Pazar günü Isparta’da Bediüzzaman için okutulan Mevlid’den dolayı C.Savcılığı tahkikat açmıştır.

C.Savcılığı’ndan alınan bilgiye göre, Temyiz Mahkemesi’nin bir tevhidi içtihat kararıyle nurculuğu suç sayması, mevlidi organize eden iki halı tüccarı başta olmak üzere yirmi kişi ve ayrıca mevlide çağrı için afişleri basan bir matbaa hakkında kanuni işlem yapılmasını gerektirmiştir, denildi. (6 Temmuz, 1970, Sayı: 73)

 

Halı Ticarethanesi Büyük Bir Yangın Tehlikesi Atlattı

A.Osman Dilek ve Tevfik Dilek adlı kişilere ait ilçemiz çarşı içerisindeki halı ticarethanesi yangın tehlikesi atlatmıştır.

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz hafta içinde halı ticareti yapılan işyerinde sigara izmaritinin halı ipleri içerisine fark edilmeksizin atılmasıyla başladığı tahmin edilen yangın, etraftan yetişenlerce ve daha sonra itfaiyenin de gayretleriyle büyümeden kontrol altına alınıp söndürülmüştür. (6 Temmuz, 1970, Sayı: 73)

 

Patlayan Asit Bidonu Bir Şahsı Yaraladı

İlçemiz esnafından Çilingir Hidayet Göktürk, işyerinde bir asit bidonuna kaynak yaptığı sırada aniden bir patlama meydana gelmiştir.

Patlamanın etkisiyle başından hafif bir şekilde yaralanan Hidayet Göktürk hemen Devlet Hastanesinde tedavi altına alınmıştır. Bu arada patlamanın etkisiyle büyük bir gürültü meydana gelmiş ve ilçemiz çarşısında korku yaratmıştır. (6 Temmuz 1970, Sayı: 73)

 

Kız Sanat Okuluna Öğretmen Atandı

İlçemiz Kız Sanat Orta Okulu Fransızca öğretmenliğine, hakim hemşehrilerimizden Yalçın Kalay’ın eşi Türkan Kalay atanmıştır. Başarılar dileriz. (6 Temmuz, 1970, Sayı: 73)

 

BAŞARILI ÖĞRENCİLER

Henüz yaz dönemi imtihanları sonuçlanmamış olmamakla beraber, 1969-1970 Öğretim Yılı yaz döneminde Yalvaç Ortaokulu’nda bitirme sınavına giren 190 asli öğrenciden 30’u, 46 beklemeli asli öğrenciden 4’ü ve okul dışından bitirmelere giren 12 kişiden 2’si diploma almağa hak kazanmışlardır.

Önümüzdeki günlerde yapılacak derslerin imtihanları bu sonucu değiştirmeyecektir.

Diğer taraftan sınıf geçme durumları ve mezuniyet imtihanlarında aldıkları notlara göre çalışkanlık ve ahlâkî durumları da nazara alınarak üstün başarı gösteren öğrencilerden;

Orta birinci sınıflardan: Necmiye Fırtına, Ali Büyükkutlu, Ethem Demiray, Mustafa Manav.

Orta ikinci sınıflardan: Ethem Aras, Faruk Börekçi, Raşit Özgül.

Orta üçüncü sınıflardan: İlknur Kaymaz, Tülin Mustanoğlu, Ahmet Yeşilyurt, Hasan Fehmi Aydın TEŞEKKÜRNAME ile,

Orta birinci sınıflardan: R.Oğuz Sağlık, Doğan Uysal.

Orta ikinci sınıflardan: Sema Sabuncu, Yavuz Dayıoğlu.

Orta üçüncü sınıflardan: Nail Nazlı, Atilla Bilginer Çerçi, Nilgün Saner, İzzet Tütüncü, Nafiz Akgün, Zehra Ülkü Sağlık TAKDİRNAME ile taltif edilmişlerdir.

Takdirname ile her iki dönemde de taltif edilen öğrenciler okul iftihar listesine geçmiş bulunmaktadır. Bu öğrenciler şunlardır:

1/F sınıfından 540 No.lu Doğan Uysal, 1/F sınıfından 556 No.lu R.Oğuz Sağlık, 2/D sınıfından Yavuz Dayıoğlu, 3/A sınıfından 85 No.lu Nail Nazlı, 3/C sınıfından 639 No.lu Z.Ülkü Sağlık, 3/C sınıfından H. Nilgün Saner.  (6 Temmuz, 1970, Sayı: 73)

 

 

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

ÜZÜMCÜLÜK: Yalvaç’da yetiştirilmekte olan üzüm cinsleri ile istihsal miktarı artmıştır. Büzgülü, germe, zengioğlu, dimrit, rezzaki ve çavuş üzümleri yetiştirilir. On milyon sekizyüzbinden fazla asma vardır. 28.500 hektardan fazla saha temamen bağlarla kaplıdır. Merkez ile Özbayat, Özgüney, Kuyucak, Kozluçay, Dedeçam köyleri ve az bir miktarda diğer köylerde üzüm yetiştirilir.

Elde edilen bu üzümler Yalvaç’da olsun civar kaza ve vilayet pazarlarında olsun aranmakta, tutulmakta ve satılmaktadır.

Aşağıdaki listede senelere göre istihsal edilen üzüm miktarı şöyledir:

Sene                   İstihsal Edilen Üzüm Miktarı

1958                           3000 ton,

1959                           3300 ton,

1960                           3600 ton,

1961                           4100 ton,

1962                           4700 ton,

1963                           5300 ton,

1964                           6900 ton,

1965                           7300 ton,

1966                           8000 ton,

1967                           9100 ton,

1968                           10900 ton,

1969                           16500 ton

Listede belirtilen yüksek miktarlarda mahsul alınabilmekte iken bağcılığımızın bir kooperatifi yoktur. Son yıllarda iyi cins üzümlerden şarap imal edilmeye başlanmıştır. Yılda ortalama olarak 45.000 litre şarap modern depolarda hazırlanıp piyasaya sürülmekte ve bir kısmı da yıllamaya terk edilmektedir. Kaliteli üzümlerin çokluğu ve şarapların lezzet ve kekreliği evsafındaki üzümlerden pek çoğu Eskişehir’deki şarap fabrikaları tarafından alıcı bulabilmektedir. (29 Haziran, 1970, Sayı: 72)

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.