• İYİ Parti Yalvaç Mustafa Kodal
  • MHP Hüyüklü Belediye Başkan Adayı Kadir MİNNET

logo

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (29 Haziran 1970)

JANDARMA FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

İlçemiz Jandarma Teşkilatı, köylerimizdeki faaliyetlerine sıkı bir şekilde devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta içinde muhtelif köylerde yapılan arama ve taramalarda muhtelif miktarda silah ve bunları bulunduran suçlular yakalanarak adalete sevkedilmişlerdir.

Kumdanlı’dan K.G., Hüyüklü’den M.Y., Terziler’den R.K.’de kama bıçağı, Sücüllü’den A.K., Ayvalı’dan C.A. adlı şahıslarda da tabanca yakalanmıştır.

Öte yandan Ayvalı köyünden A.K. ve oğlu Y.K. adlı şahıslar, enişteleri N.K’nin yolunu keserek tabancayla bacağından yaralamışlardır. Yaralı N.K. hastanede tedavi altına alınmış, suçluları yakalayan Jandarma adalete sevketmiştir. Sorgularını müteakip suçlular tevkif edilmişlerdir.

 

VEREM SAVAŞ TARAMASI

Antalya’da yapılan Türkiye Verem Savaş Dernekleri yıllık kongresine katılan ilçemiz Verem Savaş Dernek Başkanı Muzaffer Tütüncü’nün verdiği bilgiye göre, ilgililerle yapılan görüşmeler sonucunda ilçemiz merkez olmak üzere bir tarama ekibi gönderileceğini müjdelemiştir.

13 Temmuz’da Yalvaç’ta 15 personelle tarama başlayacak Verem Savaş tarama ekibinin buradaki görevinin 13 ay boyunca devam edeceği belirtilmiştir. Yine Yalvaç merkez olmak üzere gönderilen Verem Savaş tarama ekibi bu süre içinde Ş.Karaağaç ve Gelendost ilçelerinde de tarama yapacaktır.

 

ÖĞRETMEN TAYİNLERİ TEKRAR YAPILDI

Daha önce bildirdiğimiz gibi genel öğretmen boykotuna katılan ilçemiz merkez ilkokulları öğretmenlerinin yer değiştirme tayinleri bu defa kat’i şekilde yapılmış ve öğretmenlere tebliğ edilmiştir.

Gazipaşa İlkokulu’ndan Şahin Özkul Salur İlkokulu’na, Şükrü Çelik Devrim İlkokulu’na, Devrim İlkokulu’ndan Sabri Ceylan Uyanış İlkokulu’na, Ömer Sarıkaya Salur İlkokulu’na, Tercan Oruç Salur İlkokulu’na, Mehmet Kurt Salur İlkokulu’na, Alemdar İlkokulu’ndan Bilal Yorga Uyanış İlkokulu’na, Tahir Bakır Uyanış İlkokulu’na, Hakkı Şölen Devrim İlkokulu’na atanmak suretiyle yerleri değiştirilmiştir.

 

İlçemizden AVRUPA’ya OTOBÜS SEFERİ

İlçemizde faaliyet gösteren Yalvaç Güven-Oto Birlik Seyahat Şirketi tarafından Avrupa ülkelerine otobüs seferleri düzenleneceği bildirilmiştir. Seferlere önümüzdeki aydan itibaren başlanacaktır.

Yalvaç’tan Fransa’ya kadar yapılacağı bildirilen otobüs seferlerinin yurtdışına çalışmak için gidecek işçi hemşehrilerimiz ile yurtdışında çalışan işçilerimizin ilçemize yapacakları seyahatler için düşünüldüğü, her ay bir otobüs seferi yapılacağı bildirilmiştir.

 

SU DAVASINI YALVAÇ KAZANDI

Uzun süredir Yalvaç merkez ile Hisarardı Köyü arasında ihtilafa sebep olan ve mahkemelik olan sulama suyu konusu geçtiğimiz hafta neticelenmiştir.

Geçtiğimiz hafta sona eren mahkemenin Yalvaç lehine neticelendiği, Hisarardı sulama suyunun 1/6’inin Hisarardı Köyü, 5/6’inin Yalvaç tarafından kullanılmasına karar verilmiştir. Buna karşılık Hisarardı Köyü’nün ise kararı temyiz edeceği belirtilmiştir.

 

PETROL İSTASYONU SOYULDU

Muammer Kabuloğlu’na ait Hükümet Konağı civarındaki Petrol Ofisi İstasyonu iki küçük hırsız tarafından soyulurken istasyon sahibinin gelmesiyle yakalanmışlardır.

Geçtiğimiz Pazartesi günü istasyonun tenhalığından istifade ile içeriye giren 9-10 yaşlarında M.İ. ve H.K. suçüstü yakalanıp emniyete teslim edilmiştir.

 

Kaymakam Vekili Isparta’ya Çağrıldı

Kaymakamımız Rafet Küçüktiryaki’nin lisan kursuna gitmesiyle boşalan Yalvaç Kaymakamlığı’na vekaleten gönderilen İl Maiyet Memurlarından Selahattin Alanya, 9 ay süren görevinden sonra vilayetten geri çağrılmıştır. Kaymakam Vekili Alanya’nın önümüzdeki günlerde ilçemizden ayrılacaktır.

 

H.Tabibine Hakaret Eden Şahıs Tutuklandı

Şarkikaraağaç ilçemizin Asıl Kale Mahallesi’nden A.İ.İ.adlı şahıs hasta olan çocuğunu muayene için Hükümet Tabibi’ne götürmüş, muayene sırasında Dr.İ.S.’ ye çocuğunu gerekirse başka hastaneye sevki için israr etmiş, ayrıca Dr.İ.S.’ye de hakaretlerde bulunduğu bildirilmiştir. Durumu adliyeye intikal ettiren doktorun şikayeti üzerine hakkında takibatta bulunulan A.İ.İ tutuklanmıştır. (29 Haziran 1970, Sayı: 72)

YALVAÇ TARİHİ

Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

KİREMİT; TUĞLA ve TESTİCİLİK:

Abacılar ve mühim bir kısmı Kaş Mahallesi ile Akköprü semtlerindeki topraklarında kiremit, tuğla yapımına çok uygun ve elverişli olan sarı sıvalardan bol miktarlarda bulunması ile daha önce bu mahallelerdeki iptidai imalathaneler fabrika durumuna getirilmiş, bugün Marsilya tipi yapılan tuğlalar kalitesinin de iyi olmasından dolayı çok alaka görmüştür.

Elde edilen bu malzemeler çevre il ve ilçe pazarlarında ve inşaatçılar tarafından tutulmaktadır. Faaliyetlerini bugünün fenni şartlarına uygun olarak genişleten beş altı fabrikada yüzlerce işçi çalıştırılmakta ve işsize iş verebilme imkanlarını sağlamışlardır.

DİĞER İŞYERLERİ:

Kovada’dan gelen elektrik enerjisinden faydalanılarak kırkdan fazla hizar-marangoz atölyesi kurulmuştur. Bu atölyelerin hepsinde çeşitli ebatlardaki tahta ve tomrukların biçilmesi için testere, planya torna ve freze makinaları vardır. Eskiden basit usullerle yapılan bütün tahta işçilikleri ve büyük el bıçkılarıyla iskele üzerine alınan, insan gücü ile binbir meşakkatlerle kerestelerin mamul hale getirilmesi yerini şimdi modern ve elektrikle çalıştırılan makinalar yer almıştır. Mobilya atölyelerinde de böyle çeşitli makinalardan faydalanılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1953 yılında açılan ve iki sene süreli Demircilik ve Marangozluk kursundan her sene kalifiye usta ve işçiler yetişmekte ve bu kurslar halen faaliyet halindedir. Bu iki kursla beraber açılan yapıcılık ve duvarcılık kursu rağbet görmemiş bir tedrisat yılından sonra maalesef kapatılmıştır. (29 Haziran 1970, Sayı: 72)

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.